Paylaş
Dünyanın birçok yerinde seminerler veren Hiebert, geçtiğimiz günlerde İzmir’deydi, evlilik ve ilişkilerle ilgili hep merak ettiğim sorularımı yanıtladı.
? Neden evlilik terapisti olmayı seçtiniz?
? Aile terapistliği birçok ülkede olmamasına karşın ABD’de olan bir uzmanlık. Ben daha önce hastanede çalışıyordum ve papazlık eğitimi almıştım. Bir uzmanlık alanı seçmemin daha iyi olacağından bahsedilince ben de aile terapisi uzmanı oldum.
? Sizce çok iyi bir evlilik olabilir mi?
? Tabii olabilir. ABD’de “Evlilik Memnuniyeti” üzerine çalışıyoruz. Bunu sağlayan birçok etken var.
? Neler mesela?
? Mesela yaş. ABD’de ortalama evlenme yaşı erkekler için 28, kadınlar için 26. Kişiler evlenirken yeterli olgunluğa erişmişse kendilerini eşlerine daha iyi ifade edebiliyor ve evlilikte daha başarılı oluyorlar. Erkekler kadınlara göre daha geç olgunlaşıyor. Mesela, çoğunlukla 22 yaşındaki bir kadın 26 yaşın olgunluğundayken 22 yaşındaki bir erkek ancak 18 yaşın olgunluğunda oluyor.
? Başka neler etkili?
? Benzer geçmişe sahip olmak da bir başka olumlu etken, böylece kültür farklılıkları ve oluşabilecek komplekslerle daha kolay başedilebiliyor. Yani aynı sosyal statü, aynı sosyal ortamdan geliyor olmak evliliği yaşatıyor.
? Çocuk sahibi olmak da evliliği yaşatan bir etken mi?
? Evlendikten en az iki yıl sonra çocuk sahibi olmak daha doğru. Çünkü çiftler ancak bu süreden sonra bir takım oluyorlar. Bir başka konu ise ev işlerindeki paylaşım. ABD’deki araştırmalar ev işlerinde eşine yardımcı olan erkeklerin evliliklerinin daha uzun süreli olduğunu gösteriyor.
Kadınlar daha fedakar olduklarından pişmanlıkları fazla oluyor
? Peki kadınlar ne yapıyor?
? Kadınlar devamlı ilişkilerini düşünüyor ve daha iyi olabilir miyiz diye sorguluyor. Kadınlar süreç, erkekler sonuç odaklı. Bu yüzden kadınlarda evlilik memnuniyeti daha az görülüyor. Çünkü onlar için her zaman yanlış giden birşeyler olabiliyor.
? Ama kadınlar evlilikte her zaman daha çok fedakarlık yapıyor?
? Doğru, erkekler birşeyi istemezlerse istemiyor ve yapmıyorlar. Oysa kadınlar istemeseler bile evliliklerinin ya da çocuklarının iyiliği için birçok şeye katlanıyor. Bu nedenle erkeklerin pişmanlıkları yok denecek kadar azken kadınlar birçok şeyden ötürü pişmanlık duyuyor. Hayatlarının muhasebesini yaptıklarında mutsuz oluyorlar. Bu nedenle evlilik memnuniyeti cinsiyete göre farklılık gösteriyor.
Evliliklerde flört edildiğinde beyin dalgaları aşık oldukları ana dönüyor
? Evliliklerdeki en büyük sorun nedir sizce?
? En büyük sorun evlilikleri canlı tutamaktır. Boşanmaların en önemli sebeplerinden biri eşlerin çocuklarını birbirlerinden önceye koymalarıdır. Çift olarak birşey yapmaz, yemeğe bile gitmez. Oysa bunlar evliliği yaşatan şeylerdir. Karı-koca değil, anne-baba olurlar. İyi ebeveynler ama kötü eşler olmuşlardır. Biz çiftlerin flört eder gibi randevulaşmasını, gezmesini tavsiye ederiz.
? İyi de yalnız yemeğe çıksalar da ya çocuklardan konuşuyorlar ya da hiç konuşmuyorlarsa?
? Yemeğe çıkıp da sadece çocuklardan konuşurlarsa buna flört denmez. Evliliklerin sürmesi için mutlaka flört olmalı. Karı-kocaların flört ettikleri ya da birlikte daha önce yapmadıkları güzel bir şeyi paylaştıklarında, aşık olduklarındaki beyin dalgalarını yaydıkları tespit edildi. Yani bu bilimsel bir gerçek.
İkinci evlilik daha başarılı çünkü mükemmel insan olmadığını anlıyorlar
? Peki evlilikte orta nokta neresi, kim değişecek?
? Her ikisi de değişecek. Her evlilikte olduğu gibi kadınlar erkekleri değiştirecek. Erkekler aklına geleni söyler ve yapar. Ama kadınlar erkeklere evliliği öğretir. Ama bu gerçekten çok zor bir şeydir. Kadınlar için de erkekler için de..
? Bazen de ilk evliliğinde başarısız olanlar 2. evliliğinde çok başarılı oluyor, hatta evrim geçirip ilkinde asla yapmadıkları şeyleri kuzu kuzu yapıyorlar..
? Çünkü evliliği çözmek ve anlamak için zaman gerekir. Birçok danışanım ‘artık mükemmel evlilik ve mükemmel kadın ya da erkek olmadığını anladım, sahip olduğumla yetinmeyi öğrendim’ der. Birçok kişi ideal ilişkiyi arar ama ideal yoktur, insan vardır ve hata yapabilir.
İlk çocuğu kız olan babalar daha liberal oluyor
? Evlilik yüzyıllar boyu aynı mı kalmış, büyük değişiklikler olmuş mu?
? Gençler ve nesiller değiştikçe aileler de değişiyor. Gençler tüm dünyada aynı müzikleri dinliyor, dolayısıyla aileye yaklaşımları da hangi milletten olusa olsun benzeşiyor. Mesela siz de annenizle farklılıklar gösteriyorsunuzdur tıpatıp aynı olmanız mümkün değil.
? Öyle ama babamın da şimdiki fikirleri ve kadınlarla ilgili yaklaşımları annemle ilk evlendiğinden çok farklı..
? Çok doğru çünkü, araştırmalar ilk çocuğu kız olan erkeklerin diğerlerine göre daha liberal olduklarını gösteriyor. Yani kızlar babalarını liberalleştiriyor. Çünkü babalar bir oğlanı erkek olarak yetiştirebilirler ama kız çocukları olunca kadınlarla iletişim kurmaya ve onları anlamaya çalışıyor. Daha doğrusu buna mecbur kalıyorlar. Sonucunda da değişiyorlar.
Aileler evliliğe karıştığında çift olmak mümkün değil
? Bizdeki gibi geniş ailelerin hakim olduğu toplumlarda evlilikler nasıl gelişiyor?
? Türkiye’de geniş aile kavramı çok hakim. ABD’de aile büyükleri evliliğin dışında kalır ve evliliğe karışamaz. Zaten onları da dinleyen olmaz. Ama burada aileler çoğunlukla evliliğin içindeler, çok kompleks bir yapı hakim. Aileler çocuklarına karışırken evlilerin gerçekten bir çift olabilmeleri çok zor.
Erkekler yemek pişirip kıyafetler ütülüyorsa evlilikte mutlu oluyor
? Erkekler ile kadınlar evlilikten aynı şeyleri mi bekliyor?
? Erkeklerin evlilik memnuniyetleri kadınlara göre daha yüksek, çünkü erkekler evliliği kadınlar gibi analiz etmiyorlar, beklentileri farklı.
? Ne istiyor yani erkekler?
? Erkek sabah evden çıkarken sadece işe gidiyor ve çalışıyor. İyi miyiz, ilişkimiz nasıl, iyi anlaşıyor muyuz, acaba eşim mutlu mu, akşam ona kaba mı davrandım, şu sözümden incinmiş olabilir mi gibi düşünceler aklından bile geçmiyor. Erkekler yemekleri piştiği, kıyafetleri temizlenip ütülendiği ve seks hayatları olduğu sürece evlilikte mutlu oluyorlar. Beklentileri çok basit.
Paylaş