Paylaş
DAHA önceleri 3 yaş itibariyle çocukların anaokuluna başlamaları önemsenirken günümüzde uzmanlar bu yaşın bile geç olduğunu savunuyor. Buradan yola çıkılarak geliştirilen ve 30’dan fazla ülkede 700’ün üzerinde şubesiyle hizmet veren Gymboree Play&Music Etkinlik Merkezi artık İzmir’de. İTK Anaokulları Direktör Yardımcısı Denise Tatış’ın liderliğinde yürütülen girişim, 0-3 yaş grubu bebek ve erken çocukluk dönemi gelişimi için anne ve babalara destek sağlamayı, gelişimsel etkinliklerin yanısıra, doğumgünleri gibi sosyal ortamları oluşturmayı hedefliyor. Sadece çocukları değil, onlarla kaliteli zaman geçirme konusunda anne-babaları da bilinçlendirmeyi amaçladıklarını anlatan Tatış ile çocuk sesleri arasında sohbet ettik.
ÇOCUKLARIM OLUNCA FARK ETTİM
- Gymboree ilk olarak nerede kurulmuş?
- Gymboree bir Amerikan sistemi. 1975 yılında başlamış, Türkiye’ye getiren Esra Taşer. İstanbul’da 2005’te açıldı. Daha sonra Ankara, Adana gibi 14 farklı yerde daha açıldı. İzmir’e ise ilk biz açtık.
- Böyle bir merkezin diğerlerinden farkı ne?
- İzmir’de bu konuda büyük açık var. Bizimkiler de dahil, birçok okul oyun grupları yapıyor. 2005’te böyle bir fikri Oğuz Bey’le paylaşmıştım. Olumlu yaklaşmıştı ama araya başka şeyler girdi, sonrasında da benim çocuklarım oldu. Anne olunca bunun eksikliğini daha çok hissettim. Çünkü anaokulu çağından önce çocuklarım ile beraber kaliteli vakit geçirebileceğiniz mekanlar yok denecek kadar azdı.
ANNELERİ DE YÖNLENDİRİYORUZ
- Anneler çocuklarına vakit ayırsa bile bu yeterli olmuyor mu?
- Çocuğunuzla beraber oturup güzel vakit geçirebilirsiniz. Ama annenler iyi niyetli olsa da bunu nasıl oynayacağını bilemiyor aslında. Biz de aynı yaş grubunda çocuğu olan arkadaşlarımla Alsancak Anaokulu’nda oyun grupları yaptık. Amerika’dan, İngiltere’den oyun grupları hakkında kitaplar getirip programlar oluşturduk. Hatta bu çalışmadan sonra oradaki arkadaşlarımız bunu devam ettirdi, anaokulu oyun gruplarını başlattık. Ama bunu profesyonelce yapmak, bir oyun merkezi olarak farklı bir boyuta taşımak istedik. Gymboree’yi zaten duymuştum Esra Hanım’la tanıştım ve ortaklaşa böyle bir işe kalkıştık.
- Gymboree kelimesinin bir anlamı var mı?
- Hayır. Gym zaten spor demek. Gymbo da onların karakterinin ismi. Amaç çocukların dikkatini çekmek. Çünkü herşey oyun bazlı yapılıyor, herşey oyunla öğretiliyor. Anneler, çocuklar, öğretmenler hep birarada. Öğretmen komutları veriyor, anneler çocuklarına gerekenleri yaptırtıyor. O kadar çok aktif haraketli bir ortam var ki, çocuklar büyüleniyor, çok hoşlarına gidiyor. Keyif alıyorlar.
OYUN GİBİ GÖRÜNÜYOR AMA
- Babalar da geliyor mu?
- Tabii, hafta sonu geliyorlar. Kimi veli çok keyif alıyor, kimi veli çekiniyor. ‘Ben beceremem, ben yapamam’ diyenler bile oluyor. Ama zamanla alışıyorlar. Bizim istediğimiz annenin yapması değil, çocuğa destek olması, çocuğu yönlendirmesi. Fırçayı, boyayı tutmasına yardımcı olması. Çünkü onlar da inicik elleriyle fırçaları, kalemleri tutup bir şeyler yapmaya çalışıyor. Birazcık desteğe ihtiyaçları oluyor.
– Anaokuluna başlamak için artık 3 yaş bile geç deniyor.
- Bizim pedagogumuz Elvan Hanım da dahil hepsi yararlı olduğu görüşünde. Ben kendi çocuğumdan örnek verebilirim. Derin 1 yaşından beri okula gidiyor. Ve sosyal gelişimi her zaman çok iyi oldu. Sosyalleşmesi, arkadaş edinmesi çok iyi. Yabancı bir ortama girdiğinde hiçbir zaman kenara çekilip izlemedi. Her zaman adaptasyonu kuvvetli oldu. Bir anaokuluna ya da bir aktivite merkezine bir çocuğu erken yaşta başlatmak, başka çocukları gözlemleyip hem kendine arkadaş edinmesi, hem de ‘ben bunu yapıyorum, o da yapıyor’ ya da ‘ben yapamam o da yapamıyor’ diyerek kendini farketmesine neden oluyor. Böylelikle yalnız olmadığını hissediyor ya da yapan bir çocuğu görerek kendini teşvik ediyor, ‘ben bunu yapabilirim’ diye düşünüyor. En önemlisi sosyalleşmek. Çünkü sosyal olan çocuklarla olmayanların gelişimi çok farklı oluyor.
- Burada farklı oyuncaklar gözüme çarptı. Kendiniz mi üretiyorsunuz?
- Oyuncakların hepsi Amerika’dan geldi, çünkü Gymboree markası kendi oyuncaklarını üretiyor. Ayrıca tüm oyun programlarını da kendileri yolluyor. Biz ekip olarak eğitime gittik, oyun programlarının nasıl uygulanacağını öğrendik. Oyun gibi görünüyor ama herşeyin bir metodolojisi var.
Paylaş