Paylaş
İZMİR’de 1979 yılında kurulan Zihinsel Engellileri Yetiştirme ve Koruma Vakfı’nın 28 yıl önce açtığı Enver Bakioğlu Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi, ne yazık ki kapanma noktasına geldi. Vakıf Başkanı Gülsen Keserman, zihinsel engelli çocukların eğitimi için iki saatlik ücret almalarına rağmen ihtiyaçları olan tam günlük eğitimi verdiklerinden dolayı bu noktaya geldiklerini anlatıyor.
“Eğitimde kaybedilecek birey yoktur, ama burası kapanırsa 85 zihinsel engelli çocuğumuz çok şey kaybedecek” diyen Keserman ve yönetim kurulu üyesi Dr. Özen Berkay, umutla 7 Kasım’da Swissotel’de yapılacak CowParade İnek Müzayedesi’ni bekliyor. Elde edilecek geliri başka kurumlarla paylaşacak olsalar da en azından bir süre daha okulu açık tutabilmeyi umuyorlar.
Gelin, sağlıklı çocuklarımızı kolejlerde okutmak için binlerce lira harcarken, eğitime daha fazla ihtiyacı olan zihinsel engelli çocukların eğitiminin yarım kalmasına izin vermeyelim. Yıllardır varlarını yoklarını bu okula harcayan vakıf üyelerine destek olmak için 7 Kasım’daki müzayedeye katılın.
O kadar beklemeye gerek yok diyorsanız, 433 49 72- 458 61 17 telefonlardan vakfa ulaşın ya da Vakıflar Bankası Alsancak Şubesi: TR10 0001 5001 5800 7284 8841 59 no’lu hesaba bağış yapın. Ama unutmayın okulun yaşaması için düzenli bağışlara ihtiyacı var...
İnek Müzayedesi’nde yüksek bedel olmalı
?Sokaklarda gördüğümüz inekler sergisinden ne kadar gelir bekliyorsunuz?
?CowParade açık hava inek sergisi sanatsal bir sosyal sorumluluk projesi. 7 Kasım’da Swissotel’de yapılacak açık artırmada elde edilen gelir EBSO Vakfı ile bizim vakfımız arasında paylaştırılacak. Ne kadar gelir olur bilemeyiz. Bu açık artırmaya katılacakların insafına kalmış. Yüksek bedeller bağışlayacak herkesin bu müzayedeye gelmesini umuyoruz. Yoksa bu işten fayda sağlamamız mümkün değil. Sponsor firmalar belli bir bedel ödeyerek ineklerin sergilenmesine vesile oldular, ama onlar da müzayedeye girebilecek.
Yoksul çocuklara ücretsiz
?Burada zihinsel engellilere ne gibi eğitimler veriyorsunuz?
?Akademik eğitimlerimizde çocuklara Türkçe ve matematik eğitimi veriyoruz. Bunun yanında sosyalleşme ve bilinçlenme eğitimi veriyoruz. Her derse psikolog giriyor. Hem ders veriyor, hem de psikolojik incelemeler yapıyor.
?Öğrenme güçlüğü çeken öğrencilere nasıl bir eğitim veriliyor?
?Özellikle devlet okullarının 1.-8. sınıfları arasında öğrenme güçlüğü ya da zeka geriliği olan öğrenciler tespit ediliyor. Bu çocuklar normal okullarında okumaya devam ederken hafta 2 gün 2 saat bize geliyorlar.
Bizim okulumuzda ilkokulun programlarına göre teke tek dersler veriliyor. Çocuklar sınıf düzeyine yetiştirilmeye çalışılıyor. Zaten bizdeki iyi eğitim sayesinde kısa sürede arayı kapatıyorlar.
?Öğrenme güçlüğü nasıl tespit ediliyor?
?Öğretmenler tespit ettikten sonra oturdukları bölgedeki Rehberlik Araştırma Merkezi’ne gidiyor ve hastaneye sevkediliyorlar. Ama hastanelerde psikiyatristler ancak 2-3 ay sonraya gün veriyor. EEG ve WISC-R testleri yapılması gerekiyor ki bunlar da çok dolu ve dışarıda çok pahalı. Yani çocuk 3 ay bize gelip özel eğitim alamıyor.
Özürlü çoçuğumun İngiltere’de aldığı eğitimi getirdik
?Siz böyle bir rehabilitasyon merkezi kurmaya nasıl karar verdiniz?
?Benim çocuğum da özürlü. 2 yaşında İngiltere’deki bir eğitim kurumunda yatılı eğitim aldı. Klinik psikolog olan kızkardeşimin gözetimindeydi. Ama o bana 5 yıl sonra artık orada kalmasının bir anlamı olmadığını, böyle bir eğitim merkezini İzmir’de açmamı söyledi. Ben tarih öğretmeniyim, nasıl yaparım, diye düşünürken, Amerika’dan Portage Eğitim Sisteminin kullanma hakkını iki psikologun imzasıyla aldık.
?Nasıl bir eğitim bu Portage?
?Portage 0-6 yaş arasındaki normal çocukların yaptığı herşeyi engelli çocuklara öğreten 5 basamaklı bir program. Türkçeye çevirdik ve kültürümüze uyarladık ve uygulamaya başladık. Türkiye’de bunu uygulayan ilk merkezlerdeniz. Şimdi Milli Eğitim de aynı sistemi kullanıyor.
?Yerel yönetimler, devlet size sahip çıksa devam edebilir misiniz?
?Bakın, biz 85’te yatılı merkez açmak istedik. Büyükşehir Belediyesi bize arazi verdi. İzmir’de o zaman yatılı merkez olmadığından tüm engelli velileri etrafımda toplandı ve gerçekten onların ve halkın yardımlarıyla buradaki binaları yaptık. Ama 24 öğrenciye 17 personel isteniyordu. Bu elemanları devlet verebilseydi bakımevimiz devam ederdi. Ama olmadığından Bakımevi ve okulumuzu kapatarak bugünlere geldik, küçüldük. Eğer burası da kapanırsa 85 zihinsel engelli çocuğumuz eğitimsiz kalacak.
85 öğrenci eğitimsiz kalacak
?Okulda kaç öğrenci, kaç personel var?
?30’u ağır 85 zihinsel engelli öğrencimiz var. 18 de personel çalışıyor.
?Okulunuzun gelir kaynağı nedir?
?Finans kaynağımız sadece devletten aldığımız saat ücretleri, ki biz eğitimimizi saatlerle kısıtlamıyoruz. Bunların dışında sadece 11 velimiz ekstra yardım yapabiliyor. Diğerlerinin maddi durumu elvermiyor. Arada kişi ya da kurumlardan bağışlar geliyor, ama süreklilik olmadığından maalesef bizi ayakta tutmaya yetmiyor.
2 saatlik ücrete tam gün hizmet
?Ne zamandır sıkıntı yaşıyorsunuz?
?2-3 senedir sıkıntıdayız. Her ay 5-6 bin lira kadar açığımız oluyor. Bunu vakıf yönetim kurulu olarak cebimizden karşılamaya çalıştık, ama buna da gücümüz artık yetmiyor. O nedenle ağır engelli çocuklarımızın eğitimine son vermek zorundayız.
?Okulu kapanma noktasına getiren ne oldu?
?Hafif, orta ve ağır zihinsel engelli çocuklarımız bizde tam gün eğitim alıyor. Oysa devlet rehabilitasyon merkezlerine haftada 2, ayda ise 8-12 saat ücreti ödüyor. Ama biz bu öğrencilere hergün sabahtan akşama kadar eğitim verdiğimiz ve ona göre personel istihdam ettiğimiz için sıkıntıya düştük. Ayakta kalabilmek için küçülmek zorundayız.
?Okulunuzun adındaki Enver Bakioğlu nereden geliyor?
?Enver Bakioğlu yıllar önce burada bir anaokulu yaptırıp Çocuk Esirgeme Kurumu’na vermiş. Kurum orayı kullanamayınca yıkıntı durumuna gelmiş. O zamanın sağlık müsteşarı Enver Şenerdem ‘burayı tamir ettirin, kullanın’ deyince yaptırdık. 1982’de okulu açtık. Enver Bakioğlu ismini de koruduk.
?Şimdi size yardımları oluyor mu?
Var ama cüzi. Yemeklerimizde toplu biletlerimizi alırlar, kömür ve çeşitli yardımlar yaparlar. Sağolsunlar, ama maalesef bunlar yaşamamıza yetmiyor.
Müfredat dışı atölye çalışması
?Burada zihinsel engelli çocuklara el becerileri de kazandırıyorsunuz değil mi?
?Eğitim ve rehabilitasyon müfredatında atölye çalışması yok. Ama biz çocukların el becerilerini geliştirmek, bir meslek kazandırmak ve sosyal hayata uyumlarını kolaylaştırmak için bu eğitimleri verdiriyoruz. Bizden başka hiçbir rehabilitasyon merkezinde bu eğitimler yok.
?Neler öğretiyorsunuz?
?Atölyelerimizde Halk Eğitim Merkezleri’nden gelen resim ve takı öğretmenlerimiz zihinsel engelli çocuklarımıza ders veriyor. Böylece el-göz koordinasyonları gelişiyor. Ayrıca beraber çalıştıklarından grup eğitimi ve iletişim eğitimlerini de almış oluyorlar. Ayrıca marangoz atölyemiz ve galoş imalat atölyelerimiz de var.
Paylaş