Paylaş
Takım sporunun her yaşta yapılabileceğini göstermek ve İzmir’de kadın basketbolunu canlandırabilmek adına kurdukları takıma ‘SMYRNA’ diyen oyuncuların hemen hepsi 40 yaş üstü. Aralarında profesör, doçent, bankacı, avukat, eczacı, beden eğitimi öğretmeni, ev kadını, basketbol hakemi, işletmeci, hatta emekliler bulunan veteran oyuncular 25-27 Mayıs’ta 1. Uuslararası Bergama Veteran Basketbol Turnuvası’na katılarak Galatasaray takımını bile yendi. “Kim derdi ki 40 yaşımdan sonra Galatasaray’ı yenip çocuklarım ve eşimle sevinç göz yaşları dökeceğimi” diyen takımın kurucusu Günsenin Kutucu, Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı’nda özellikle küçük kız basketbolculara gönüllü destek verdiklerini, bu çocuklara forma, ayakkabı, salon gibi sağlıklı spor ortamı yaratmaya çalıştıklarını söylüyor.
GALATASARAY’I YENEN İLK VETERAN TAKIMIZ
GÜNSENİN KUTUCU – 41 YAŞ - BANKACI
- Hangi takımlarda oynadınız, ne zaman bıraktınız?
Karşıyaka Ortaokulu’nda başladım. Türkiye’de basketbol bursuyla koleje geçen ilk 5 kişiden biriyim. Sanyo, Urla, 8 yılı bayanlar liginde olmak üzere 14 yıl basketbol oynadım. Sakatlığım nedeniyle 24 yaşında basketbolu bıraktım ve bankacılığa başladım.
- Yeniden basketbola dönüş nasıl oldu?
Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı ile tanışıp tekrar basketbola döndüm. 2011 yılında Kadınlar Basketbol All-Star takımına davet edildim. İzmir’den sadece ben vardım. Çok üzüldüm. Federasyondakilerle görüştüm. İzmir’de o sporculara sahip çıkan, iletişim kuran kimse yoktu. O zaman, ‘seneye o sahnede İzmirli sporcular da olacak’ dedim.
Bergama’daki turnuvada sesimizi duyurduk
- E, ne yaptınız peki?
İlk olarak 25 kişi Ocak-2012’de, İzmir’deki Kadınlar All-Star’da buluştuk. Eski dönem basketbolculardan Nadir Vekiloğlu’nun eşi Nevzin ablanın desteğini unutamam. Amacımız, kadın basketbolunu İzmir’de yaşatmak, var olanı desteklemek. Mart ayının son haftası Bergama’daki turnuvaya gittik ve Galatasaray’ı yendik. Bu sesimizi duyurduğumuz ilk turnuvamız oldu. İkinci turnuva Kıbrıs’ta ekim ayının ilk haftası olarak planlanmaktadır.
- İlk teklif ettiğinizde ‘Bu saatten sonra basketbol mu, git işine’ diyen olmadı mı?
Hayır, hatta herkes dünden hazır gibiydi. Ama beni en çok etkileyen Aliye Kaptan oldu. Geçirdiği rahatsızlıktan sonra bu kadar güçlü ve istekli olabilmesi beni çok etkiledi.
- Eş ve çocuklar ne dedi?
Özellikle Galatasaray’ı yenen ilk veteran takım olmamızdan sonra eşim ve 2 kızımla beraber ağladık. Çok destekliyorlar.
BEYİN BAŞKA YERE, VÜCUT BAŞKA YERE GİDİYORDU, KOORDİNASYON YOKTU
HAYRİYE KARTAL YAYCIOĞLU – 47 YAŞ – ECZACI, 2. KAPTAN
- Hangi takımlarda oynamıştınız?
9 yaşımdan 30 yaşıma kadar basketbol oynadım. Genç Adalet, İzmirspor, Sanyo’da oynadım. Oynarken Eczacılık Fakültesi’ni bitirdim.
- Tekrar teklif gelince ne hissettiniz?
Yürüyüş yaparak, hatta para verip salonlarda form tutmaya çalışırken Günsenin ‘hadi’ dedi. Gerçi vücut, ilk başta şaşırdı. Beyin başka yere, vücut başka yere gidiyordu, koordinasyon sıfırdı. Potayı görüyorsun ama eskisi gibi kolay ulaşamıyorsun. Ama salonda olmayı çok çok özlemişim. Antremana gelip, şu salona inmenin keyfi başka şeyde yok.
Biz çocuklarımızı izleyecekken onlar bizi izliyor
- Eş ve çocukların tepkisi?
16 ve 10 yaşında iki çocuğum, eşim çok destek oldu. Zaten bütün sporcuların deli dolu bir hali vardır ve bu yaş ilerlese de geçmez. O yüzden onlar biliyordu, gelip beni turnuvada izlediler. Yani biz çocuklarımızı izleyecekken onlar bizi izliyor.
BELİMDE 8 PLATİNE RAĞMEN BASKETBOLA DÖNMESEM KANADIM KIRILIRDI
DİĞDEM DERİ İRTEM – 39 YAŞ - AVUKAT
- Siz hangi takımlarda oynadınız, basketbolu neden bırakmıştınız?
Basketbola Urla’da ilkokulda başladım. Önce amatör, sonra profesyonel oynadım. Haftanın 4 günü idman, 2 günü deplasmanda geçirerek 4 yıllık hukuk fakültesini bitirdim. Mesleğe başlamamla basketbol hayatım sonlandı.
- Basketbolu hiç özlemediniz mi?
Evlilik, 2 çocuk, derken hayat hızla ilerledi. Oğlumun basketbolla ilgilenmeye başlaması, uyuyan basketbol aşkımı canlandırdı. Ama geçirdiğim ameliyatlar ve devam eden ağrılarım beni duraklattı. 2010’da platinli bir belle yaşamaya başlayıp artık sakat bir kadın oldum, kendime nasıl yeteceğim derken Günsenin’den teklif geldi.
Rakibime ‘Belimde platin var, dikkatli olur musun’ deyince şok oldu
- Hiç çekinmiyor musunuz belinizde platinle oynamaktan?
Önce kenardan bakayım derken geçirdiğim 3 belfıtığı ameliyatı ve takılan 8 platine rağmen bir anda kendimi idmanlarda hırsla top peşinde koşarken buldum. İçeriye drive ettiğimde arkadaşlarım “çekilin Diğdem geliyor” deyip, dikkat ediyor. Bergama’daki turnuvada bana savunma yapan hep örnek aldığım Türkiye basketbolunun en değerli bayan basketbolcusu Derya ‘ya “savunma yaparken dikkatli olursan sevinirim, belimde 8 adet platin var da’’ dediğimde şaşkınlığı unutulmaz.
- Aileniz ne diyor?
Eşim ilk duyduğunda önce aşırı tepki verdi, sakat kalma riskim olduğundan acıları birlikte çektiğimizden, çocuklar ve kendisi için sağlıklı olmam gerektiğini söyleyerek karşı çıktı. Ama ben “şu anda kendim için bir şey yapıyorum ve bu benim tekrar yaşam kaynağım oldu, buna engel olursan kanadımı kırarsın” deyince herşey halloldu.
TEKLİFİ DUYUNCA 20 YAŞIMA DÖNDÜM AMA VÜCUT HEMEN DÖNEMEDİ
ŞENGÜL ŞENTÜRK – 47 YAŞ - KONAK BELEDİYESİ GÜZELYALI NİKAH MEMURU
- Hep nikah memuru gecikti derler, numara mı o?
Evet biz hep saatinde gideriz, yarım saat misafir opsiyonumuz vardır…
- Hangi takımlarda oynadınız?
50. Yıl Lisesi, Genç Adalet, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde oynadım. 22 yaşında evlenip bıraktım.
- Teklif gelince ne hissettiniz?
Havalara uçtum, 20 yaşıma döndüm hemen…
- Peki vücut da döndü mü hemen?
Maalesef dönmedi, 2 ayda yavaş adapte oldu.
- Ev hayatınız ne durumda?
23 yaşında kızım, 18 yaşında oğlum da basketbol oynuyor. Kızım profesyonel, Konak Belediyesi İzmirspor’da oynuyor. Eşim ve çocuklar çok destekliyorlar çünkü tüm ev halkı şimdi daha mutluyuz.
KIZLARIN HEYECANI GENÇLİKTE OLSAYDI ÇOK FARKLI OLURDU
ERKAN BERKMAN – 67 YAŞ - ANTRENÖR
- Antrenörlük hayatınızda nerelerde çalışmıştınız?
75’de Karşıyaka’da antrenörlüğe başladım. Sonra Urla Bayan, Karşıyaka, Küçükköy, Zeytinli Belediyesi derken şimdi Smyrna çıktı.
- Smyrna’ya nasıl başladınız?
Çoğu benim eskiden oyuncum. Çağırdılar, bir idman yapalım diye geldim ama üstüme kaldı herşey(gülüşmeler). Eşim Maide ile geliyoruz, 2 aydır çalışıyoruz, turnuvaya katıldık, sanki yeni başlamış gibiler. Galatasaray’ı yendik.
İzmir ve EEge’nin tek veteeran kadınn takımına destek gerek
- Performansları nasıl kızların?
Performansları kıyaslayamayız ama keşke bu heyecanları gençliklerinde olsaydı. Çok farklı olurdu. Ama bu ortamı yakaladıkları için çok şanslılar. Birbirlerine karşı sevgi ve saygılılar.
- Hedef ne?
Hedef var ama sponsor gerekiyor. Bergama’daki turnuvaya Pars Petrol sponsor oldu öyle gidebildik. İzmir’in ve Ege’nin tek veteran takımına destek olunmalı. Destek olsa biz takımı ikiye bölebiliriz.
İZMİR BASKETBOLUNUN BUGÜNÜ BİZİ ÜZÜYOR
AYŞIL ŞİŞMANOĞULLAR- 45 YAŞ – İNSAN KAYNAKLARI UZMANI
- Daha önce hangi takımlarda basketbol oynadınız?
İzmirspor ve Sanyo’da oynadım.
- Kaç yaşında, neden bıraktınız basketbolu?
O dönemde İzmir basketbolunda ciddi bir gerileme vardı. İşe de yeni girmiştim, takımımız 1. ligden düşünce 26 yaşında bıraktım.
- Yeniden oynama teklifi gelince ne düşündünüz?
Heyecanlandım ama basketbol yüksek performans istiyor. Uzun ara ve bazı sakatlıklarım nedeniyle başta olumsuzdum. Ama çocukluğumun en güzel anılarını paylaştığım, o günleri ne kadar çok özlediğimi farkettiğim arkadaşlarımın hevesiyle “neden olmasın” dedim.
- Sahalara dönmek nasıl bir his, neden önemli?
Bizler uzun yıllar İzmir basketboluna oyuncu ve amatör yöneticiler olarak hizmet verdik. Ancak bir noktada maddi zorluklar çıkıyor. Özellikle İzmir’de daha da zor. Eskiden 1. ligde 2-3 takımımız varken, bugün İzmir’den hiç takım yok. Günsenin’in çabaları ve önayak olmasıyla İzmir’de bayan basketbolunun eski günlerine dönmesi için işimizden, ailemizden zaman ayırıp üzerimize düşeni yapmaya hazırlanıyoruz.
ESKİDEN HIRS, REKABET VARDI ŞİMDİ ARKADAŞLIK VAR
DOÇ. DR. ALEV PARSA – 42 YAŞ – E.Ü. İLETİŞİM FAK. ÖĞRETİM ÜYESİ
- Hangi takımlarda oynamıştınız?
Atletizmle başlayıp, basketbola geçtim. 18 yaşımda A milli oldum. Sanyo, İzmit Birsaspor’a gittim. Sonra yurtdışına gidince basketi bıraktım.
- Basketbola dönme teklifi gelince ne düşündünüz?
Doğumlar ve akademik hayatın durgunluğuyla kilo aldım. Günsenin ilk teklif ettiğinde başta spor olsun diye başladım. Ama gelince basketbolu ne kadar sevdiğimi hatırladım. Rüyalarımda hala basketbol maçı yapıyorum. Hatta uzun zaman spor karşılaşmalarına da gitmedim çünkü tribünden izlemek çok üzüntü veriyor.
- Şimdi eskisinden farklı mı?
Beyinde herşey eskisi gibi ama ayaklara hükmedemiyorsunuz. Çok iyi çalışmak gerekli ama biz haftada 2 gün antreman yapıyoruz. Kızlarım çok sevindi ve benimle geldiler. Hepimiz çok çok mutluyuz. Çünkü eskiden aramızda hırs ve rekabet vardı ama şimdi bunlar yok sadece arkadaşlık var.uı
Paylaş