Paylaş
Çocukların tek gündemi vardır; o da oyun oynamak...
Yetişkinlerin de bu ara tek gündemi seçim sonuçları ve koalisyon tartışmaları...
Çocuklar oyun oynarken yapıcıdır; ruhlarını sağaltır ve onarırlar.
Yetişkinler oyun oynarken genelde yıkıcı olabilir, kafaları karıştırabilirler.
Çocuklar oyun oynarken kuralları hep birlikte oluşturur ve hemen oyunla hayata geçirirler.
Yetişkinler oyun oynarken kuralları koyarken birbirlerine danışmaktan çok, şaşıracaksınız ama, bir kaç kişinin liderliğinde hareket ederler.
Çocuklar oyunun kurallarına uymayanlara anında müdahale ederek uyarır.
Yetişkinlerin bir kısmı bu duruma göz yumar, bir kısmı itiraz eder.
Oyunun sınırları ve kurallarında çocuklar grup normları geliştirir. Örneğin; birgün 5 gol atınca maç biter, bir başka gün 4 gol atınca... Bazen kale 1 metre eninde olur, bazen ise 1,5 metre... Önemli olan grup normuna uyum gösterilmesidir. Uyumsuzluk edene hepsi kızar.
Yetişkinler esneklik konusunda çocuklar gibi değil ve grup normları çabuk güncellenmez. Bu nedenle anlaşmazlıkları çözmek hayli zaman alır.
Grup normunun dışında kalmayı hiçbir çocuk istemez. Uyumsuzluk edeni, sert ve kural dışı davrananı önce uyarır, sonra da yetişkinlere şikayet ederler. Olmadı oyuna almazlar.
Oyuna alınmamak; çelme takmak, sahanın dışından topa müdahale etmekle başlayabilir. Eğer küfür ve hakaret eden biri varsa direk şikayet sebebidir. Hiçbir çocuk onurunun incinmesini istemez.
Bazen sadece farklı bir ten rengine, fiziksel görünüşe, farklı bir formaya sahip olmak çocukların kabullenemeyeceği bir duruma dönüşebilir. Devreye akran zorbalığı girer. Sadece farklı olduğu için oyuna alınmaz.
Fakat oyunun kurallarını sürekli ihlal eden, grup normuna uyum sağlayamayan, sürekli çelme takan için de akran zorbalığı devreye girer.
Hırçınlaşan; oyun dışı kalarak akran zorbalığı aracılığıyla bedeli öder.
Çocuklar oyunun sağlığı sözkonusuysa acımasızdır, sert yapana sert yapar ve direk oyundan atar.
Yetişkinler faydacıdır, çıkarları için oyun oynarlar.
Bütün bu tabloda bahçede top oynayan, üzerinde formaları, terlemiş ve kirlenmiş bir grup erkek çocuğu aklınıza geldi değil mi?
Tıpkı bizim erkek egemen memleket gündemimiz gibi...
Küçük bir detay; oyunlar kızlı-erkekli oynandığında herşey daha sağlıklı yürüyor. Erkekler daha sakin, kızlar daha girişken oluyor.
Demek ki; yetişkinler memleket gündemini kadın-erkek bir arada yürütürse hepimiz huzur bulacağız gibi bir tablo düşünülebilir.
Yetişkinlerin oynadığı oyunların yapıcı olabilmesi için kadınların topa girmesi, anlaşılan o ki; şart.
Paylaş