Paylaş
NBA oyuncusu Hidayet Türkoğlu, Çeşme’de, özellikle çocuklara yönelik bir basketbol okulu açtı. Efes Pilsen’de oynadığı zamanlar Karşıyaka’nın seyircisine hayran olduğunu ve İzmir’i en zorlu deplasmanlardan biri gördüklerini anlatan Türkoğlu, burada basketbol okulları açmaktan mutlu. Görüşmeye gittiğimde müthiş bir sabırla onlarca çocukla tek tek fotoğraf çektiren Hido hiç sıkılmadan oğlum ve benimle de poz verdi. Fakat o kadar uzun olunca parmak uçlarıma kalkmam yetmedi, bir sandalyeye çıkmak zorunda kaldım.
ÇEŞME FLORİDA’DAN DAHA GÜZEL
- Neden yaz kampı için Çeşme’yi seçtiniz?
- Çeşme ve İzmir’de yaptığımız araştırmalarla buranın doğru bölge olduğuna karar verdik. Okul kapanınca bütün çocuklar aileleriyle tatile genellikle Ege’ye geliyor. Yazın çocukların spor yapmalarına devam etmelerini istiyoruz. O nedenle biz onların olduğu yere geldik.
- Çeşme de güzel?
Çeşme’ye uzun yıllar sonra geldim. Gerçekten çok hoşuma gitti. Çeşme Orlando, Florida’dan çok daha güzel. Ben ileride İstanbul’da yaşamayı düşünüyorum, ama yazları burada geçirebilirim.
KAMP İÇİN AMERİKALI ANTRENÖR HARVEY’İ GETİRDİK
- Çocuklar kampta neler yapıyorlar?
- Birbirini tanımayan 95 çocuk var. Arkadaş oluyorlar. Denize, havuza da giriyorlar. Keyifli zaman geçiriyorlar. İstanbul’dan yatılı gelenler de var. Tüm eğitmenlerimiz eski basketbolcu. Benim Efes Pilsen’de çalıştığım arkadaşlarım var. İzmir’e bakacak olan Murat Aşkın var. Ayrıca İhsan Bayülgen, Cem Akdağ gibi eski basketbolcular vardı. Çeşme salonunda çalışıyoruz.
- Kamp için bir de Amerikalı eğitmen getirmişsiniz…
- Evet. Eski antrenörlerden Marvin Harvey çocukların şut stilini geliştirmek için geldi. Çocukların ilgisi ve motivasyonu açısından da çok büyük etkisi oldu.
- İzmir’de neler yapmayı düşünüyorsunuz?
- İzmir Halkapınar’da da yaz kampımız var. Fakat oradaki yetenek kampı. Orada profesyonel anlamda basketbolu bilen kişilerle yapıyoruz. Kış dönemi için görüşmelerimiz devam ediyor. İzmir’de Ankara gibi sürekli basketbol okullarımız olmasını istiyoruz. Daha sonra da buradan Anadolu’ya açılmayı planlıyoruz. Bütün bilgiler www.hidobasket.com sitemizde var.
AMERİKA’DA SPORCUYA BURS VERİLİYOR BİZDE OKUL İÇİN SPOR BIRAKILIYOR
- Spor okulu açmanız nasıl oldu?
- Amacımız çocuklara sporu sevdirmek ve sporun hayatlarına katacağı imkanlardan faydalanmalarını sağlamak. Bu sırada da aralarından profesyonel olabilecekleri seçmek ve Türk basketboluna kazandırmak istiyoruz.
- Bizdeki eğitim sistemi çocukları spordan uzaklaştırıyor. Oysa Amerika’da burs verilerek destekleniyor.
- Bizim ülkemizde çocuklar tercih zorunda kalıyor. Aileler için de çok zor bir karar. Belki küçükken farketmiyor ama, 15-16 yaşlarında sınavlar önem kazanıyor ve sporu bırakmak zorunda kalıyorlar. Oysa Amerika’da burs veriliyor. Zaten çocuklar bursu kaybetmesin diye sporda daha da başarılı oluyor.
SPORA GEÇ BAŞLADIM AMA HAYATIM DEĞİŞTİ
- Spor sizin hayatınızı nasıl etkiledi?
- Ben basketbola 11 yaşımda yani çok geç başladım. Tamamen tesadüf aslında. O günden bu yana kendimi geliştirdim. Sporun hayatın her alanına etkisi büyük. Arkadaşlarınız, girdiğiniz ortam, sosyal çevreniz çok farklı oluyor. Ben sporla büyüdüm ve hayatıma neler kattığını gördüm.
- Çocuklar hangi yaşta basketbola başlamalı sizce?
- Küçük yaşta başlayabilirler. Hatta çok küçük çocuklar da var, o velileri tebrik etmek gerekiyor. Ama 8-10 yaş çocuğundan bile çok şey beklememeli. Zamanla herşey değişecektir, fiziksel olarak da yetenek olarak da gelişeceklerdir. Bir anda ilgileri artabilir. Çocuklarla ilgilenmek çok keyifli. Benim de çocuğum var. Onların mutluluğu beni de mutlu ediyor.
KENDİMİ ORLANDO MAGIC’E YAKIN GÖRÜYORUM
- Orlando Magic’e dönüşünüz için neler söyleyeceksiniz?
- İnşallah kontratım devam eder. Ben 12 yılın 7 yılını orada geçirdim. Artık kendimi oraya yakın görüyorum. Yıllardır oradayım. Bir yabancı olarak Amerika’da başarılı olmak büyük bir keyif ve gurur. Gösterilen ilgi beni çok mutlu ediyor. Başarı gelince herşey çok güzel oluyor.
- Türkiye’deki basketbolla NBA arasındaki en belirgin farklar sizce nedir?
- İzlenme açısından çok fark var. Burada gelen çocuklar bile NBA’daki oyuncuların adını biliyor. Tabi sosyal medyanın da etkisi büyük bunda. Bir de orada basketbol büyük bir sektör olmuş.
TÜRK BASKETBOLCULARA DAHA FAZLA ŞANS VERİLMELİ
- Gelecekle ilgili planlarınız nasıl?
- İleride Türkiye’ye dönmeyi düşünüyoruz. Yatırımlarımız da Türkiye’ye oluyor. Spor okullarını burada açıyorum çünkü gelecekte bunu yapmayı düşünüyorum. Bir de Geleceğin Çocukları Vakfı var. Daha çok eşim ilgileniyor. Ben de onlarla olmaya çalışıyorum. Onları farklı ortamlara alıp, vizyonlarını geliştirmeye çalışıyoruz.
- Türk basketbolu hakkında ne düşünüyorsunuz?
- İstikrar önemli. Bunun için en çok gereken şey kulüplerin yatırım yapması. Türk basketbolunda kalitenin artması için kaliteli oyuncular olmalı. Ben Türk oyunculara daha fazla şans verilmesi gerektiğini düşünüyorum.
- Basketbola gösterilen istek yeterli mi sizce?
- Burada eskiye nazaran çok farklı. Futbolla büyüyen, ilgi duyan bir ülkeyiz. Ama basketbolda yaşanan başarılar doğal olarak çocukların ilgisini çekti. Şimdi basketbol daha çok istek alıyor.
KARŞIYAKA’DAN ÇOK ÇEKİNİRDİK
- İzmir basketboluna ne diyeceksiniz? Mesela siz oynarken Karşıyaka zorlu bir rakipti değil mi?
- Tabii canım olmaz mı? Seyircisi müthişti, en iyi taraftarlardan biriydi Türkiye’de. Çok organize bir seyircisi vardı, takımlarını müthiş motive ederlerdi. Bizim için en zorlu, en çekindiğimiz deplasmanlardan biriydi.
- Ama bugün maalesef aynı coşku yok İzmir’de..
- Tabii seyirci bu coşkusunun karşısında iyi bir takım görmek istiyor. Ekonomik durum, yapılacak yatırımlar basketbolu etkiliyor. İzmir’de de bu anlamda gelişmeler olmalı, yatırımlar yapılmalı. Yoksa basketbol geri gider. Umarım buna çözüm bulunur ve İzmir basketbolu eski coşkulu günlerine döner.
Paylaş