Paylaş
Sivil toplum kuruluşları toplumların değişmesi ve dönüşmesini sağlayabilecek en önemli bileşenlerden kuşkusuz. Birleşmiş Milletler Kurucu Üyesi olan tek sivil toplum kuruluşu Rotary’de yıllardır bu yönde çalışmalar yapıyor. ‘Kendinden Önce Hizmet’ sloganıyla bölgemizde de önemli çalışmalar yapan kuruluşun 2440. Bölge Federasyonu Başkanı Reha Akın, Türkler’in uluslararası alanda önemli görevler almaya başlamasıyla daha da etkin bir döneme girdiklerini anlatıyor.
- Rotary hakkında bilgi verir misiniz?
- 1 milyon 300 bine yakın üyesiyle dünyanın en büyük sivil toplum kuruluşu olan Rotary, Birleşmiş Milletler’in kurucu üyesi. Türkiye’de 3 federasyon ve 228 kulüp çatısı altında 7 bin 500’e yakın üyesi var. Rotary 2440. Bölge Federasyonu’nun Merkezi İzmir. Bize bağlı Bursa, Balıkesir, Aydın, Denizli, Muğla ve Çanakkale’de toplam 65 Rotary kulübü ve bir e-club var. Bu kulüplere 1708 Rotaryen üye, 18-30 yaş arasında gençlerin üye olduğu 43 Rotaract kulübümüz bulunmakta ve 723 Rotaraktör bu kulüplere üye. Bunun yanı sıra 14-18 yaş arası gençlerin üye olduğu 16 Interact Kulübü’nde de 429 Interaktör üyemiz var. Ayrıca Rotary Toplum Birliği’ne 108 vatandaşımız üye.
- Çalışmalarınızda özellikle odaklandığınız konular hangileri?
- Rotary, dünya barışı ve insanlık için çalışan, toplum için örnek projeler hazırlayan gönüllü liderlerden oluşan dünyanın en büyük sivil toplum kuruluşu. Bizler ‘kendinden önce hizmet’ sloganını ilke edindik. Rotary’nin 6 öncelikli hizmet konusu var. Bunlar barış ve anlaşmazlıkların önlenmesi ve çözümü, hastalıkları önleme ve tedavi, su ve hijyen, anne ve çocuk sağlığı, temel eğitim ve okuryazarlık, ekonomik ve toplumsal kalkınma. Mesela, Uluslararası Rotary, 1985 yılında dünyada çocuk felci hastalığını önlemek için harekete geçti. Yaptığımız çalışmalar ile hastalık bu yıl Temmuz ayı itibariyle Nijerya’da da sona erdi. Hastalığın halen devam ettiği Pakistan ve Afganistan’daki çalışmalara hız verdik. Bu ülkelerde de kısa zamanda sonuç alacağımıza inanıyoruz. 2018 yılında dünya bu illetten kurtulmuş olacak.
TRAFİK BİLİNCİ KONUSUNDA YOĞUN ÇALIŞACAĞIZ
- Bölgemizde hangi konulara öncelik vermeyi düşünüyorsunuz?
- Biz, 2015-2016 hizmet dönemimizde, Rotary’nin 6. temel ilkesi olan ekonomik ve temel kalkınma çerçevesinde trafikte bilinç oluşturmak için çalışmalar yapıyoruz. Okullarda verilen trafik eğitimine ayrıca destek olmak üzere hazırlanıyoruz. Hedefimiz, toplumumuzda trafik konusunda bilinç uyandırmak, böylece doğruların daha çok, yanlışların daha az olduğu bir trafik ortamında kazaların azalmasına katkıda bulunmak. Hizmet alanımızdaki il ve ilçelerde Trafik Eğitim Parkları yapacağız. Bodrum, Denizli, Bursa ve Çanakkale’de Arama Toplantıları, İzmir’de de Trafik Şurası düzenleyeceğiz. Ayrıca okullararası slogan yarışmaları olacak. 23 Şubat’ta da yurt genelinde Türkiye’de bulunan diğer 2 bölge ile birlikte Trafik Günü etkinlikleri düzenleyeceğiz. Hedefimiz toplumuzda trafik konusunda katılımcıların da önerileri doğrultusunda bilinç uyandırmak. Böylece kazaların önlenmesinde katkımız bulunsun istiyoruz. Bu proje için tüm trafik gönüllüleri ve duyarlı insanları işbirliğine davet ediyoruz.
- Peki Türkler ne kadar etkili Uluslararası Rotary’de?
- Dünya yönetiminde Türk vatandaşları çok etkili görevler almaya başladılar. Bu yıl UR Başkanı Ravi Ravindran’dan sonra en etkili isim, Şişli Rotary kulübü üyesi Şafak Alpay. Bu hizmet yılında Rotary Vakfı Mütevelli Heyeti’ne de Karaköy Rotary Kulübü üyesi Örsçelik Balkan seçildi. Böylece 2 Türk Rotaryen aynı anda Uluslararası Rotary’de çok etkili görevlere geldiler. Türk Rotaryenlerin, hiçbir karşılık beklemeden verdikleri hizmetlerle birlikte günümüzde Rotaryenlerin hizmet aşıkları olduğunu bilmeyen kalmadı. Türk Rotaryenlerin Uluslararası Rotary’deki etkileri gün geçtikçe artıyor. İnanıyorum ki, önümüzdeki birkaç yıl içinde U.R Başkanlığı’na bir Türk Rotaryen seçilebilir.
BARIŞ İÇİN HER FAALİYETİ YAPMAYA HAZIRIZ
- Tüm toplumlarda ve dünya genelinde yaşanan olumsuz koşullar konusunda nasıl bir politika izleniyor?
- Rotary’de siyasi ve dini faaliyetler yapılmaz, kimsenin siyasi ve dini inancına karışılmaz. Biz 6 öncelikli alanımızda hizmet veririz. Bunlardan birisinin barış ve anlaşmazlıkların çözümü, bir diğerinin de sağlık olması dolayısı ile kulüplerimizin çeşitli insani faaliyet hazırlıkları var. Yerel yönetimlerle birlikte ve izinler alınarak insani projeler kapsamında hizmetlerimiz dünyaya armağan edilecek. Barış için her türlü faaliyeti yapmaya hazırız. Savaş bir insanlık ayıbı ve herkes neticede masa başında anlaşıyor. Neden hemen masa başına oturulmasın?
- Barış Merkezi nasıl bir oluşum ve bunu İzmir’e getirmenin ne gibi önemi olabilir?
- Dünyada Rotary tarafından kurulmuş 6 adet Barış Merkezi bulunuyor. Tayland, Amerika, Japonya, İsveç, Avustralya ve İngiltere’de bulunan bu merkezlerin görevi, bulundukları yerde burslu öğrencilerin barış ve anlaşmazlıkların çözümü konusunda yüksek lisans eğitimi almalarını sağlamak. Her yıl 100’e yakın öğrenci Rotary Barış Merkezleri sayesinde bu eğitimi alıyor.
GENÇLERİ ÇOK ÖNEMSİYORUZ
- Gençler konusunda ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?
- Biz gençleri geleceğin teminatı olarak görüyoruz. Bölgemizde yılda en az 4 kez RYLA yani ‘Rotary Yarının Liderlerini Arıyor’ seminerleri düzenliyor, 14-30 yaş arası gençlere liderlik ve kişisel gelişim eğitimleri veriyoruz. RYLA seminerleri, Uluslararası Rotary tarafından 1971 yılından bu yana uygulanmaktadır. RYLA seminerlerinin amacı; liderlik vasfı olan, ama sosyal ve ekonomik açıdan yoksun gençleri, toplumda belirli kademelere yükselen bugünün liderleri ile buluşturmak. Gençler için ayrıca değişim programları da düzenliyoruz. Her yıl Türkiye’den 30 dolayında genci başka ülkelere gönderiyoruz. Karşılığında da o ülkeden Türkiye’ye gençler geliyor. Değişim programına katılan gençler gittikleri ülkelerde Rotaryenlerin evlerinde misafir oluyorlar. Gittikleri ülkede eğitimleri ve mesleklerine ilişkin ziyaretler yapıyorlar.
- Günümüzde dünyanın değişmesiyle sivil toplum anlayışı da değişiyor mu? Rotary bu değişime nasıl ayak uyduruyor?
- Dünyada değişmeyen tek şey değişim. Rotary de 110 yıllık tarihinde birçok değişim safhasından geçti, geçiyor. Başarısının sırrı ise dinamik yapısını destekleyen 4’lü öz denetim. Rotaryenlerin söyledikleri, düşündükleri ve yaptıklarını; Gerçek mi?, Adil mi?, Yeni dostluklar sağlayacak mı?, Katılımcıların tümü için hayırlı mı? diye sorgulaması sayesinde filtreleniyor. Rotary yalnız iyi işler yapar. Bu sayede dünyada tüm hükümetler ve yerel yönetimler Rotary faaliyetlerinden övgü ile bahsederler. Bu bağlamda, çok büyük değişikliklere ve popüler yöntemlere baş vurması gerekmeden, hizmetleri ile beğeni kazanıyor.
Paylaş