Paylaş
Afrika – Türkiye Sivil Havacılık Zirvesi’nde mihmandarlık yapan Afrikalı gençlerin gayet güzel Türkçe konuştuğunu duyunca şaşırdım. Hemen nereden bildiklerini sordum ve hepsinin Ege Üniversitesi’nde okuduklarını, birçoğunun da burslu olduğunu öğrendim. Meğer, ne çok Afrikalı öğrenci varmış İzmir’de... Tekrar buluştuğumuzda bana İzmir’i çok sevmelerine rağmen burada yaşadıkları zorluklardan bahsettiler. Ama beni en çok şaşırtan, en çok yemeklerimizden şikayet etmeleriydi. Ülkelerinden ve ailelerinden kilometrelerce uzakta iyi bir eğitim almaya çalışan gençlerin çoğu okulları bitince hemen ülkelerine dönmek istiyor. Nedeni ise gayet basit: “Burada size bile iş yok ki” diyorlar...
FRANCINE DOUGOMBE:
- Hangi ülkeden geldin? Ailen ne yapıyor?
- Orta Afrika Cumhuriyeti’ndenim. İzmir’e geleli 8 ay oldu. Babam maliyede çalışıyor, annem de muhasebeci.
- Ege Üniversitesi’nde ne okuyorsun?
- Şu anda Türkçe öğreniyorum. Sonra Ege Üniversitesi’nde işletme okuyacağım. Ülkemde üniversite okudum, maliyeyi bitirdim. Araştırma yaptım ve burada işletme eğitimi almaya karar verdim.
- İzmir’de olmaktan memnun musun?
- Arkadaşlarımla yurtta kalıyorum. İzmir çok güzel bir şehir, herkes sıcak ve iyi, ama ailemi çok özlüyorum. Burada yaşamak zor, yemekler farklı geliyor. Bizim yemeklerimiz çok farklı, o yüzden zorlanıyorum.
NOUHAN DOUMBOUYA:
- Nereden geldin? Ne okuyorsun?
- Gine’den geldim. Biyokimya Bölümü’nde biyoteknoloji okuyorum. 2,5 yıldır İzmir’deyim. Gine’de burslu eğitim sınavına girdim ve Ege Üniversitesi’nde okumaya hak kazandım. Yurtta kalıyorum ama pek memnun değilim.
- Neden memnun değilsin?
- İzmir’i seviyorum ama okul bitince hemen ülkeme dönmek istiyorum çünkü burada iş yok. Ayrıca İzmir’de hayat çok pahalı.
- Türklerle ilişkileriniz nasıl?
- Biz Afrikalılar hakkında yanlış şeyler düşünüyorlar. Bir kere hepimizi Somalili sanıyorlar, okumaya geldiğimizi anlamıyorlar.
NANA KALIVOGUI:
- Nereden geldin? Ne okuyorsun?
- Gineliyim. Ege Üniversitesi’nde İşletme okuyorum. 3,5 yıl önce geldim. Gine’de tıp okuyordum ama bitirmeden geldim ve burada burslu okuyorum. Önce Ankara’da 9 ay Türkçe öğrendik, sonra buraya geldik. İzmir’i seviyorum, iş bulursam burada kalırım. Annem sekreter, babam ise finans sektöründe çalışıyor.
- İzmir’de olmaktan memnun musun?
- İzmir’de yaşamak kolay değil. İnsanlar çok kibar, bu yüzden burayı seviyorum. Türk arkadaşlarımız var. İyi anlaşıyoruz. Ama çoğunluğu Afrika hakkında hiçbir şey bilmiyor. Hatta üniversiteyi bitirmiş insanlar Afrika’yı tek ülke sanıyor. İnanılmaz. Oysa Afrika’da tam 54 ülke var.
- Peki, sizin ülkelerinizde Türkiye’yi ve Türkleri biliyorlar mı?
- Hayır, pek bilmiyorlar. Sadece futbol takımlarını biliyorlar. Bir de İstanbul’u... Ama Gine’de Türk okulu var.
AMINE TOUVE:
- Nerelisin?
- Gine’den geldim. Ege Üniversitesi’nde burslu uluslararası ilişkiler okuyorum. Bu yıl hazırlığı bitirdim.
- İzmir’de yaşamaktan memnun musun?
- İzmir çok güzel ama zorlukları fazla. Mesela ulaşım çok pahalı burada. Oysa İstanbul’da öğrencilere ulaşım araçları ücretsiz. İzmir’de neden böyle olmuyor? Hatta orada belediye yabancı öğrencilere yardım da yapıyor.
- Farklı ülkelerden gelseniz de hepiniz çok iyi Fransızca biliyorsunuz. Okullarınızda eğitim Fransızca mı?
- Evet resmi eğitim dili Fransızca. Ülkelerimizde birçok farklı diller konuşuluyor. Gine’de 7 resmi dil var. Orta Afrika’da 200 dil var. Ama sömürge döneminden dolayı Fransızca çok yerleşmiş her yerde.
GUY-CEDRIC BIESSAN:
- Nerelisin?
- Fildişi Sahilleri’nden geliyorum. Buraya çok uzak bir ülke. Ege Üniversitesi’nde burslu okuyorum. İnşaat mühendisliği bölümündeyim. Okul bitince ülkeme döneceğim.
- Orada inşaat sektörü ne durumda?
- Sektör var ama gelişmiş değil. O yüzden bizlere çok ihtiyaç var.
- Senin en büyük zorluğun ne burada?
Yemekler farklı geliyor. Bir de sizin toplumunuz biraz fazla kapalı, kendilerini düşünüyor ve pek fazla ortak yaşamak istemiyor.
- İzmir’de bile mi?
- İzmir bile. Gelişmiş görünüyor ama aslında gelişmemiş tarafları çok. Özellikle önyargılar çok fazla.
- Afrika denilince hemen açlık problemi geliyor akıllara. Bu ne kadar doğru?
- Afrika’da sadece belli bölgelerde var bu sorun. Genel olarak çoğu ülkelerde bol ürün yetişiyor, sorunumuz yok. O daha çok Somali, Mozambik gibi ülkelerde oluyor.
Paylaş