Paylaş
Geride bıraktığımız eylül ayının 21’i Dünyada Barış Günü olarak kutlanıyor.
Aslında Barış Günü eskiden 1 Eylül’dü. Çünkü Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği ve Varşova Paktı üyesi ülkeler barış içinde bir dünya mücadelesi görevini hatırlatmak amacıyla Hitler faşizminin 1939 yılında Polonya’yı işgal ederek 2. Dünya Savaşı’nı başlattığı tarih olan 1 Eylül’ü “Dünya Barış Günü” olarak ilan edilmişti. SSCB’nin ve Varşova Paktı’nın dağılmasından sonra hiçbir ülke 1 Eylül’ü Dünya Barış Günü olarak kutlamadı.
Onun yerine Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 1981’deki 57. birleşiminde, “Genel Kurul’un açılış günü olan her Eylül’ün üçüncü salı gününü”nü “Uluslararası Barış Günü” ilan etti ve kutlamalar o güne alındı.
Gerçi kutlanacak pek de birşey yok. Çünkü dünyanın dört bir tarafında savaş, kargaşa, kaos, terör devam ediyor.
Buna odaklanır, bunları yarattığı etkiye kapılırsak moralimizin bozulması içten bile değil. Nedeni ise, o korkunç görüntüler, tüyler ürpetici hikayeler...
Yapılacak en doğru şey barış kavramını mümkün olduğunca çok kişiye benimsetmeye çalışmak ve bu kültürün yayılması için olanca gücümüzle uğraşmak belki de...
İşte bu yönde yapılan bir çalışmadan bahsetmek istiyorum sizlere...
Daha önce de sık sık yer verdiğim, İzmir’de başlayan bir proje var. Dokuz Eylül Üniversitesi İngilizce İşletme Fakültesi’nde açılan Anlaşmazlık Çözümü Bölümü ve aynı adlı merkez, ülkemizde eksikliği duyulan anlayış ve uzlaşma kültürüne hizmet edecek. Benim de yüksek lisans öğrencisi olduğum bölüm şimdilerde birçok sivil toplum kuruluşundan da destek almaya başladı. Bunlardan biri de Rotary.
İş ve meslek sahibi kişilerin topluma hizmet etmek için kurdukları bir sivil toplum kuruluşu olan Rotary için dünya barışına katkı koymak en önemli amaçlardan biri. Hatta bu amaçla bu yıl Ege ve Marmara bölgelerinde Anlaşmazlıkların Çözümü ve Barış Komiteleri kuruldu. Okullarda Akran Arabuluculuk ve Anlaşmazlık Çözümü adı altında uygulanan bu projeye Rotary’nin tüm üst düzey yönetimi de tam destek veriyor. Çünkü biliyorlar ki, uzlaşma, anlayış, barış kültürü ve karşındakini dinleyerek gerçek problemi anlama eğitimi ancak okul çağından başlayarak toplumun her kesimine yayılabilir.
Bu proje Rotary ile birlikte zaten Dokuz Eylül Üniversitesi Anlaşmazlık Çözümü Merkezi (AÇMER) Müdürü Prof. Abbas Türnüklü ve ekibi tarafından 2 yıldır 15 okulda 21 eğitim programı uygulanarak başarıyla yürütülüyor. Şimdi öncelikle Ege Bölgesi’ndeki okullarla başlayan bu özel çalışma Rotary’nin de katkılarıyla Bursa ve İstanbul’a, oradan da tüm Türkiye’ye yayılacak. Kavga ederek değil konuşarak, birbirimizi anlayarak çözüm üretmeği öğreneceğiz.
Barışın birçok yerde lafta kaldığı, savaşın tüm vahşetiyle sürdüğü bugünlerde, yapılacak en doğru şey, yine de BARIŞ’a odaklanmak belki de...
Paylaş