Paylaş
ŞİDDET gören kadınlar önce sığınmaevlerine yerleşiyor. Ancak sonrasında iş bulamazlarsa şiddete dönmek zorunda kalıyorlar. Bunlardan biri olan Muhterem Akkoç, eşinden ayrıldıktan sonra bir süre kızıyla sığınmaevinde kalmış. Ama o, kaderini eline almış ve tüm olumsuzluklara rağmen geleceğini değiştirmiş. Müthiş azmi ve çalışkanlığıyla her yere başvuran Akkoç, EBSO’nun kurslarında yönetim kurulu üyesi Berkay Eskinazi’nin dikkatini çekmiş. Onun da desteğiyle KOSGEB’in programlarına katılıp kendi şirketi Muhterem Temizlik’i kuran Akkoç şimdi kendisi gibi sığınmaevinde kalan kadınlara iş sağlıyor. İlerideyse siyasete girmeyi düşünüyor. Bence, Muhterem Akkoç, onu da başarır.
ŞİDDET GÖRDÜM AMA KIZIM YETER DİYENE KADAR KATLANDIM
- Eğitim almış mıydınız?
- Evet. Kütahyalıyım, orada meslek lisesi kimya bölümünü bitirdim ve hemen evlendim. Çocuğum oldu. Ama evliliğimi bir türlü oturtamadım.
- Ne gibi sıkıntılar yaşadınız?
- Eşimin sorunları vardı, çok sıkıntılar yaşadım. Şiddet gördüm, yıllarca polislik, mahkemelik olduk. Fakat hep çocuğum büyüsün, aile düzenimiz bozulmasın diye katlandım. 13 yıllık evlilikten sonra kızım ‘anne yeter’ dedi ve ayrıldım.
- Nasıl yani?
- Ben kızım büyüyünce bana ‘anne, neden boşandın?’ demesin diye oturuyordum. Ama kızım herşeye şahit oluyordu. Sonunda o bile ‘yeter’ dedi.
ÇOCUĞUMA EĞİTİM BURSU ALMAK İSTEDİM VERMEDİLER
- Peki iş güç yokken, kızınla nereye gittiniz?
- Sığınmaevine yerleştik kızımla. Yatak, yemek veriliyordu. Gündüz hep iş arıyordum. Bulaşıkçılık yaptım, temizlik yaptım. Kızım okula devam ediyordu. Fakat bir süre sonra kalma zamanımız doldu, sığınmaevinden çıktık.
- Sığınmaevinden çıkınca ne yaptınız?
- Ailem destek oldu, onların yanına gittik ama ekonomik anlamda zorlanıyorduk. Belediyelere gidip en azından kızım için kurs, burs istedim ama maalesef alamadım. ‘Bizim gibi zor durumdakiler alamıyor, kim alıyor’ diye çok sıkıldım.
EBSO VE KOSGEB’İN KURSLARIYLA HAYATIM DEĞİŞTİ
- EBSO’nun kurslarını nereden duydunuz?
- Sosyal hizmetler yönlendirdi. Orada hayatımı değiştiren bir hanımefendiyle, yani Berkay Hanım’la tanıştım. O dönemde Kordon’da uçurtma yapıp satıyordum. Hatta o dönem Kordon’da özellikle sığınmaevlerinde kalan kadınların ürünlerini satabileceği yerler yapılsın diyerek bir proje sundum. Gerçi o proje kabul edilmedi ama ben kursları bitirdim.
- İş kurmaya nasıl karar verdiniz?
- Kış gelince uçurtma işi durdu ben de pazarlamacı oldum. Sonra KOSGEB’in eğitimlerini bitirdim ve temizlik şirketi projesi geliştirdim. Aldığım destek ve abimin de yardımı ile Muhterem Temizlik’i kurdum. Gerçi piyasada birçok şirket var, benim şirketimin bir farkı olması gerekiyor. O yüzden insanların temizlik anlayışını değiştirecek önemli bilgiler edinmeye çalışıyorum.
ŞİRKETİMLE YENİ BİR TEMİZLİK ANLAYIŞI VERMEYE ÇALIŞIYORUM
- Neymiş şirketinizde verdiğin farklı temizlik anlayışı?
- Tuvalet, fırını temizlemek için asit, banyoyu dezenfektanı fenol, mobilyaları cilalamak için damıtılmış petrol ürünleri, çamaşır beyazlatıcı klor yani evlerimizi temiz tutmak için çeşit çeşit zehirli kimyasalları kullanmamız gerektiğine inanmışız. Doğaya verdiğimiz zarar da ayrı. Tüm bunları benim değil de bir profesörün ağzından duymak daha inandırıcı olur biliyorum ama bilinçli olan bilim adamları da söylüyor aynılarını.
- Peki size ulaşmak isteyenler nasıl ulaşacak?
- Muhterem Temizlik Sanayii Ltd. Şti. nemar@mynet.com veya 0232 381 3939 - 0533 372 46 00 -0531 561 30 35 nolu telefonlardan ulaşabilirler.
AMACIM SIĞINMAEVLERİNDEKİ KADINLARA İŞ SAĞLAMAK
- Özellikle sığınmaevlerinde kalan işsiz kadınları işe alıyormuşsunuz…
- Evet, benim durumumda, sığınmaevlerinde kalan kadınlara da iş veriyorum. Sosyal hizmetlerle iletişime geçip kuruluş amacımdan bahsettim. Onlara başvuran kadınları bize yönlendirmelerini istedim. ‘Ne kadar kadının hayatını kurtarabilirsem kardır’ diye düşünüyorum. İş hayatına katılıp sigortaları ödenirse kendi ihtiyaçlarını karşılayabilirler diye düşünüyorum.
- İşin yokken, evliliğinde şiddet görürken aklına gelir miydi bir gün patron olacağınız?
- Hiç gelmezdi. Öyle bir hırsım da yoktu. Ama kendiliğinden gelişti, şartlar beni bu noktaya getirdi. Belki ben büyük düşünüyordum da haberim yoktu bilmiyorum. Çıktık yola ve oldu.
ŞİDDET KİMSENİN KADERİ DEĞİL, SIĞINMAEVLERİNDE DAHA ZORDA KADINLAR GÖRDÜM
- Sığınmaevlerinde sizinle aynı durumda olan kadınları görünce şimdi ne düşünüyorsunuz?
- Şiddet kimsenin kaderi değil, kaderini değiştirmek istedikten sonra değiştirebilir. Kesinlikle psikopat biriyle uğraşmasınlar. Sığınmaevlerinde benden de zor durumdaki insanları gördüm. Çünkü benim az da olsa umudum vardı ama birçoğunun hiç yoktu. 3-5 ay sonra hayatın acımasız yüzüyle karşılaşıyorlar. Hatta belki de şiddete geri dönmek zorunda kalıyorlar. O yüzden en önemlisi iş bulmaları.
- Bundan sonra neler hedefliyorsun?
- Daha büyük ihalelere girmeyi istiyorum. Bunun için biraz maddi durumumu düzeltmeliyim ama ileride onu da yapacağım diyorum. Bir de özellikle zor durumdaki kadınlara destek olmak amacıyla siyasete girmeyi düşünüyorum.
Berkay ESKİNAZİ
EBSO Yönetim Kurulu Üyesi
LİYAKAT Derneği Yönetim Kurulu Başkanı
- Muhterem Akkoç ile nasıl tanıştınız?
- Sevgili Muhterem ile İzmir Kalkınma Ajansı Sosyal Kalkınma Mali Destek Programı ile desteklenen İzmir Valiliği, Ege Bölgesi Sanayi Odası-EBSO ve İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği işbirliğindeki, “İZMİR’İN GİRİŞİMCİ KADINLARI” projesi sırasında danıştım.
- Neden dikkatinizi çekti?
- Ev hanımları kategorisinde katılmıştı. Sığınmaevinde kalmış, oradaki yaşama ve yaşayanlara bizzat şahitlik etmiş bir kişi olarak kadınların kendi ayakları üzerinde durabilmeleri için oluşturduğu fikirler beni çok etkiledi. Hayata geçirmeyi planladığı projesinde sadece kendini düşünmüyor, sığınmaevinde kalmakta olan diğer kadınların da kendi ayakları üzerinde durmalarına yardımcı olmak istiyordu.
Atılgan, girişken, öğrenmeye hevesli, araştırmacı kişiliğiyle hemen dikkatimizi çekti.
- Sizce Muhterem çok mu şanslı, çok mu azimli?
- Projeye katılan pek çok kadın imkanları olmadığı ya da gerekli cesareti gösteremedikleri için işlerini kuramazken, Muhterem mücadeleci kişiliği ile yılmadı ve bu sefer de KOSGEB tarafından açılan uygulamalı girişimcilik eğitimlerine katıldı. Eğitimleri başarıyla tamamlayıp kendisine ait iş fikri, hazırladığı plan ve projesiyle KOSGEB desteği almaya hak kazandı. Kendi deyimiyle “mevcut gerçekler, hayaller, umutlar ve fırsatların bir araya gelmesiyle” kurduğu temizlik şirketinin başında, çalışmaya ihtiyacı olan kadınlarımıza istihdam yaratmaya devam ediyor. Muhterem’in daha büyük başarılara imza atacağına olan inancım sonsuz.
Paylaş