Paylaş
Oysa bebeği kucakta taşımak sağlığı ve mutluluğu için müthiş bir gelişim aracı. Bu konunun detaylarını bebek taşıma konusunda uzmanlaşmış bir isim olan Hülya Cinsçiçekçi’ ye sordum. O da birbirinden ilginç bilgileri paylaştı. Bebek bekleyenler ve bebeği olanlar için rehber niteliğinde bilgilerle işte Hülya, işte bebek taşımanın püf noktaları…
Bir bebeği kanguruda, slingde taşımak ne kadar karmaşık olabilir ki? Bir mağazaya girer, bildik bir markayı alır ve çıkarsınız. Değil mi?
Böyle yaparsanız muhtemelen bir süre sonra sırtınızın ve belinizin çeşitli noktalarında dayanılmaz ağrılar yaşar; size o markayı öneren satıcının kulaklarını çınlata çınlata, bir dünya para verip aldığınız o ürünü bir kenara fırlatır; dar kaldırımlarda-yine başka bir satıcının sattığı-kocaman tekerlekli bebek arabasıyla mücadele vermeye devam edersiniz. Bunu yapmayın. Her işin bir ilmi vardır, her işi bilenine danışmalı.
Gelin tanışalım. Ben, bebek taşımanın ilmini bilen iki çocuk annesi bir girişimciyim. "Hangi kanguruyu almalı, sling nasıl bağlanır?" sorularının muhatabıyım.
Afrikalı kabilelerde bebeklerin hiç gaz/kolik sorunu yaşamadığını fark eden uzmanlar bunun sebebin araştırmış ve bulmuş: Çünkü bebeklerini doğduktan sonra birkaç ay boyunca üstlerinde taşıyorlarmış. Haliyle bebekler hem anne memesine yakın durduklarından ihtiyaç duyduklarında memeden besleniyor hem de anne teniyle temas ettikleri için güvende oluyorlar ve bu yüzden çok az ağlıyorlar. Üstelik sanılanın aksine çok daha erken bağımsızlıklarını kazanıyormuş. Bunu farkeden Batılı uzmanların öncülüğünde yeni bir akım başladı: Babywearing.
İşin psikolojik yanı, apayrı bir yazının konusu. Bu yazının ana konusu ise bebek taşımanın tıbbi detayları.
Mağazadan aldığınız alelade bir ürün kuvvetle muhtemel bebeği askıya alan, bebeğin bacaklarını aşağı sarkıtan, pamuklu olmayan bir malzemeden üretilen, omuz askıları zayıf bir Çin işkencesi metodu olacaktır. Peki bebeğinizin omurga sağlığı için nasıl bir ürün almalısınız?
- Sırt kavisi korunmalı: Yenidoğan bebeğinizi, herhangi bir taşıyıcı olmaksızın kucakladığınızda, bebeğiniz otomatik olarak cenin pozisyonu alır. Bu pozisyonda bacaklar, popo altında birleşir ve sırt C şeklini alır. Doğru taşıyıcıda da yenidoğan bebeğiniz işte bu pozisyonu korumalıdır. Artık süpermarketlerde bile satılan o kötü kanguruların kullanım kılavuzunda 0+ ibaresi vardır ve derler ki "yenidoğan bebeğinizin bacaklarını ayırıp aşağı sarkıtın, olmaz bir şeycik". Aman haa. Sakın.
- Bacaklar ayrık olmalı: Bebeğinizin dünya üzerindeki ilk 3 ayı kendini anne karnında farz etmekle geçer. Bu yüzden genelde anne karnındaki gibi pozisyonlarda taşınmayı sever. 3.aydan sonra ise artık dış dünyaya daha faza ilgi duymaya başlar ve taşıma şekli de değişir. Bebeğiniz artık bacaklarını açmaya hazırdır. Bacaklarını açmaktan kastım yine marketlerde satılan kötü kangurulardaki gibi aşağı doğru sarkacak şekilde değil. Bebeğin bacakları neredeyse 180 derece ayrık ve ebeveynin kalçasına dolanacak şekilde olmalı. Bebeğinizin bacak arası dar bir kanguruda taşıyorsanız femur başının yerinden çıkmasına ve kalça çıkığına yol açabilirsiniz. Bunu ben söylemiyorum, ABD kalça çıkığı enstitüsü söylüyor.
- Dışa dönük taşınmamalı: En sık yapılan hata işte bu. Dışa dönük taşındığı zaman bebeklerin sırt kavisi kaybolur. Omurga C şeklinde değil dimdik olur. Oysa doğal kavis C şeklindedir ve bebeği haddinden fazla yormuş olursunuz. İşin bir de nörolojik kısmı var. Çoğu slingde ve kanguruda bu pozisyonda taşımak mümkün olsa da önerilmez. Neden?
* Yüzü dışarı dönük bebek fazla uyarana maruz kalır, daha zor uyur, daha fazla yorulur. Arabaların sesi, ışıklar, etraftan gelen geçen insanlar birkaç aylık bebek için çok fazla uyaran anlamına geliyor.
* Sırtı anneye babaya dayalı şekilde, yani yüzü dışarı dönük taşınan bebeğin omurgası ve boynu desteksiz kalır. Dışa dönükken, omurgasının doğal kıvrımına aykırı bir şekilde taşınır. * Uykusu gelirse boynunu destekleyecek bir kısım yoktur. Dışa dönük taşınırken uykusu gelen bebek, boynunu yamuk şekilde eğer ve kotu bir pozisyonda uyur. Tüm bunlar da bebeğin sağlıksız şekilde taşınmasına yol açar.
* Birkaç aylık bebeğimize TV izletmiyorsak, lütfen dışa dönük de taşımayalım. Pek çok anne, bebeğin dışa bakmadığı zaman sıkılacağı iddiasındadır. Oysa bebek, kafasını rahatça çevirerek etrafı izleyebilir. 6.aydan sonra da bebeği sırtınızda taşıyabilirsiniz. Ya da bebeğinizi başka şekilde sakinleştirip slinge alıştırabilirsiniz.
Bu bilgilerle artık daha doğru ve daha sağlıklı bir şekilde bebeğinizi taşıyabilir, gaz, kolik sorununu daha kolay atlatabilirsiniz.
Paylaş