Paylaş
2009 yılında başlayan, İzmir İl Sağlık Müdürlüğü ve dünyanın en büyük sivil toplum kuruluşu Rotary işbirliği ile gerçekleşen “Farkında Ol, Sağlıklı Yaşa” Meme Kanseri Bilinçlendirme Projesi 3 yıllık yoğun çalışmanın ardından sonuçlandı. Benim de gönüllü çalıştığım bu proje kapsamında, İzmir’deki 20 yaş üstü yaklaşık 1 milyon 350 bin kadından 18 ile 22 binine ulaşılması planlanmıştı.
Güzelyalı ve Çeşme Rotary Kulüpleri’nin Uluslararası Rotary Vakfı’ndan aldıkları yaklaşık 192 bin dolarlık bütçe ile yapılan bilgilendirme çalışmaları sonucu 3 yılda yaklaşık 35 bin kadın direkt eğitim aldı. İstatistik uzmanları, bu eğitimler sonucu farkındalığın kadınlar arasındaki anlatımlarla yaklaşık 650 bin kadına kadar ulaşıldığını tahmin ediyor. Çünkü eğitim alan kadınların yüzde 80’i aldığı bilgiyi arkadaşları, ailesi veya yakınlarıyla paylaşmış.
Projenin resmi web sitesi www.farkindaolsaglikliyasa.com 60 bin civarında ziyaretçi tarafından görülmüş. Basılan on binlerce broşür, takvim ve afiş de bilgilerin yayılmasının bir başka önemli nedeni.
Esas ilginç olanı istatistiksel değerlendirmeler; E.Ü. Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Sonia Amado’nun liderliğindeki ekip tarafından hazırlanan anketler çok ilginç sonuçlar çıkarıyor ortaya. Meme kanseri ile ilgili hiçbir bilgim yok diyenlerin oranının 2010’da yüzde 31 iken 2012’de yüzde 19’a düşmesi gibi... Ya da proje öncesi bu kadınların yüzde 53’ü kendi kendine meme muayenesini bilirken sonrasında bu sayının yüzde 80’ene çıkması gibi.
Yine de bu alanda daha çok çalışma yapılmalı çünkü bu istatistiklere göre 40 yaş üstü kadınların yüzde 70 civarı herhangi bir meme muayenesine, yüzde 60’ı da mamografi çektirmeye hiç gitmemiş. Yani daha yapılacak çok şey var. Proje yüzü Oya Başar olan çalışmalarda İzmir İl Sağlık Müdürlüğü ekiplerinin yoğun çalışmalarıyla Aile Hekimi ve Aile Sağlığı elemanlarına eğitimler verildi, seçilen bölgelerde toplantılar yapıldı, kadınlarımıza kendi kendine elle muayene ve klinik muayene yöntemleri hakkında bilgi verilerek erken teşhisin önemi anlatıldı.
Hatta eğitim verilen bir fabrikadaki 32 yaşındaki bir kadın çalışanın fabrika doktoruna memesindeki kitleden şüphelendiğini söylemesi üzerine bir erken teşhis de sağlanmış. Bunun gibi bilinmeyen birçok teşhis ile kimbilir kaç kadının hayatı kurtuldu?
Bunlar işin sevindirici yönleri.. Ama bir de şaşırtıcı yönleri var. Yapılan istatistiklere göre; kadınların yüzde 45’i meme kanseri gibi önemli bir konu hakkındaki bilgiyi sadece televizyon, radyo yani medyadan alıyor. Yüzde 19’u yakınları ve arkadaş çevresi derken, sadece yüzde 20’si doktorlardan bilgi alıyor.
Bu sonuç bile ülkemizde sivil toplum kuruluşu ile devlet kurumunun birlikteliğinde oluşturulan böyle bilgilendirme çalışmalarına ne kadar ihtiyaç olduğunun göstergesi.
Özel Çocuklar için ‘Bir El de Sen Tut’ Projesi alkışlarla başladı
ODER Otistik Çocukları Koruma ve Yönlendirme Derneği ve Ege Üniversitesi Psikoloji Bölümü bu özel çocuklar için Bir El de Sen Tut Projesi gerçekleştiriyor.
Psikoloji öğrencisi gönüllüler, otistik çocuklar ve aileleri ile dernek yöneticilerinin hazır bulunduğu açılış toplantısı çok özel bir mini konser ile şenlendi. Otizm nedeniyle 2 yaşından beri özel eğitim alan ilköğretim okulu 8. sınıf öğrencisi Beril Zorlu davetlilere konser verdi. Sadece bir yıldır piyano dersleri aldığı halde bu gelişmeyi gösteren Beril’in müzik yeteneği diğer otistik çocuk sahibi aileler için de umut oldu. Dernek yetkilileri bundan sonraki en önemli projelerinden birisinin müzik eğitimleri verecekleri bir merkez açmak olduğu belirtti. Bu yıl ikinci kez gerçekleşecek olan proje kapsamında gönüllü abla ve abiler otistik çocukları her hafta evlerinde ziyaret edecekler. Birlikte oyunlar oynayıp onların sosyalleşmelerine destek olacaklar. Hem psikoloji öğrencileri hem de otistik çocuklar için çok yararlı sonuçları görülen projede bu yıl yer alacak otistik çocukların kayıtları alındı. Son derece faydalı bu proje özel çocuklarımızın gelişimine büyük katkı sağlayacak..
Paylaş