PaylaÅŸ
Özellikle İzmir’in Avrupa Birliği’nin birçok yerinden daha gelişmiş olduğunu belirten Mellado, politik ve demokratik kriterlerin ülkenin her yerinde sağlanmış olması gerektiğini söylüyor.
İslam Avrupa tarihinin ayrılmaz bir parçasıdır
» Hıristiyan bir ülke olmak Avrupa Birliği’ne üye olmanın yazılmamış bir kuralı olabilir mi?
» Sanmıyorum. Bu konu Avrupa’da bir tabu değil. Bazı gruplar Hıristiyanlığın Avrupa Birliği’nin temel prensiplerinin bir bölümü olduğunu söyleyebilir. Böyle istekler olabilir. Bir kaç yıl önce Avrupa Birliği’nin yönünün Hıristiyanlık olması gerektiğini içeren bir düzenleme Fransa ve Hollanda’da yapılan referandumlarda reddedildi. Avrupa Birliği’nin Hıristiyan kulübü olması çok kötü bir fikir.
» Avrupa Birliği’nin İslama bakışı nasıl sizce?
» Avrupalılar Hıristiyanlığın tek din olmasını değil, laik ve hümanist geleneklerin egemen olmasını istiyorlar. Ayrıca İslam’ın Avrupa tarihinin bir parçası olduğunu söylüyorlar. Ben Güney İspanya’da, Endülüs’tenim. Yaşadığım şehrin sahip olduğu güçlü İslam mirasını çok iyi biliyorum. Tek dinli olmak 21. yy.da Avrupa Birliği’nin geleceği için öngördüğü bir şey değil.
Tüm yargılamalar politik değil hukuki olmalıdır
» Avrupa Birliği’ne giden yolda Türkiye’nin en büyük problemi ne sizce?
» Politik kriterler, demokratikleşme, reformların gerçekleşmesi, insan haklarında Avrupa standardının sağlanması. Bunu sadece ben değil Avrupa Birliği Enstitüleri de söylüyor. Bu konuda çalışmalar yapılıyor ama tamamen gerçekleştiğinde Türkiye Avrupa Birliği’ne hazır olacak.
» Sizce Ergenekon soruşturması bu süreçlerin neresinde yer alıyor?
» Ergenekon davası gerekli bazı demokratik düzenlemelere temas ediyor veya geçmişte bazı grupların politikaya yasal olmayan etkisini yok etmeyi amaçlıyor olabilir. Aslında bu konular birçok vatandaşınız için sürpriz değil, çoğu kişi bunların olduğunu biliyor. Önemli olan yargılamanın adaleti, hukukun kurallarının tam anlamıyla işlemesi. Yargılama sürecinin güvenilir olması, savunma hakları ve aksi ispatlanmadıkça herkesin masumiyeti gibi haklara saygı duyulması. Süreç politik değil hukuki olmalıdır.
Ülkenin her yerinde politik demokratik yaklaşım aynı olmalı
» Türkiye Avrupa Birliği için bu kadar uğraşırken Bulgaristan, Romanya gibi ülkelerin kabulü çok eleştirildi. Siz ne söyleyeceksiniz?
» Eski komünist ülkeler büyük demokratik ve politik değişimler yaptılar. Türkiye kesinlikle ekonomik olarak çok gelişmiş bir ülke. Ama önemli olan politik ve demokratik değişimler. Hele İzmir’in Avrupa Birliği’nin birçok yerinden çok daha gelişmiş olduğunu söyleyebilirim. Fakat Türkiye Avrupa Birliği’ne bölge bölge değil, bütün olarak girecek. O nedenle ülkenin her yerinde aynı sosyal, kültürel yapılanma olmayabilir, ama politik ve demokratik yaklaşım aynı olmalı.
» İzmir’in AB’ndeki birçok yerden daha gelişmiş olduğunu söylediniz. Bu, bazı Avrupalılar tarafından gözardı ediliyor olabilir mi? Bazıları hala develeri ve eşimin diğer eşlerini soruyor da..
» Bazı yanlış algılamalar olduğunu söyleyebilirim. Türkiye’den haberler genellikle namus cinayetleri, türban tartışmaları, askeri müdahalelerle ilgili olmuş. Bunlar da insanların kafasında bir imaj yaratıyor. Ama diğer yandan turizm ya da iş nedeniyle bağlantısı olan birçok kişi Türkiye’nin birçok yönden gelişmiş bir Avrupa ülkesi olduğunu anlıyor. Biz birçok gazeteci ya da kültür, gastronomi, modayla ilgilenen çeşitli grupların Türkiye’ye gelmesini ve her yeri görmelerini destekliyoruz.
Avrupa Birliği Gerekirse Yunanistan’a yardım edecek
» Avrupa Birliği’nin geleceği hakkında ne düşünüyorsunuz?
» Avrupa Birliği potansiyel sorunlarıyla başedecek kapasitede. Ekonomik kriz, dış ilişkiler gibi sorunlarımız var. Avrupa Birliği’nin dünyadaki rolünün, etkisinin, güvenilirliğinin, Hindistan, Çin karşısındaki durumumuzun, iklim politikalarımızın sorgulandığı zamanlar oluyor. Ama Avrupa Birliği ülkelerinin, birlikte hareket ettiğinde daha güçlü ve etkili olduğu kesin.
» Yunanistan’daki kriz Avrupa Birliği’nin içerisinde farklı yaklaşımlara neden oldu. Sonuçta kimin dediği olacak?
» Şu an Yunanistan ile ilgili çalışmalar yapıyoruz. Krizde çok şey öğrendik. Avrupa Birliği gerekirse mutlaka Yunanistan’ı destekleyecektir. Birlik içerisinde farklı sesler ve görüşler olacaktır ama sonuçta ortak bir karar ile hareket edilecektir. Farklı görüşler Avrupa Birliği’nin zayıflığı gibi görünse de aslında gücünü gösterir.
İnsanlarınız cumhuriyete bağlı ve siyaset hakkında bilgili
» Türkiye’nin her bölgesini geziyorsunuz. Neler dikkatinizi çekiyor?
» Türkiye’de çok güçlü hissettiğim şey, insanların Türkiye Cumhuriyeti’ne aidiyet ve sahiplenme duygusu. Batıdan doğuya her yer için bunu söylemek mümkün. Ayrıca insanlar siyasi konular, problemler, Avrupa Birliği konusunda bilinçli. Mutlaka doğuda farklı bakış açıları, çözüm önerileri var ama yine de ülkeniz insanlarının oldukça bilgili olduğunu söyleyebilirim.
» Türkiye’nin büyük ve kalabalık bir ülke olmasının Avrupa BirliÄŸi’ni hantallaÅŸtıracağı yolundaki söylemler hakkında ne düşünüyorsunuz?Â
» Türkiye gibi büyük ve kalabalık bir ülkenin Avrupa Birliği’ne üye olması enstitülerin işleyişi açısından kesinlikle bir engel değildir. Türkiye çok önemli bir ülke. 10-12 milyonlu birkaç ülkedense 72 milyon nüfuslu tek ülkenin üyeliği daha iyi. Yani büyüklüğünüz avantajınız bile olabilir.
Ege Bölgesi yakınlık açısından büyük önem taşıyor
» Bölgemizde önemli bir yabancı mülteci sorunu var. Yunanistan bu kişileri ölüme terkediyor. Bu da insan haklarına aykırı değil mi?
» Bu bölge Avrupa Birliği ile Türkiye arasındaki yakın noktaları içermesi nedeniyle çok önemli bir bölge. Özellikle Ege Denizi’ni kullanarak Avrupa Birliği’ne ulaşmaya çalışan yabancı mültecilerle ilgili düzenlemeler ve çalışmalar yapılmaya çalışılıyor. Avrupa Birliği bu konudaki tecrübesini kullanarak yardımcı olmaya çalışıyor. Benim memleketim Güney İspanya’da da Kuzey Afrika’dan geçen mülteciler sorunu var. Yani aslında Avrupa Birliği ve Türkiye aynı sorunları da paylaşıyor. Bu nedenle birbirimize tecrübelerimizi de aktarabiliriz.
PaylaÅŸ