Paylaş
Sadece bölgenin değil, Türkiye’nin de en önemli sivil toplum kuruluşlarından olan Ege Genç İşadamları Derneği, aralık ayı başında yeni dönem başkanını ve yönetim kurulunu belirleyecek. Geçen hafta görüştüğümüz Seda Kaya’dan sonra, Kenan Doğan da başkanlığa aday olduğunu açıkladı. Özellikle üyelerine ve üniversite öğrencilerine yönelik projeleriyle dikkat çeken Doğan, ‘İzmir’i hem uluslararası eğitimin hem de Ar-Ge’nin merkezi yapacağız’ diyor.
- EGİAD sizin için ne ifade ediyor?
- 2006 yılında başlayan bir EGİAD serüvenim var. O günden bugüne birçok bölümde görev aldım. EGİAD’ın içindeki dinamizmi yaşayarak gördüm. Gerçek bir okul, İzmirlilerin ülkesine hizmet etmesini sağlayan bir platform, dost sohbetlerinin olduğu bir ortam EGİAD. O nedenle çok önemli bir sivil toplum kuruluşu ve değer. Benim için de böyle bir değerde yer almak büyük bir onur benim için.
- EGİAD’da hangi görevlerde bulundunuz?
- Önce bölgesel gelişim komisyonunda başladım. Cemal başkan döneminde yönetim kuruluna girdim. Bugün ise 5 başkan vekilinden Toplumsal Sorumluluk ve Kalkınma projelerinden sorumlu olanıyım. EGİAD bölgede de, ülkede de çok önemli. EGİFED’de ise Temel Başkan vekilimizin arkasında başkan vekiliyim. TÜGİK’te ise yönetim kurulu üyesi olarak EGİAD’ı temsil ediyorum. Ayrıca yaklaşık 77 derneğin 30-35’ine gidip faaliyetlerini izlemeyi önemli bir kazanım olarak görüyorum.
EN GÜÇLÜ GİAD EGİAD OLSUN DİYORUZ
- Yönetim kurulunuzla ilgili neler söyleyeceksiniz?
- 22 kişilik yönetim kurulumuzda şimdiki dönemden 8 arkadaşımız var. Çoğu komisyonlar ve kurullarda aktif çalışmış arkadaşlarımız. Yola çok iyi bir ekiple çıktığımızı düşünüyorum. Ata’mızın ülkenin geleceğini emanet ettiği gençler olarak üzerimize düşen hamasi nutuklar değil, sadece dürüstçe çalışmak, başarıya inanmak ve bunun peşinden koşmak. Tamamen bu bakış açısındaki bir ekiple kurulduğundan bu yana çıtasını hep yükselten EGİAD’ı daha da ileriye götürmek amacındayız.
- EGİAD’ı götürmek istediğiniz yer neresi?
- EGİAD, Türkiye’nin örnek aldığı ve takip ettiği bir kutup yıldızı. İlk 10 yıl tanınmamızı sağlayan en önemli aktiviteler Ege Toplantıları olmuş. Bunlara gelmeyen cumhurbaşkanları, başbakanlar, işadamları kalmamış. Sonrasında ise toplumsal sorumluluk anlamında çok önemli bir çalışma olan EGİAD İlköğretim Okulu’nun kurulması olmuş. Bu özelliklerimiz bizi diğer kuruluşlardan ayrıştırıyor. Eskiden olduğu gibi her zaman, ‘en güçlü GİAD, EGİAD olsun’ diyoruz.
EGİAD’I BÜYÜTMEYİ, İŞ HACMİNİ 500 MİLYONA ÇIKARMAYI İSTİYORUZ
- Seçilirseniz hangi projelere öncelik vereceksiniz?
- Projelerimizde ilk sırada üyelerimiz ve onların aidiyet duyguları var. Üyelerimizi daha iyi tanımak, bilgilerini güncellemek, üye envanter çalışması yapmak istiyoruz. Bu projeye veri madeni projesi diyoruz. Çünkü çok iyi tanımadığınız, bilmediğiniz bir yapıyı ne yönetebilirsiniz ne de hizmet verebilirsiniz. O nedenle üyelerimizle ilişkilerimiz bizim için ilk sırada olacak. Sonrasında bu veriler ışığında 10 yıllık stratejik kalkınma planımızı yapacağız. Üyelerimiz arasındaki iş hacmini 500 milyon TL’ye yükseltmeyi amaçlıyoruz. Sadece üyelerimize yönelik workshop, ayrıca Ankara ve İstanbul GİAD’larla çalışmalar yapacağız.
- Üyelere yönelik başka ne gibi projeleriniz var?
- İzmir büyüyor, Türkiye büyüyor, ekonomi büyüyor ama EGİAD büyümüyor. 2002 seçimlerimizle bugünkü seçimlerimizde oy kullanacak aktif üye sayımız hemen hemen aynı. Yani EGİAD’ın yeni üyelere ihtiyacı var. Bu nedenle aktifte 350 olan üye sayımızı 500’e çıkarmayı hedefliyoruz. Böylelikle daha güçlü bir grup olacağız. Ayrıca üye destek ve proje ekibi kurarak tüm üyelerimize destek ve yönlendirme hizmeti vereceğiz. Yani artık tüm üyelerimizle birebir ilişkide olacağız.
İZMİR’İ ULUSLARARASI EĞİTİM MERKEZİ YAPACAĞIZ
- Öğrencilerle ilgili bir projeniz de var sanıyorum
- İzmir’de özellikle Asya’dan gelen ve eğitim alan birçok öğrenci var. Başbakanlığa bağlı birimle anlaşmalar yaparak bu öğrencilerimizin İzmir’de staj yapmalarını sağlayarak bunları üyelerimizin çıkarına yönelik projelere çevireceğiz. Ayrıca İzmir’i gerçek anlamda bir üniversite şehri yapmak istiyoruz. Unesco’nun verilerine göre dünyadaki uluslararası öğrenci sayısı 3,7 milyon. Bir uluslararası öğrencinin 1 yılda bıraktığı katma değer 40 bin dolar civarında. Bu gittikçe büyüyen pazardan Türkiye’nin aldığı pay yüzde 0.7 yani çok düşük. Bizim amacımız İzmir’i bu işin merkezi yaparak bu payı artırmak. Çünkü İzmir iklim, ulaşım, yaşam kültürü için bu konuya en uygun şehir. Biz de bu konudaki farkındalığı arttırıp, İzmir’i uluslararası eğitimin merkezi yapacağız. Şu an toplamda 4000 olan öğrenci sayısını 2020’de 70 bin yaparak 2.8 milyar dolar yıllık katma değer saplayabiliriz.
- Üniversitelerle işbirliğiniz olacak mı?
- Yüksek Teknoloji Enstitüsü ile yapacağımız Ar-Ge Merkezi çok önemli. Dünyada katma değeri yüksek ürünler üretebilmek ve rekabet edebilmek için mutlaka Ar-Ge’ye önem verilmeli. Bu merkez bize 22 yıl kira getirecek. İzmir’i Ar-Ge merkezi haline getirerek tersine beyin göçünü başlatmak, kendi üyemize bu konuda bilgi ve hizmet vermek ki kendi üyemiz de buradan yer kiralamak isterse yüzdee 15 indirimle bunu yapacağız, yani hem EGİAD’ı, hem de İzmir’i bu alanda geliştirmeyi amaçlıyoruz.
KADINA ŞİDDETE DUR DEMEK İSTİYORUZ
- Başkan olursanız işlerinizden uzak kalacaksınız. Bunu nasıl dengelemeyi düşünüyorsunuz?
- Üniversiteyi bitirdikten sonra 23 yaşımda ilk şirketimi güvenlik üzerine kurdum. Kablolama üzerine çalışan bir şirketimiz, alarm ve yangın sistemleri ve son olarak endüstriyel temizlik makineleri üzerine çalıştığımız bir başka şirketimizle 30 ilde hizmet veriyoruz. Bu dönemde başkan vekili olarak da çok yoğun çalıştığımızdan zaten işlerimizi buna göre ayarlamayı öğrendik.
- Kadınlara yönelik özel bir projeniz var mı?
- Böyle bir ayrıma gitmeye gerek görmüyoruz. Sadece son yıllarda kadına şiddet istatistiklerinde İzmir’in ilk sırada çıkmasından rahatsız oluyoruz ve bununla ilgili kadın arkadaşlarımızdan biri barolar ve devlet kurumlarıyla görüşecek ve bu konuda elimizden geleni yapacağız.
Paylaş