Paylaş
SAĞKAL - Sağlık Kalite Derneği’nin, ‘Hayat bir bütündür, sağlık gibi hastalık da bunun bir parçasıdır ve her kadın hayatın her alanında herşeye rağmen var olabilmelidir’ ana fikrinden yola çıkarak başlattığı Umut Atölyesi Projesi, LİYAKAT Derneği ile #umudayolaç adıyla yürüyen büyük bir kampanyaya dönüştü. Tedavi süresince kendini yalnız hisseden, maddi imkansızlıklar yüzünden radyoterapi süresince evinden uzakta, yabancı olduğu bir şehirde yaşamak zorunda olan kadınların bir kısmının tedaviyi reddederek bırakmasından yola çıkan SAĞKAL Derneği’nin kurduğu ‘Umut Atölyeleri’ özellikle “meme kanseri” tanısı konulan kadınların tedavi süresince ve sonraki travmalarını ortadan kaldıracak, hayatın içinde olmalarını sağlayacak tamamen gönüllü yürütülen bir proje.
LİYAKAT ve SAĞKAL dernekleri başkanları Berkay Eskinazi ve Cüneyt Tuğrul ile tedavi süresi bittikten sonra kadının ekonomik ve toplum hayatına aktif olarak devam etmesine de katkı koyacak projeyi konuştuk.
SADECE BEDEN DEĞİL RUH DA İYİLEŞTİRİLMELİ
CÜNEYT TUĞRUL
SAĞKAL YÖNETİM KURULU BAŞKANI
- SAĞKAL Derneği’nin başlattığı Umut Evleri Atölyesi nasıl bir proje?
- Umut Atölyesi İzmir’de başlayan ve meme kanserli kadınların rehabilitasyonuna yönelik bir proje. Sağkal olarak biz sadece beden değil ama ruhun da iyileştirilmesi gerektiğine inanıyoruz. İyileşme, paylaşımla yalnızlığın yenilmesi, umudun artması ve huzurla sürekli olacaktır. Ayrıca ihtiyacı olanlara da radyoterapi süresince, 45-60 gün ücretsiz kalma olanağı da sağlanacak.
- Neler yapmayı planlıyorsunuz? Kaç ev var, daha ne kadar yapılması planlanıyor?
- Bu proje yeni başladı. İlk etapta bir evle başlamayı planlamıştık ama belediyelerin duyarlılığı ve desteklerle 2-3 merkez kurmayı planlıyoruz.
- Meme kanseriyle mücadele eden kadınlar için bu umut evlerinde ne gibi imkanlar var?
- Burasını ömür boyu sürdürülebilir bir eğitim merkezi gibi düşünün. Kişisel gelişimden ruhi desteğe, hobi eğitimlerinden sohbet köşelerine, hastanın hayatına dokunulması gereken her alanda faaliyet gösteriyor. Zaten umut atölyemiz ilk prototipi halen aktif ve yıl boyu çeşitli faaliyetler gerçekleştiriliyor. Projeyle sağlanan destekle burada kalan kadınların tüm ihtiyaçları da karşılanacak.
TOPLANTILARIMIZ HERKESE AÇIK VE ÜCRETSİZ
- Kanserle mücadelede umudun, moralin ve dayanışmanın nasıl bir önemi var?
- Dokuz Eylül İstatistik Bölümü’nün 9 bin 750 hasta üzerinde yaptığı çalışma stres kontrolünün kanserin ortaya çıkışını azaltma etkisi olduğunu gösteriyor. Sadece bu bile önemli bir gösterge.
- Meme kanseri yaşayan ve bu atölyelerden faydalanmak isteyen kadınlar size nasıl ulaşacak?
- Aslında halen SAĞKAL’ın tüm toplantıları halka açık ve ücretsiz. Her yıl programımızı eylül ayı gibi oluşturup duyuruyoruz. Bu evlerde kalma ihtiyacı olan kadınlar içinde radyasyon onkoloji merkezleri ve burada çalışan doktor arkadaşlarla koordinasyon kurularak çalışılacak. Onlar karşılarına çıkan ihtiyaç sahipleri için bizimle iletişime geçecekler. Boş yer varsa hemen kabul gerçekleşecek.
AMACIMIZ KADINLARIN HAYATINA DOKUNMAK
BERKAY ESKİNAZİ
LİYAKAT YÖNETİM KURULU BAŞKANI
- LİYAKAT olarak bu projeye nasıl dahil oldunuz?
- LİYAKAT olarak kurulduğumuz günden itibaren girişimcilik projeleriyle girişimcilik eko sistemine katkı koymak isteyen bir derneğiz. SAĞKAL Derneği Umut Atölyeleri projesini bizimle paylaştığında büyük heyecanla içinde yer almak istedik. Bir açıdan bizim bakış açımıza ve durduğumuz noktaya uyan bir proje. Çünkü Liyakat şu ana kadar girişimciliğin önündeki engellerle mücadele etmeye çalışıyor. Bu kapsamda kadına karşı şiddetle ilgili projeler gerçekleştiriyoruz. Önümüzdeki dönemde yine başka bir engel ‘sağlık’ teması çerçevesinde projeler gerçekleştireceğiz. Amaçlarımızdan biri olan kadınların girişimcilik eko sistemine katılması yönündeki projelerimizle toplumun her kesiminden kadına dokunmaya çalışıyoruz. Bu kez ‘Hayat bir bütündür ve sağlık gibi hastalık da bunun bir parçasıdır ve her kadın hayatın her alanında her şeye rağmen var olabilmelidir’ ana fikrinden yola çıkarak SAĞKAL Umut Atölyeleri projesine destek olmayı amaçladık. Zaman içerisinde Umut Atölyeleri kapsamında verilecek eğitimler içerisinde girişimciliğin de yer almasını hedefliyoruz. Böylece her anlamda sağlıklı kadınlarımız birer girişimci olarak kendilerine ihtiyaçları doğrultusunda yeni bir hayat kurabilecekler.
SOSYAL MEDYA İLE HIZLA YAYILIYORUZ
- Liyakat Derneği bu proje için neler yapmayı planlıyor? Nasıl bir işbirliği yapılıyor?
- SAĞKAL’ın başlattığı projeyi gönülden destekliyoruz. İlk kıvılcımı yakmak ve taşı koymak adına düzenlediğimiz gecenin gelirinin bir kısmını projeye aktaracağız. Ayrıca projeye dikkat çekmek amacıyla geniş kitlelere ulaşan bir sosyal medya farkındalık kampanyası başlattık. Tamamen pozitif algı üzerine kurguladığımız ve #umudayolaç hashtagi ile başlattığımız kampanya, bu rahatsızlığı yaşamış, bununla barışmış insanları bir araya getiriyor. Umut veren hikayelerini paylaşıyor. Ayrıca kampanyaya destek vermek isteyen sanatçılar, akademisyenler, sporcular, iş dünyasından çeşitli kişiler kendi cep telefonlarıyla kısa videolar çekerek gönderiyor. Facebook daha yoğun olmak üzere kullandığımız sosyal medyayla çok kısa bir zamanda binlerce insana ulaştık ve her geçen gün hızla ulaştığımız kişi sayısı da artıyor.
- 12 Ağustos ta nasıl bir gece düzenlenecek?
- 12 Ağustos gecesinin organizasyonunu LİYAKAT olarak gerçekleştiriyoruz. Tabii ki gecenin planını SAĞKAL ile paylaştık. Geceyi yılda iki defa gerçekleştirdiğimiz sosyal sorumluluk projelerimizden birisi olarak düzenliyoruz ve proje hakkında katılımcıların farkındalığını artırmayı hedefliyoruz. LİYAKAT Derneği olarak Folkart ana sponsorluğunda düzenlediğimiz gece Çeşme Laika Beach’de gerçekleştirilecek.
Paylaş