Paylaş
Çok da büyük ilgi görmüştü. Geçen hafta ise “Anadolu Seyahatleri-19’uncu Yüzyıl” sergisi ile 19’uncu Yüzyıl’da arkeologlardan sosyologlara, tarihçilerden ressamlara ve hatta bilim insanlarına kadar birçok gezginin Doğu’yu anlamak için çıktıkları ve izlenimlerini görüntüledikleri belge ve resimleri sunuyor. Türkiye’ye ait bilinen ilk fotoğrafların da yer aldığı sergide birçoğu ilk defa sergilenen 300 eser var. Bunların 32’si Arkas Koleksiyonu’ndan yağlı boya tablolar.
ANTİK KENTLERİ HİÇ BÖYLE GÖRMEDİNİZ
Anadolu o dönemlerde özellikle antik kalıntıları, tarihi zenginliğiyle Batılı seyyah ve bilim insanlarının ilgisini çekiyormuş. Çoğunlukla İzmir’den yola çıkarak Anadolu’yu gezen bu seyyahlar özellikle o zamanlar yeni yeni keşfedilmeye başlamış kazı alanları ve antik şehirleri resmetmişler. İşin ilginç yanı o dönemlerde bu şehirlerdeki kalıntılar henüz yurt dışına götürülmediğinden şimdi göremeyeceğimiz kadar detaylı ve zengin tarihi eserler mevcut. Yani antik şehrin kendisini görmektense bu resimleri görmek sizlere çok daha fazla bilgi verecek gibi görünüyor.
Serginin bir başka ilginç yanı Louvre Müzesi işbirliğiyle açılmış olması. Özellikle Malatya’da bulunan kazılardan çıkan eserlerin o dönemdeki Fransa ve Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilere ışık tuttuğunu anlatan Louvre Müzesi Temsilcisi Isabel Bonora, Arkas Sanat Merkezi ile yaptıkları işbirliğinden sadece bilimsel bir işbirliği değil, dostluk ilişkisi olarak bahsediyor.
Yunan, Etrüsk ve Roma Antik Eserleri ve Doğu Antik Eserleri Bölümleri aracılığıyla ilk kez sergilendiği, Foça ve Orsay Müzesi’nden getirilen bugüne kadar yayımlanmamış arkeolojik rölöveleri de görebileceğiniz sergiyi kaçırmamanızı tavsiye ediyorum.
Paylaş