Paylaş
İnsanın doğup büyüdüğü, çocukluğunun geçtiği topraklardan zorla ayrılması nasıl bir şey bilmiyoruz. Umarım öğrenmek durumunda da kalmayız, çünkü çocukluğunda mübadil olmuş aile büyüklerim aslında daha güzel yerlere göçmüş olsalar da bıraktıkları yerleri asla unutamamışlardı.
Bilmiyorum size de olur mu, ben sıkıntılı zamanlarımda, rüyalarımda kendimi çocukluğumun geçtiği sokaktaki iki katlı evimizde görürüm. İnsanın doğup büyüdüğü topraklar her zaman limanıdır çünkü. Artık değişse bile benim aynı yere gitme imkanım var. Ama ya mecburen ayrıldıkları, doğup büyüdüğü yerleri bir daha göremeyenler.
Midilli’den 32 kişi anıt için Küçükkuyu’ya geldi
İşte onları unutmayan Çanakkale Küçükkuyu Belediye Başkanı Cengiz Balkan, kasabalarını kuran Girit ve Midillili mübadillerin anısına bir Mübadele Anıtı yaptırdı. Heykelin araştırmaları sonucu buldukları 130 yıl öncesine ait Giritli mübadilleri gösteren bir fotoğraftan esinlenerek yapıldığını anlatan Balkan, heykelin masraflarını karşılayan Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğine minnettar olduğunu anlatıyor.
Heykelin açılışına başta Midilli eski Valisi, şimdi Milletvekili Pavlos Vogiatzis, eski Ege Bakanı şimdi Milletvekili Nikos Sifounakis, Ticaret Odası Başkanı Thrasos Kalogridis, Mandomato eski Belediye Başkanı Stefanos Apostolou olmak üzere 32 kişilik Yunan grubu da anıtın açılışı için Küçükkuyu’ya gelmiş. Zamanında topraklarından ve birbirinden ayrı düşenleri simgeleyen Mübadil Anıtı bu kez onların torunlarını bir araya getirdi.
Enginarı taze meyvelerle yediniz mi
Almanca öğretmeni, ama uzun yıllar insan kaynakları uzmanlığı yapan Sevtap Dilekçi, çocuklarından sonra kendi ilgi alanı olan aşçılığa yönelmiş. Culinary Enstitüsü’nü bitirdikten sonra İstanbul’un ünlü restoranları 360 ve Fish Restoran’da çalışmış, sonra Yeniköy’de kendi mekanı Molka’yı açmış. Bu yıl, Nars Otel’in sahibi Aysel Şentürk’ün teklifiyle Alaçatı’ya gelmiş. Nars Otel’in bahçesini görünce büyülenmiş ve Molka’yı açmaya karar vermiş. Slav dilinde huzur, dinginlik anlamına gelen Molka kelimesine son derece uygun olan mekanda farklı tatlar deneyebilirsiniz. Mesela benim favorim Meyveli Enginar oldu. Sevtap Hanım’ın aslında biraz da mecburiyetten keşfettiği yemek için 2 enginarı portakal suyunda pişirip birini öğütücüden geçirince hafif yoğun bir sos elde ediliyor. Diğer enginarın üzerine de kivi ve çilek koyunca gerçekten çok hoş bir yemek oluyor. Buğday risottolu levrek, bademli yabanmersinli elmalı tart gibi birbirinden farklı yemekleri tatmak için Molka Alaçatı; Tokoğlu Mahallesi 1044 Sokak No: 3 Alaçatı–Çeşme. Tel: 0.531 276 77 21
Paylaş