Her partinin oyunun bekçisiyiz

Haberin Devamı

‘OY ve Ötesi’ kısa sürede Türkiye’nin en hızlı büyüyen ve verimli çalışan sivil toplum kuruluşlarından oldu. Bunda yaptıkları işe inanmaları, inandırmaları, çok çalışmaları ve olumlu enerjilerinin büyük katkısı var. Öyle göstermelik değil, gerçekten donanımlı, kurallara ve hukuğa uygun hazırlanıyorlar. Seçimi başından sonuna izlemek için, gönüllülerine, Barolar Birliği onaylı eğitimler veriyorlar ve farklı siyasi partilerden alınan gözlemci kartlarıyla sandık başında durmaya hukuki olarak hak kazanıyorlar. 7 Haziran seçimi için toplumdan müthiş bir destek gören Oy ve Ötesi’nin Ege koordinatörleri Melek Demir ve Pınar Yapıcılar ile buluştuk ve çalışmalarını konuştuk.

- Kuruluştan bugüne ne duruma geldi?
- 2013’ün aralık ayında başlatılan hareket 3 ay kadar kısa bir süre içerisinde 30 Mart yerel seçimlerinde 30 binin üzerinde gönüllüden oluşan bir sivil platformuna dönüşmüştü. Gönüllü bir platform olarak kurulan Oy ve Ötesi, 24 Nisan 2014’te dernek oldu. Oy ve Ötesi Derneği, bugüne kadar 50 bin gönüllüyü sandık ve seçim süreçleri konusunda eğitmekle kalmamış, bu gönüllülüğe talip olan tüm vatandaşlarımızı sandık gözlemciliğinin bir vatandaşlık hakkı olduğu yönünde seferber etmiştir. Oy ve Ötesi’nin bu çalışması sayesinde bugün Türkiye’de oy verme ve sayımı süreçleri konusunda etkin ve yetkin 50 bin vatandaşımız bulunuyor. Bu sayıyı 2015 yılı içerisinde 100 binin üzerine çıkarmayı hedefliyoruz.
- Toplumdaki genel güvensizlik konusunda neler yapmayı düşünüyorsunuz?
- Bilmediğiniz, içinde olmadığınız şeyden korkarsınız, her gün yeni bir iddiaya uyanıyoruz. Bizim amacımız süreci olduğundan daha zor ve karmaşık hale getirmeden, dışsallaştırmadan 298 Sayılı Seçim Kanunu’na göre, sürece bilgiyle, akılla, sorumlulukla katkı koymak.

Her partinin oyunun bekçisiyiz

Haberin Devamı

BİLİNÇ GİDEREK YÜKSELİYOR
- Bugüne kadar kaç seçim geçirdiniz, tecrübeleriniz ve çıkardığınız dersler neler oldu?
- Tekrarlanan Yalova’yla, üç seçim geçirdik. Seçimlerin seçim gününden ibaret olmadığını elbette biliyoruz, ama bu sürece müdahil olmanın çok önemli olduğunu gördük. Bizim motivasyonumuz seçimin adil ve şeffaf yapıldığını görebilmek, tarafsız ve bağımsız olmanın böyle bir işte ne kadar yaşamsal olduğunu tecrübe ettik.
- Seçimler ve oy verme bilinci nasıl durumda? Sizce bu konuda bir ilerleme var mı?
- Her geçen seçimde vatandaşların bilinçlendiğini, oyunun ne kadar önemli olduğunu daha fazla idrak ettiğini görüyoruz. Sadece cumhurbaşkanlığı seçiminin dinamikleri farklıydı. Bu seçimde sandık başında yaşanabilecek ufak tefek farklar, çok temel sonuçları etkileyecek boyutta olabilir, bu bilincin yerleştiğini görüyoruz.

Haberin Devamı

HEDEFİMİZ SAĞLAMA YAPMAK
- Önümüzdeki seçimlere nasıl hazırlanıyorsunuz?
- 7 Haziran için 45 il, 162 ilçede, yaklaşık 106 bin sandıkta 120 bin gönüllü ve yeterli avukat desteğiyle tüm oyların yüzde 62’sine dokunmayı hedefliyoruz. Sandık, okul ve ilçe sorumlusu ölçeğinde organize oluyoruz. İlçe sorumluları kendi ilçelerini çok iyi tanıyor, tüm gönüllülerini birebir iletişimle en uygun sandığa veya okula yerleştiriyor. Ayrıca tüm paydaşlarla iletişime geçip desteklerini alıyoruz...
- Ege’de durum nedir, gönüllü ihtiyacınız var mı?
- İzmir, Denizli, Aydın, Manisa, Muğla ve Afyon’da varız. İzmir’de gönüllü sayımız 3 bini geçti hızla artmaya devam ediyor. Hedefimiz 6 bin gönüllü. Diğer şehirlerde de yaklaşık bin gönüllüye ulaşabilirsek sürece layıkıyla dokunmuş olacağız.
- Katılmak isteyenler size nasıl ulaşacak?
- www.oyveotesi.org adresinden kayıt yaptırmaları yeterli, biz birkaç gün içinde onlara ulaşıyoruz.

Her partinin oyunun bekçisiyiz

Haberin Devamı

YAKIN DEĞİL EŞİT MESAFEDEYİZ
- Sizi herhangi bir partiyi desteklemekle itham edenlere ne diyorsunuz?
- Bugüne kadarki duruşumuza, söylemlerimize bakmaları, bizi gönüllülerimizden dinlemelerini. Amacımız topluma dair önemli konularda hayalleri olan vatandaşların yerel yönetimlerde ve diğer alanlarda söz sahibi olabilecek bilinçli vatandaş topluluğu yaratmak. Oy ve Ötesi´nin manifestosu çok önemli. Çünkü tamamen bağımsız, şeffaf, demokratik sistem içinde vatandaşın ihtiyaçlarına karşılık verecek sivil toplum organizasyonu Oy ve Ötesi. Burada şeffaflığı, bağımsızlığı çok önemsiyoruz. Hiç bir siyasi partiyle daha yakın değiliz, hepsiyle eşit mesafedeyiz ve hiç bir siyasi partiyle de organik bağımız yok.
- Bu kadar büyük bir çalışma nasıl finanse ediliyor?
- Bu soru çok geliyor. Özellikle belirtmeliyiz, en büyük gücümüz gönüllülerimizin emeği! Masraflarımızı üyelik aidatlarından, kişisel bağışlardan (kurumsal bağış kabul etmiyoruz) ve birkaç uluslararası demokrasi fonundan karşılıyoruz.

Haberin Devamı

Her partinin oyunun bekçisiyiz

GÖNÜLLÜLERİMİZ ÇÖZÜMÜN PARÇASI

- Gönüllülerinize ne gibi eğitimler veriyorsunuz?
- Gönüllülerimizin yüzde 60’ından fazlası kadın, 26-45 yaş arası genç profesyoneller ve çok farklı siyasi görüşlerden, şikayet etmek yerine çözümün bir parçası olmayı seçenler. İlçelerde ve şehirlerde seçim gününü baştan sona kapsayan Türkiye Barolar Birliği onaylı genel eğitimler gerçekleştiriyoruz, tüm soruları cevaplamaya çalışıyoruz. Web sitemizde istemeyeceğiniz kadar çok eğitimimiz ve faydalı doküman var ayrıca ve herkese açık... Ve en önemlisi seçim günü hep birlikteyiz, sorun yaşandığında gönüllülerimize gerekli yönlendirmeyi yapıp anında avukat desteği sağlayabileceğiz.
- Bir sonraki eğitim ne zaman?
- 4 Haziran akşamı saat 19.00’da İzmir Mimarlık Merkezi’nde olacağız. Bizi dinlemek ve anlamak isteyen herkesi bekliyoruz.

Yazarın Tüm Yazıları