Paylaş
İZMİRLİ piyanistler, Emir İlgen ve Arkın Akçagül, Almanya Clara Schuman Musikschule’de düzenlenen 3. Uluslararası Piyano Yarışması’nda çok önemli dereceler elde etti. Baden Baden kentinde düzenlenen yarışmada 10 yaşındaki Emir birincilik ödülü kazanırken, 15 yaşındaki Arkın ise 15-19 yaş kategorisinde 2. oldu. Dokuz Eylül Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Piyano Ana Sanat Dalı Öğretim Üyesi Yard. Doç. Demet Eytemiz’in öğrencileri olan piyanistler daha şimdiden dünyanın en önemli konservatuvarlarından teklifler almaya başlamış. Başarılarını ailelerinin desteği ile öğretmenleri Demet Eytemiz’in profesyonel ve içten yaklaşımına bağlayan genç sanatçılar, İzmir ve Türkiye’yi daha çok gururlandıracaklar gibi görünüyor.
EMİR İLGEN (10 yaş)
BESTELERİMİ BÜYÜYÜNCE NOTERE GÖTÜRECEĞİM
- Piyano çalmaya ne zaman başladın?
Çok erken başlamıştım. 2008 yılıydı ama o zaman küçüktüm. Sonra profesyonel olmaya başlayınca başka hocalarla çalıştım. 2011’den beri de Demet Hoca ile çalışıyorum.
- Ne ödüller kazandın bugüne kadar?
Daha önce 2 ödül kazanmıştım. 7. Pera Piyano Festivali’nde mansiyon ve 8. Pera Piyano Festivali’nde 2’lik ödülü almıştım. Şimdi de Almanya’da 1’lik ödülü kazandım.
- Konservatuvara da geçmişsin, gideceğin yol belli ama ileride ne olmak istersin?
Konser piyanisti olup bol bol konser vermek istiyorum. İdil Biret’i beğeniyorum ve onun gibi olmak istiyorum.
- Ne kadar çalışıyorsun piyano?
Duruma bağlı. Çok yoğun bir günse 45 dakika-1 saat, normalde ise 2 saat. Haftasonları 1,5 saat çalışıyorum.
- Sıkılmıyorsun yani? Birçok çocuk bir süre sonra bırakıyor.
Onlar tempoya dayanamıyor. Ben çok seviyorum. Hatta şimdi konservatuvara girdiğim için daha çok çalabileceğim diye seviniyorum. Bir de melodiler buldum ve 8-10 beste yaptım. Büyüdüğümde onları zenginleştireceğim. Sonra da notere gideceğim. (Gülüşmeler)
ARKIN AKÇAGÜL (15 YAŞ)
KENDİMDEN BÜYÜKLERLE YARIŞTIM, 2. OLDUM
- Ne zamandır piyano çalıyorsun?
4,5 yıldır piyano çalıyorum. 3 senelik kursiyerlik eğitimiyle başladım. Öğretmenim Şeniz Duru’ydu. Profesyonel olarak 1,5 yıldır Demet Eytemiz hocamla çalışıyorum.
- Sen hangi ödülleri kazandın?
8. Pera Piyano Festivali’nde 3’lük ödülü aldım. Almanya Baden Baden’de düzenlenen uluslararası yarışmada ise 15-19 yaş kategorisinde 2’lik ödülü aldım.
- 15 yaşındasın, demek ki kendinden büyüklerle yarışmışsın.
Evet aslında sadece 1 ay almıştım 15 yaşımdan. 1 ay önce olsaydı bir alt kategoride yarışacaktım. Fakat kendimden büyüklerle, 18-19 yaşındakilerle yarışmama rağmen 2. oldum.
- Arkın ileride neler yapmak istiyorsun?
Hem öğretmen, hem de konser piyanisti olmak istiyorum. İdil Biret, Emre Şen, Fazıl Say örnek aldığım piyanistler.
- Günde ne kadar çalışıyorsun?
Sevdiğim kadar çalmayı tercih ediyorum. Sabahtan derslerim başlıyor, sonrasında her bulduğum fırsatta piyano çalıyorum. Zaten bu yıl sınıf atlayacağım.
ASLI İLGEN (EMİR’İN ANNESİ)
BABASI EMİR’İN İÇİNE MOZART KAÇMIŞ DİYOR
- Emir’in yeteneğini nasıl farkettiniz?
6,5 yaşında ‘Ben piyano çalmak istiyorum’ dedi. Hatta, ‘ben ciddi olarak çalacağım, org almayın, gerçek bir piyano alın’ dedi. Tamamen kendisinden geldi istek.
- İçinden geliyor dedikleri bu olsa gerek..
Evet. Zaten babası ‘içine Mozart kaçmış bu çocuğun’ diyor. Biz de desteklemekten dolayı çok mutluyuz.
- Ödüllerinden sonra ne düşündünüz?
Çok mutluyuz tabii. Yurtdışında böyle dereceye girmesi çok güzel. Ödüllerinin yanısıra Almanya’da ‘1stPrize Assoluto’ yani En Üst Düzey Birincilik aldı. Ayrıca ‘Certificate of Excellence’ yani mükemmellik sertifikası verildi.
- Bundan sonrası için planlarınız neler?
Emir 3 ayrı festivale katılması için davet aldı. Biri Amerika, diğerleri Almanya ve Bulgaristan’da. Demet hocamızla görüşüp, ekonomik durumlarını da ölçüp biçip karar vereceğiz. Ama önemli olan bu çocuklar artık uluslararası müzik dünyasında tanınıyor. Emir’e Paris ve Long Island Konservatuvarı’ndan davet geldi.
AYŞIN - ÖZGEN AKÇAGÜL (Arkın’ın anne-babası)
ARKIN, AZ RASTLANAN ABSOLUT KULAĞA SAHİP
- Arkın’ın yeteneğini nasıl farkettiniz. Gerçi baba da müzisyen olunca farketmek zor olmamıştır.
Ben Arkın’ın henüz küçükken absolut kulak olduğunu farkettim.
- Absolut kulak ne demek?
Çok çok ender bulunan bir şeydir. Siz şu an Arkın’a hangi sesi, hangi notayı verseniz hemen aynısını verir. Bunu farkedince teşvik ettik.
- Konservatuvarda okuması da çok önemli değil mi?
Konservatuvar güzel ama bunun yanında esas Demet Eytemiz hocamız bizim için büyük şans. Çok ilgileniyor, konserler verdiriyor. Yarışmalara yönlendiren de Demet Hanım’dır.
- Bundan sonrası için nasıl planlarınız var?
Arkın, Bulgaristan, Amerika, Gürcistan, Rusya Rostov’dan davet aldı. Rostov’daki yarışmaya katılırsa Rostov Filarmoni Orkestrası eşliğinde bir piyano konçertosu çalacak. Ayrıca Tamara Hanım, Arkın’ı Long Island Konservatuvarı’nda piyano bölümüne katılması için çağırıyor.
Yrd. Doç. Dr. DEMET EYTEMİZ
AZİMLERİ VE AİLE DESTEĞİYLE BAŞARDILAR
- İlk geldiklerinde Emir ve Arkın’da ne görmüştünüz?
Ben Fransada eğitim yaparken küçük çocuklar üzerine uzmanlaşmıştım. Emir piyanonun başına oturduğunda hiç başka yerlere bakmıyor. 1 saatlik dersi 2 saat yapmak istiyor, sıkılmıyor. ‘Bunu da gösterir misiniz, bu nedir’ diyerek hala öğrenmek istiyor. ‘Ben Nazım’ı ne zaman çalabilirim, şunu ne zaman yapabilirim’ gibi hep daha iyisini yapmak istiyor. Yani çocukta hep alma isteği var ki bu birçok çocukta görülmeyen bir özellik.
Arkın’ın en sivrilen özelliği ise içinde müzikalite olması. Bu çok önemli bir şey. Notaları tam çalabilirsiniz, müziğin matematiğini almış olabilirsiniz ama müzikaliteyi hissedemeyebilirsiniz. İşte Arkın’da bu çok fazla. Rusların çoğunda teknik çok fazla ama duygu her zaman aynı derece olmayabiliyor. Zaten Arkın, Almanya’da 19 yaşındaki 2 Rus’un arasında derece aldı.
- Okul ve sınav sistemimiz spor ve sanata yeteneği olan çocukları ters yönde etkileyebiliyor değil mi?
Bu iki çocuğumuz hem ailelerinin desteği hem de kendi azimleriyle kaybolmadılar. Ama daha ne yetenekli çocuklarımız bu sistem içerisinde kayboluyor. Bunda biraz da doğru eğiten ve yönlendiremeyen eğitmenlerin de payı var.
İZMİRLİ ÇOCUKLARIMIZDAN BAŞKA DERECE ALAN TÜRK YOK
- Yarışmalara girmeleri neden önemli?
Yarışmalara girmeleri tecrübe açısından çok önemli. Hemen yarışmalara soktum ve dereceler aldılar. Pera Piyano Yarışması Jürisi uluslararası çok önemli sanatçılardan oluşuyor. Rakipleri ise Moskova, St. Petersburg Konservatuvarı’ndan gelen Rus öğrencileriydi. Çok büyük başarı kazandılar yani. Zaten onlardan başka derece alan Türk yok.
- Bu dereceleri almalarını bekliyor muydunuz?
Pera’da aldıkları derecelerle çok dikkat çektiler. Jüri başkanı olan New York Long Island Konservatuvarı Piyano Bölüm Başkanı Tamara Hanım, Arkın ve Emir’i Almanya Baden Baden’daki piyano yarışmasına davet etti. Aileleri işlerini bıraktı, çok masraf edip çocuklarını Almanya’daki bu yarışmaya götürdü.
YANLIŞ EĞİTMEN YETENEĞİ ÖLDÜREBİLİR
- Hem çocuklar hem de aileler sizin eğitiminize vurgu yapıyor.
Bizim görevimiz hoca olarak zaten vermek. Ama almak istemeyen çocuğa hiç birşey veremezsiniz. Bir başka önemli konu da ailelerin yaklaşımı. Arkın’ın ve Emir’in aileleri çok büyük destek veriyorlar. Emir’in ailesi benimle çalışabilmesi için Alsancak’tan Mavişehir’e taşındılar. Arkın ilk geldiğinde annesi bana SBS’ye de hazırlanıyor, piyanist olur mu acaba? demişti. Arkın zaten doğuştan piyanist demiştim.
- Bir yeteneğin ortaya çıkmasında eğitimcinin önemi nedir?
Sanatımızın daha iyi yerlere taşınması gereken şu günlerde çocukların aldıkları eğitim ve eğitimciler büyük önem taşıyor. Bu konuda çok üzüntülüyüm. Ben 42 yıllık eğitimciyim. Bazen öyle yetenekli öğrenciler geliyor fakat yanlış teknikle eğitilmiş, düzeltemiyorsunuz. Ebeveynler doğru ve iyi eğitmen konusunda mutlaka dikkatli olmalı. Sadece ünlü diye bir eğitmene gitmek doğru değil.
Paylaş