Paylaş
National Geographic’in bu ay yayınladığı habere göre, 100 bin nüfuslu ilçede 100 yaşını geçenlerin sayısı 48, 90’ı geçenlerin sayısı ise 161. İlçenin sırrı o kadar merak konusu olmuş ki Akdeniz Üniversitesi Gerontoloji Bölümü burada ‘Türkiye İleri Yaşlılık Araştırma Merkezi’ kurmuş.
NAZİLLİ’YE YERLEŞİN;
Çünkü; Türkiye’nin en uzun yaşayan ve aktif, yani ayakta yaşlanan insanları Aydı, Nazilli’deymiş. National Geographic’in bu ay yayınladığı habere göre, 100 bin nüfuslu ilçede 100 yaşını geçenlerin sayısı 48, 90’ı geçenlerin sayısı ise 161.
Türkiye’nin en uzun yaşayanları
İlçenin sırrı o kadar merak konusu olmuş ki Akdeniz Üniversitesi Gerontoloji Bölümü burada ‘Türkiye İleri Yaşlılık Araştırma Merkezi’ kurmuş. Henüz Nazilli halkının neden bu kadar uzun yaşadığına dair kesin bir bilgi yok, ama öne çıkan faktörler şöyle; Çok çalışmak, zeytinyağıyla pişen bol yeşil sebze ve düşük stres...
Nazillili yaşlılara, enerji ve gençliklerinin sırrı sorulunca onlar da çok çalışmak, kendi yetiştirmedikleri hiçbir şeyi yememek ve meyve, sebzeyi sadece mevsiminde yemek demişler. Yapılanlar pek zor görünmese de diğer bölgeler bir yerlerde hata yapıyor ki Nazillili yaşlılar öne geçiyor...
HAYATA BAĞLAYAN ÖNERİLER
Bu hafta içimden geldi, sizlere birkaç önerim olacak; naçizane... Uygulayıp uygulamamak sizlere kalmış ama en azından mutlaka bir okuyun, bazılarını daha önce duymadığınıza ve ilginizi çekeceğine eminim...
BALEYE BAŞLAYIN;
Çünkü; İzmir’de yeni açılan Academy Of Ballet & Music’in Genel Sanat Yönetmeni Bijen Molay’ın dediğine göre yetişkinler için hazırlanan ve temel bale hareketlerini içeren program çok faydalı. Sanatsal bir spor gibi yapılan hareketlerle kan dolaşımı artıyor, selülitler yok oluyor, duruş değişiyor ve konsantrasyon artıyor. Birkaç ayda 8 kilo verenler bile olmuş.
Gazeteciler balerin olursa
Açılış için yapılan basın davetinde hepimize verilen özel kıyafetlerle deneme yaptık. Komple bir sanatçı olduğunu ispatlayan Ümit Tunçağ, Diva Genel Yayın Yönetmeni Pakize Sükan’ın yanı sıra bizim gazeteden Ekonomi editörümüz Ergül Satıç, Banu Şen ve ben, Kuğu Gölü balerinleri gibi yan yana dizildik ve Bijen Hanım’ın müthiş zarafetiyle gösterdiği hareketleri yapmaya başladık. Açıkçası hareketler pek de kolay değildi. Sevgili Ergül Abla, devamlı folklor oynamanın getirdiği esneklikle daha rahattı. Biz de fena değildik, ama beni bayağı bir et kesti ertesi gün. Sizin anlayacağınız, Hürriyet İzmir’in kadınları bu yaştan sonra balerin oldu...
ANNELER GÜNÜ’NDE ANNENİZE ‘Annesininkızı’ KİTABI ALIN…
Taze fasulye, bakla ya da barbunyanın düdüklü tencerede kaç dakika pişeceğini hiç aklımda tutmam, çünkü nasılsa annem biliyor, hemen arar sorarım. Çünkü benim için bir yemeğin güzel olması kesinlikle anneminkine benzemesidir. O yüzden, o nasıl yapıyorsa ben de öyle yaparım. İşte tasarımcı Güler Sarıgöl Köymen de böyle düşünerek “Anne yemekleri, hepimizin çocukluğudur” demiş ve kendi çocukluk hikayeleri ve anne tarifleriyle birlikte, 40 anne ve kızın öykülerinin anlatıldığı, geleneksel lezzet sırlarının paylaşıldığı “Annesininkızı” adlı bir kitap yazmış. Son dönemde birbirinin aynı yemek kitaplarından sonra (ki çok geniş bir yemek kitabı koleksiyonum vardır) bu kitap gerçekten farklı tarifler veriyor ve adını bile duymadığım yemekleri tanıtıyor. Birbirinden hoş anne-kız anıları da cabası…
ÇEŞME ALPER ÇİZGENAKAT DEVLET HASTANESİ’NE BAĞIŞ YAPIN
Çünkü; hastanenin sloganında dendiği gibi; Yapacağınız Her Bağış Belki de Sizin Yaşamınızı Kurtaracak... Yaz aylarında, çocuğu olup da bu hastanenin acil servisine uğramayan var mı bilmiyorum. Biz, oğlum Arda 10 yaşına gelene kadar 1 çene, 1 ayak, 1 kere de kaştan mütevellit ziyaret etmiştik. Annemin alerjisi, babamın tansiyonunu da sayarsak pek yabancı sayılmayız.
Emine Çizgenakat; Bu Hastane Hepimiz İçin..
Açıldığı 1994’den beri hayırsever kişi ve kuruluşların katkılarıyla büyüyen Çeşme Alper Çizgenakat Devlet Hastanesi’nin yeni binasına destek toplamak isteyen Çizgenakat Hastane Gönüllüleri Derneği üyelerinin toplantısına katıldım. Hastane Başhekimi Op. Dr. Halis Bağ, bu yıl içerisinde bağışlanan cihazlar olmasına rağmen hastanede, başta Ultrason cihazı gibi başka bir çok ihtiyacın olduğunu söyledi. Bağışta bulunan hayırseverlere plaketlerini veren Dernek Başkanı Emine Çizgenakat “Başhekimlerimizin bizlere bildirdiği liste dahilinde hayırseverlerin desteğine ihtiyacımız var. Bu hastane hepimiz için, o yüzden Vakıflar Bankası İzmir Finans Market Şb. TR.95001500158007285169846 HS. nolu hesaba desteklerinizi bekliyoruz” dedi.
Paylaş