Aydın Candabak: Özel Öğretim'de yeni yasa taslağı

Aydın CANDABAK
Haberin Devamı

Özel okul sahipleri, bir süre önce Silivri 'de bir otele kapanıp sorunlarını tartıştılar.

Özel Okullar Derneği, Ege Bölgesi Özel Okullar Derneği, Ankara Özel Okullar Derneği, Özel Dersaneler Birliği Derneği, Özel Sürücü Kursları Derneği, İTO Özel Eğitim Öğretim Kurum ve Kuruluşları Meslek Komisyonu başkanlarının yanı sıra 60'tan fazla okul sahibinin katıldığı toplantının ağırlıklı konusu, 1965 yılından beri değişmeyen 625 sayılı Özel Öğretim Kurumları Yasası'nın günümüz şartlarına uyarlanmasıydı.

Bu amaçla komisyonlar oluşturuldu.

Komisyonlar harıl harıl çalıştı ve Milli Eğitim Bakanlığı'na sunulmak üzere bir taslak hazırladı.

*

Özel Öğretim Kurumları Yasası'nı değiştiren taslakta, başlıca şu önerilerde bulunuluyor:

Bir ilçede bulunan mevcut özel okulların doluluk kapasitesi yüzde 80'in altında ise o ilçede devlet, mevcut özel okullar niteliğinde okul açamaz.

Bir ilçede herhangi bir özel öğretim kurumu açılabilmesi için, özel öğretim kurumunun faaliyette bulunduğu alanda yetkili Özel Öğretim Kurumları Odası, oda kurulmamış ise üst kuruldan görüş alınarak açılmalarına müsaade edilir.

Öğretim programları, Türk Milli Eğitimi'nin genel amaç ve ilkelerine aykırı olmamak ve Bakanlığın da onayını almak koşulu ile okul yönetimince belirlenir.

Bakanlık müfettişlerince yapılan denetimler sırasında; özel öğretim kurumunun, laikliğe, ülkenin ve milletin bölünmez bütünlüğüne, milli birlik ve beraberliğe aykırı, Atatürk ilke ve inkılapları ile bağdaşmayan bir uygulama kesinleştiğinde; özel öğretim kurumu bir daha açılmamak üzere kapatılır.

Devlet, özel öğretim kurumlarına mali yardımda bulunabilir. Özel öğretim kurumlarına yardım amacı ile Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinde Özel Öğretim Kurumları Destekleme Fonu adı altında bir fon oluşturulur.

*

Özel okul sahipleri, işte bu madde üzerinde hassasiyetle duruyor.

Pek çok öğretim kurumunun ekonomik kriz yaşadığı gözönünde bulundurulursa, patronların bu hassasiyeti daha kolay anlaşılır.

Nitekim bu fonun kullanımında öncelik, ‘‘Öğrenim yılı içinde çeşitli nedenlerle ekonomik durumu kötüye giden özel öğretim kurumunun o yılki öğreminini tamamlaması’’na veriliyor.

Fondan ayrıca, eğitim kapasitesinin geliştirilmesi, yatırımların desteklenmesi, ekonomik durumu bozulan velilerin çocuklarının öğrenimlerini tamamlamasına yardımcı olunması gibi amaçlarla yararlanılması öngörülüyor.

Dernek Başkanı Rüstem Eyüboğlu, ‘‘Bu ceket bize dar geliyor’’ diyor.

Milli Eğitim Bakanlığı'na gönderilen taslakla, elbisenin genişletilmesi amaçlanıyor.

Bakanlık elbiseyi nasıl biçecek, hep beraber göreceğiz.

Yazarın Tüm Yazıları