İzmir için çalışan özel dünya kadınları

Haberin Devamı

İZMİR’de iş, görev nedeniyle yaşayan yabancıların eşlerinin kurduğu bir dernek var. Kısa adı IWAI olan İzmir Uluslararası Kadınlar Derneği’nin üyeleri birkaç yılda bir değişiyor, ama amaçları ve toplum odaklı projeleri değişmiyor. 40 değişik ülkeden 161 üyesi olan dernek, bugüne kadar hasta çocukevleri, kadın sığınmaevleri, engelli okulları için onlarca proje yapmış. Kısa süre sonra İzmir’den ayrılacak olan Dönem Başkanı Julica Ortlinghaus, yardımcısı Zeynep Beyter ve Yardım Komitesi Başkanı Anja Vainionpaa ile sohbet ettik. Doğrusu, bulundukları yeri iyiye götürmek için canla başla çalışan bu özel kadınlara hayran olmamak mümkün değil. Bravo IWAI!

İzmir için çalışan özel dünya kadınları
JULICA ORTLINGHAUS: ŞİDDET GÖRENLERİN ÜRÜNLERİNİ SATTIK

Nerelisiniz, mesleğiniz ne?
-Almanım. Avukatım ama İzmir’de mesleğimi yapmadım.
İzmir Uluslararası Kadınlar Derneği ile nasıl tanıştınız?
-2012 sonunda İzmir’e geldim. Ocak 2013’te IWAI ile tanıştım, birçok ülkeden kadınla olmak hoşuma gitti. Yardım projesi lideri arıyorlardı. Görevi almak istedim. Zaten daha önceki gönüllü çalışmalarımda da böyle işler yapmıştım. Birlikte birçok yardım projelerinde görev aldım ve yönettim. Özellikle Ege Üniversitesi’ndeki hasta çocuk evleri özel bir proje oldu benim için.
Başkanlık nasıl oldu?
- 2013 sonunda yeni bir başkan aranıyordu. Bir takım oluşturarak göreve başladım. 2014’te önemli projeler yaptık. Eğlenceli partilerimizde dahi her zaman yardım kuruluşlarına bir faydamız olsun diye düşündük. Mesela Uluslararası Yemek Festivali’ni 2 sene yaptık ve çok büyük başarı sağladık.
Türkiye’deki kadınların durumu, hakları hakkında ne düşünüyorsunuz?
-Hayatım boyunca ayrımcılıkla karşılaşmadım. Bu pozisyonlardan bütün dünyadaki kadınların yararlanmasını istiyorum. Geçen yıl Güneydoğu’ya Doğu Beyazıt’a gittim. Orada şiddet gören kadınlar için çalışan kadın merkezi ile görüştüm. Özellikle çocuk gelinler konusuyla çok ilgileniyorum. Oradaki kadınların el işçiliği ürünlerini getirdim burada dernek olarak sattık. Gelirini onlara ilettik.
Yeni yılda İzmir’den ayrılıyormuşsunuz. Nereye gidiyorsunuz?
-Hindistan’a. Birleşmiş Milletler’in Almanya ve Finlandiya ortaklığındaki özel bir organizasyonunda görev alacağım. Özellikle kadın hakları ile ilgili Hindistan’da iyileştirme çalışmaları yapacağız. Gideceğim için üzülüyorum. Güzel arkadaşlıklarım var. İnsanlar çok sıcak.

İzmir için çalışan özel dünya kadınları
ANJA VAINIONPAA: ÇOCUKLAR VE ENGELLİLER İÇİN PROJE YAPTIK

Siz nerelisiniz, ne zamandır İzmir’desiniz?
- Finlandiyalıyım. 2 senedir İzmir’deyim. Eşimin görevi Ortadoğu’yu kapsıyordu. Daha güvenli bir ülke olduğu için burada yaşamaya karar verdik.
IWAI ile tanışmanız nasıl oldu? -
Aslında Zeynep’le tanıştık ilk. Önce üyeydim. Julica döneminde yönetimde yardım projeleri lideri olarak görev aldım, beraber çalıştık. Bu sene iki büyük projemiz vardı.
Neler yaptınız?
- İlk olarak Çiğli’de bir ilköğretimokuluna engelli sınıfı yaptık. Sınıf vardı, ama üst kattaydı. Anneleri taşıyormuş çocukları. Tuvalet deseniz 2. kattaydı. Özel tuvalet de yaptık. Yeni bir sınıf yaptık. Engelli rampası yapıldı. Manisa Ruh ve Sinir Sağlığı Hastanesi’nde tedavi görüp rehabilitasyona gelen kadınlar ve çocukları topluma kazandırmaya çalışıyoruz. Eski bir hamamın içinde kafeterya var. Para kazanıp hayata entegre olabilecekleri hale getirmek istiyoruz. Hem kafeyi işletecekler, hem ürünleri satabilecekler.
Peki bu projeler büyük paralar istiyor. Maddi kaynağınızı nasıl sağlıyorsunuz?
- Organizasyonlardan kazanıyoruz. Bağışlar, küçük çaplı kurslar düzenliyoruz. Genelde üyelerimiz geliyor. Para dışında ürün yardımı alıyoruz. Mesela, Manisa’daki çocuklara ‘ne hediye istersiniz’ diye sorduk. Bize bir liste gönderdiler. Üyelerimize o listeyi gönderdik. Bazıları para verdi bağış gibi, bir kısmı o ihtiyaçları aldı. Ve bunlar götürülecek şimdi çocuklara.
Size nasıl ulaşabilir mesela bunu okuyanlar yardım edebilir mi?
- Elbette, ayrıca web sitemizden gerekli bilgiyi alabilirler. http://www.iwaizmir.com/


İzmir için çalışan özel dünya kadınları
ZEYNEP BEYTER: BİZİMKİLERİN ÇOĞU BOŞ OTURUYOR


Sen IWAI ile nasıl tanıştın?
- Yaklaşık 6 yıl önce tanışmıştım. 2 – 3 yıl sosyal aktivitelerde görev yaptım. Sosyal aktivite koordinatörlüğünü yaptım. Son bir yıldır da başkan yardımcısıyım. Julica ile çalışıyoruz. Gelecek dönem başkanımız ise Elgiz Perera olacak.
Yabancı kadınlar geçici süre için burada olmalarına rağmen İzmir için çok güzel projeler yapıyorlar. Bunu nasıl yorumluyorsun?
- İşim gereği yabancılarla çalıştığım için farklı kültürden çok farklı, yetenekli insanlarla tanıştım. Hepsinin tek düşüncesi ‘böyle bir kulüpte nasıl yararlı olabilirim?’ Dünyanın çeşitli yerlerinden gelenlerin bizim, Türkiye ve İzmir için bir şey yapmak istemeleri beni çok heyecanlandırdı. Birçok Türk kadını ekonomik durumu iyi olmasına rağmen boş oturuyor. Bu kadınlarsa İzmir için bir şeyler yapmak istiyor. Hasta çocuk evleri, hasta kadınlar olsun yeni projeler üretiyorlar ben de destek olmaya çalışıyorum. Birbirlerine her konuda destek oluyorlar, çünkü bir yabancının ülkemize ilk geldiğinde şehre alışması ve tanıması kolay olmuyor ve çok güzel dostluklar kuruluyor, Izmir’den giderken üzülmeyen bir yabancı tanımadım. Şehrimizi seviyor ve benimsiyorlar.
Kaç üye var şu anda?
- 40 değişik ülkeden 161 üye var. Geçen sene 90 civarındaydı. Değişik aktivitelerimiz var. Kitap kulübü, Türkçe konuşma günlerimiz, gezi kulübümüz. Bergama, Efes, Şirince gibi İzmir’e yakın yerleri geziyoruz. Yemek kulübümüz, çocuklarımız için oyun gruplarımız var. Swissotel’de ayda iki kere kahve sabahlarımız var. Zaman zaman üyelerimizin katkıları ve önerileriyle yabancıların ilgisini çekebilecek İzmir kültürüyle ilgili sunumlar da yapıyoruz, (İzmir’de Levanten kültürleri sunumu gibi). Geçen yıl Türk klasik sanatımızdan olan ebru ile ilgili Alsancak’da bir kurum bizi davet etti, ücretsiz uygulayıp çok beğendiler. Bu yıl Kadın Müzesi, Arkas Hoca Ali Rıza sergisi, Deniz Müzesi gibi birçok kültürel gezi gerçekleştirdik. Yardım projelerimize destek amacıyla yılda 2-3 defa büyük organizasyonlarımız oluyor. Bu yıl Peynirli Tatlar Gecesi, Halloween Partisi ve Noel gecemiz oldu. Ayrıca 2 yıldır düzenlediğimiz Uluslararası Yemek Festivali’ne de yabancılar çok ilgi gösteriyor, birçok farklı kültürlerin yemeklerini tatma fırsatı oluyor, hem de yardım projelerimize destek sağlanıyor.İzmir için çalışan özel dünya kadınları

Yazarın Tüm Yazıları