Paylaş
Tamamı otizm tanılı çocuklardan oluşan İZOT’ un performansı kendisi gibi çok özel. İzmir Adnan Saygun Sanat Merkezi’ nde dinleme fırsatım olmuştu. Artık bu satırları okuyan herkesin İZOT’ u tanıma şansı var.
Genellikle bireysel egitim alan otizmli çocukları grup olarak müzikle buluşturmak harika bir fikir ve projeyi Uzman Müzik öğretmeni Orçun Berrakçay gündeme getirmiş, ODER Otistik Çocukları Koruma ve Yönlendirme Derneği tam destek vermiş.
Burada Yeşim Zorlu’ nun ismini anmak istiyorum. Kızı Beril Zorlu’ ya otizm tanısı konduktan sonra müziğe sarılmışlar. Şu an Beril Güzel Sanatlar Anadolu Lisesi’ nde okuyor ve harikulade bir eğitimi var. Ve yine bana kalırsa müthiş piyano çalıyor.
Herkes tamamen gönüllülük esası ile çocuklarını çalışmalara getiriyor. Müzik eğitimcileri de gönüllülük esasıyla eğitim veriyorlar.
Öncü kim sorusuna yanıt olabilecek çok isim var. Ancak Dr. Orçun Berrakçay kurucu bir müzik doktoru olarak İZOT’a temel kazandırmış, çalışmalarını şekillendirmiş diyebiliriz. Şefika Yurga, Gülbe Alageyik, Büşra Aybacak, Emre Koptur, Uğur Erbil, Dilan Özerbay, Sibel Çiloğlu, Ayşe Öztop, Tuğba Taşçı, Merve Öztop, Mazlum Cihangir, Oğuz Takmak ve gönüllü baba Nazmi Kurt’ un emekleri çok fazla…
Gönüllü baba Nazmi Kurt oğlu otizm tanısı aldıktan sonra, müziğe yönlenerek otizmin pek çok özelliğini hafifletmişler. Yolu İZOT’la kesişince Nazmi bey, orkestradaki diğer çocuklara da yardımcı olmaya başlamış, daha sonra da İZOT’ un kadrolu babası olmuş diyebilirim.
Sahne alacak olan çocukları alıyor, mikrofonu uzatıyor, hatta kravatını, gömleğini düzeltiyor. Sahneye çıkmak istemeyen olursa büyük oranda başarıyla ikna ediyor. Gerçekten alkışlamak ve daha fazla destek olmak şart.
Önce İzmir TOBAV (İzmir Devlet Tiyatrosu Opera ve Bale Çalışanları Yardımlaşma Vakfı eliniz uzatmış İZOT’ a. Çalışma mekanı konusunda çok destek olmuş.
Tek sorun çalışacakları bir mekan bulabilmeleri. Izmir Büyükşehir Belediyesi şu sn yer konusunda müthiş destek oluyor. Kendi özel şartlarını yaratabilme ve kendilerine ait bir alanda olduklarını bilmek otizm tanılı çocuklar için gerçekten çok önemli. Bu fark yaratılabildiğinde herşeyin katlanarak daha iyiye gideceğini düşünüyorum.
Bitmedi Londra’ daki Roehampton Üniversitesi İZOT’ u tez konusu yapmış . Bizim üniversitelerimizi ve akademisyenlerimizi de bekleriz.
İZOT 18 Nisan 2013’ te kurulmuş. İzmir hatta Türkiye’ nin pek çok yerinde toplam 43 konser vermiş çok özel bir topluluk. Avrupa’ dan, dünyanın pek çok yerinden konser davetleri alıyor . Tahmin edeceğiniz gibi sponsor desteği arıyorlar.
Naçizane tavsiyem, birgün siz de bu özel İzmir Otizm Orkestrası ve Korosu’ nu dinleyin, otizmi ve müziğin gücünü fark edin.
İZOT hakkında detaylı bilgi ve iletişim için:
Dr. Orçun Berrakçay
Paylaş