Paylaş
Geçen yılın Nisan ayında, ‘‘Cinsellik okula da girmeli’’ diye yazarken, nasıl bir tepkiyle karşılaşacağım konusunda doğrusu kuşkuluydum.
Cinselliği tartışmanın bile ayıp olduğu bir toplumda, ‘‘cinsel eğitim okula girmeli’’ mesajı, tahminimin aksine, çok olumlu tepkiler aldı.
Pek çok anne-baba, çocuklarıyla bu konularda sağlam bir iletişim kuramamamaktan yakınıyor ve okulda verilecek cinsel eğitimin kendilerini rahatlatacağını söylüyordu.
Zaten yapılan araştırmalar, cinsel konuları aileleriyle ‘‘rahatlıkla’’ konuşan gençlerin sayısının hiç de yüksek olmadığını gösteriyordu. Oran erkeklerde yüzde 19.5, kadınlarda ise yüzde 18'de kalıyordu.
Cinsel eğitim, bu öğretim döneminin başında okula girdi.
Çocuklar derse büyük ilgi gösterdi.
Bazen kıkır kıkır güldüler, bazen gözlerini yere indirip utangaçlık ettiler, ama sonunda rahatlayıp peşpeşe sorular yönelttiler. Merak ettiklerini, öğrenmek istediklerini dersi veren uzman eğitmenden öğrenmeye çalıştılar.
*
Nuran Çakmakçı'nın yan sütunlarda okuyacağınız veya okuduğunuz haberi, cinsellik eğitiminin üniversiteye de girdiğini gösteriyor.
Hiç değilse bazı üniversitelerde ve belli fakültelerde yaşamın bu en temel gerçeği, programa girmiş. Şimdilik Eğitim Fakülteleri ile Sağlık Eğitimi Fakültesi, seçmeli ders olarak cinselliği müfredatına almış. Dersin öncelikli olarak sadece bu fakültelerin programına alınmasının nedeni, ilköğretim ve liselerde verilmeye başlanan cinsellik eğitimi derslerine hoca yetiştirilmesi.
Ama önümüzdeki dönemlerde, bu seçmeli dersin tüm fakülte öğrencilerine açılacağını tahmin ediyoruz.
Tıpkı ABD üniversitelerinde, tıpkı Avrupa üniversitelerinde olduğu gibi, Türk üniversitelerinde de gençlere, doğru ve güvenilir cinsel bilgiler verilmesi gerekiyor.
Gençleri cinsel konularda da eğitmek, en azından tehlikelere ve hastalıklara karşı uyarmak, modern eğitimin önceliklilerinden olmalıdır.
*
Üniversitelerdeki cinsellik eğitimi dersinde, International Planned Parenthood Federation, BBC World Service ve İnsan Kaynağını Geliştirme Vakfı'nca hazırlanan Seks ve Bilinç kitapçığı temel alınıyor.
Gençler, ‘‘Kimi zaman ani kararlar alabilirsiniz ama böyle bir kararı almak her zaman o kadar kolay olmaz. Ancak ‘Hayır' diyebileceğinizi unutmayın. Ve, ‘evet' de, ‘hayır' da deseniz, alacağınız zevk kadar, olası sonuçlarını da düşünün’’ gibi öğütlere de yer veren kitapçıktaki pek çok bilgiye, ‘‘Biz bunları zaten biliyoruz’’ diye dudak bükebilir.
Ama birşeyi bilmek, her zaman doğruyu bilmek anlamına gelmiyor.
Öyle olsaydı adliye koridorları, cezaevleri, gazetelerin üçüncü sayfaları cinsel suçlar ve cinsel suçlularla dolup taşmazdı.
Paylaş