Paylaş
LİYAKAT Derneği, girişimcilik alanında yaptığı birçok projenin yanında sanat adına da çok özel çalışmalar yapıyor. Geçen yıl ‘Sığınamayanlar’la dikkat çeken Liyakat üyeleri Liz Sarda, Şela Habif, Yeşim Gencer ve Özlem Gümrükçü bu yıl, ‘Kadınlar Filler ve Saireler’ adlı trajikomik bir oyunla sahneye çıkacak. 20 Mayıs çarşamba günü saat 20.00’de Atatürk Kültür Merkezi’nde sergilenecek oyuna tüm İzmirlileri davet eden Liyakat Yönetim Kurulu Başkanı Berkay Eskinazi, bu projeyle KİTVAK’ın yapacağı konukevine destek olacaklarını anlatıyor. Hem keyifli bir oyun izlemek, hem de önemli bir sosyal sorumluluk projesine destek vermek için bu oyunu kaçırmayın ve hemen (0530 969 28 17)? numaralı telefonu arayın derim...
ANNE YİNE DÖKTÜRMÜŞSÜN
Liz Sarda
Bankacıydım emekli oldum. Kendime vakit ayırmaya başladım ve hobiler edindim. 8 yıl EBSO’nun korosunda solistlik yaptım. Şimdi de Esendere Kültür Merkezi Korosu’nda şarkı söylüyorum. Tiyatro bizim cemaatin derneğinde başladı. Büyüklerimiz orada sahnede oynarlarken eşime, ‘Ben de o sahnede olmak istiyorum’ dedim. Eşim de ‘Eee, niye yoksun. Gidip denesene’ dedi. O yıl ‘Lüküs Hayat’ piyesi için bir seçim yapıldı ve oradaki Zeynep başrolüyle oynayarak sahneye adım attım.
Tiyatro çok hoşuma gitti. Oyun bitip de alkışı alınca duyulan mutluluk insanın ancak evlendiği, çocuğunun doğduğu gün duyduğu mutlulukla kıyaslanabilir bence. Bunu bir kez alan hep yapmak istiyor. Bu oyunda 2. kadını oynuyorum. Hayatını bir erkeğe ipotek etmiş, kötü biten bir aşk hikayesi sonucu domestik bir hayalci kadın. Zaten kaotik bir apartmanda yaşıyor tüm kadınlarımız, oldukça fazla drama var yani. Ailem mutlu oluyor, oğullarım ‘Anne, yine döktürmüşsün’ diyor. Ben de destekleriyle çok mutlu oluyorum.
HEP HAYATIMDA OLSUN İSTİYORUM
Şela Habif
Bireysel gelişim koçluğu yapıyorum. Tiyatroya ilk olarak 2000 yılında ‘Öteki Dünyaya Götürecek Değilsin Ya’ adlı oyunla başladım. Hatta başlamam tamamen tesadüf. O akşam bu oyun için seçmeler yapılacağını duyup gittim ve seçildim. O zamandan beri tiyatroya uzak kalmamaya çalışıyorum, hep hayatımda olsun istiyorum. 6 yıldır yönetmen olarak Sibel Hanım ile çalışıyorum. Sanırım artık başkasıyla çalışamam çünkü bana oyunculukta bambaşka bir pencere açtı. Bu oyunda 1. kadını oynuyorum. Annesini kaybetmiş, babası sarhoş annesini döven, ama artık hayatta olmayan tek başına bir toplumda yer edinmeye çalışıyor. Aslında günümüz gençliğinde de rastladığımız özenti, kendisini bulamamış, gece barlarda sevgili bulan ama bunları ilişkiye döndüremeyen aciz bir karakter. Komik yanları da var karakterimin. Ailemin çok hoşuna gidiyor. Hatta çocuklarım provalara geliyor, repliklerimi benimle ezberliyorlar. Onlar için de çok hoş bir deneyim.
PROVALARIMIZ ÇOK KEYİFLİ GEÇİYOR
Yeşim Gencer
Aile şirketinde yarı zamanlı çalışıyorum. Tiyatroyla tanışmam 2006’da EBSO’da ‘Düdüklüde Kıymalı Bamya’ oyunuyla oldu. Ben çok keyif aldım ama yönetmenimiz doğal bir yeteneğim olduğunu söyleyince daha da mutlu oldum. Sahne tozu bana da bulaştı. Böyle projelerde bulunmaktan inanılmaz mutlu oluyorum. Oyunun sonunda aldığımız alkışın yanında gelirinin bir kuruma gitmesi beni çok memnun ediyor. Ailem, yakınlarım şaşırıyor çünkü sahnede başka kişiye bürünüyorsunuz. Seyreden herkes tebrik ediyor, destekliyor. Hazırlanma sürecimiz, provalarımız çok keyifli geçiyor. Bu oyunda 3. kadını oynuyorum. Rahmim alınmak üzere olan 46 yaşında bir kadını oynuyorum. Ekolojik bir anarşistim ve bu dünyaya bir çocuk getirmek istiyorum. Dünya barışına inanan, mücadeleci bir kadınım. Komşuların çöpüne kadar karışıyorum.
İŞİM YOĞUN AMA SEVDAI AĞIR BASIYOR
Özlem Gümrükçü
Spor merkezi müdürüyüm. İşlerim yoğun ama tiyatro sevdasıyla vakit ayırıyorum. Daha önce EGİAD ile Hamlet’te oynamıştım ama o kalabalık bir oyundu. O nedenle repliğim azdı. Ama LİYAKAT ile oyunlarımda daha yoğun çalışma gerekiyor. Bu oyunda 4. kadını oynuyorum. Boşanmış, yalnız başına ergen bir kız çocuğunu büyütmeye çalışıyor. Tabii problemleri var, kendi ailesi de ona dünyaya kazayla gelmiş bir cadı olduğunu empoze ettiğinden o da çocuğuna kendi doğrularını öğretmeye çalışıyor. Hepimiz aynı apartmanda yaşıyoruz ve bir şekilde karşılaşıyoruz.
ÜYELERİMİZ BECERİLERİYLE KATKI VERİYOR
Berkay Eskinazi (Liyakat Yönetim Kurulu Başkanı)
- Liyakat olarak hemen her yıl tiyatro adına çok güzel projeler yapıyorsunuz...
- Dernek kuruluş amacımız Girişimcilik ekosistemini desteklemek ama ben ve katılımcılarım toplumsal yaralara parmak basmak, dokunmak istiyorum. Geçen yılki oyunumuzun gelirini EÇEV’e bağışladık. Zaten o zaman onlarla birçok proje yapıyorduk. Tiyatryla desteğimizi büyüttük. Bu yıl ise oyunumuzun gelirini KİTVAK’a Dokuz Eylül Hastanesi’ne yapacakları konukevine bağışlayacağız. Şanslı bir derneğiz, her üyemiz kendi becerileri ışığında derneğe katkı koyuyor. Buradaki dört arkadaşımız da oyunculuklarıyla böyle bir tiyatro yaparak önemli katkı veriyor. Bende de aynı duygular var ama şu an sadece destek veriyorum. Bu tiyatro, hem kültür sanat bölümümüzün bir etkinliği oluyor hem de geliri önemli bir yere bağışlanıyor.
- Bu yıl oynadığınız oyundan bahseder misiniz?
- Yunus Emre Gümüş adlı Güzel Sanatlar mezunu genç bir yazarın oyunu. Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Sibel Erdenk yönetiyor. Trajikomik bir oyun. Hararetle tavsiye ediyoruz. Geçen yıl Sığınamayanlar adlı yine bir kadın oyunu oynamıştık. 20 Mayıs akşamı Atatürk Kültür Merkezi’nde oynayacağız. Aslında biz bu kadar çalışma sonrası birkaç kez oynamak istiyoruz. Hazır bir oyun varken başka vakıf ya da derneklere de destek olabiliriz. Tabii bunun için de herkesi tiyatromuza bekliyoruz. Bağışlar ve davetiye için (0530 969 28 17)? nolu telefondan Elif Acar’ı arayabilirler.
- Girişimcilik adına bu yıl çok farklı projeler geliştirdiniz...
- Gerçekten de bu yıl girişimcilik adına çok büyük projeler yaptık. Hatta bu yıl çocuk girişimciliğini de kattık ve onlara yönelik Seferihisar Belediyesi ile Girişim Atölyesi yaptık. İş kurulumundan, yönetimine kadar çocukların anlayacağı dilden eğitimler verdik. Tişört boyayarak onları sattılar ve gelirini bağış yaptılar. Ege Üniversitesi ve Bornova Belediyesi ile Girişim Kampüsü adıyla yarışma düzenliyoruz. “Genç, Sosyal ve İkinci Bahar Girişimci” olarak üç kategoriye ayırdık. Üniversitelerde Kariyer Günleri yapıyoruz. KOSGEB ile birçok proje yapıyoruz, mezunlar verip destek oluyoruz.
Paylaş