Ege katma değerli bir bölge

İZMİR’de 29 Mayıs Salı günü Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın da katılımıyla düzenlenen Gıda Ar-Ge Proje Pazarı, çok önemli yeniliklere öncülük etti. Özel sektör ile üniversite ve araştırma birimlerini bir araya getirmeyi amaçlayan organizasyonun İzmir’de düzenlenmesinin önemini anlatan Yürütme Kurulu Başkanı Eli Alharal ve konuk konuşmacı Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Ülker ile sohbet ettim.

Haberin Devamı

ALİ ÜLKER
Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı
- İzmir’de düzenlenen Gıda Ar-Ge Proje Pazarı’na gelerek destek verdiniz. Bu etkinlik hakkında ne düşünüyorsunuz?
- Bu tür projeler gerçekten heyecan verici. Çok geniş bir katılım vardı. Gıda alanındaki proje başvuru sayısı 200 civarında, 116’sı sergileniyor. Bence üniversite ve sanayinin bir araya gelmesi ve proje üretmesi, bunların da pazara çıkması ticari değer haline dönüşmesi çok etkileyici. TİM ve Ege İhracatçı Birlikleri çok güzel bir organizasyon yapmış.
- Ege Bölgesi’nin gıda alanında önde olduğu biliniyor. Bu organizasyonun İzmir’de yapılmasının bu anlamda önemi nedir sizce?
- Ege Bölgesi, Türkiye’nin gıda alanında katma değerli üretim yapan bölgelerinden birisi. Fakat gönül arzu ediyor ki ürünlerimiz dışarıya açılırken, ihracat yapılırken de daha katma değerli olsun. Bunun için biz sanayiciler yatırımlarımızı artırmalıyız. Ürünlerimizi yurtdışında da tanıtmamız gerekiyor. Basit, yalın ihracattan kurtulup ambalajları, ürünleri daha üst düzeye taşımamız gerekiyor.
- Yeri gelmişken, siz Yıldız Holding olarak Ege’de yeni yatırımlar düşünüyor musunuz?
- İzmir yatırım yaptığımız illerden biri. Burada Amerikalı ortağımız McCormick ile beraber üretim yapıyoruz. Yine İzmir’de mutfak grubundan çorbalar, hazır yemek çalışmalarımız var. Polinas’ın ek tesislerinin açılışını yaptık. 5 yıllık planımızda Türkiye’nin her yerinde yatırıma gayret ediyoruz. Umarım Ege’de de yeni yatırımlarımız gerçekleşir.

Haberin Devamı

Ege katma değerli bir bölge

YURT DIŞINDA YATIRIMLARIMIZ VAR, PATENT İÇİN 20 YIL BEKLEDİĞİMİZ OLUYOR

- Yurt dışında Godiva gibi markalarla atılımlar yaptınız. Yurtdışı ile neler söyleyeceksiniz?
- Yurt dışında yatırımlarımız devam ediyor. Yurt dışı yatırımlarımız bir farklılık geliştirdik. İlk önce üretim üslerimizi kurup, üretimimize başlamıştık. Yerel üretici olmak maliyet bakımından avantaj getiriyor. İkinci aşamada ise dağıtım, satış ve pazarlamaya yatırım yapıyoruz. Çünkü, artık üretmek herkesin yapabileceği bir şey. Teknoloji herkese açık, ama önemli olan yaptığınızı tüketiciyle doğru bir şekilde buluşturmak. Onun için satış pazarlama çok önemli.
- Siz Ar-Ge’de öncü bir kuruluşsunuz, ama İzmir’deki toplantıda sizin de etkilendiğiniz konular oldu mu?
- Mutlaka. Bir toplulukta bir araya gelince ortak beyin çalışıyor, farklı fikirler çıkıyor. Bugün de benim çok faydalandığım konular oldu. Özellikle patent konusunda. Çünkü inovasyon çok güzel, ama bunu ürüne çevirmek, sonra da ürünü korumak çok önemli. Dışarıda gıpta ettiğimiz bazı ürünler vardı fakat patent koruması altında olduğundan o ürünleri bizim piyasaya sürebilmemiz yıllara mal oldu. Hatta 20 yıl beklediğimiz ürünler vardı.

Haberin Devamı

ELİ ALHARAL
Türkiye İhracatçılar Meclisi Yönetim Kurulu Üyesi
- Bu etkinliğin İzmir’de düzenlenmesi nasıl oldu?
- Gıda Ar-Ge Proje Pazarı Türkiye’de ilk kez İzmir’de düzenlendi. TİM Yönetim Kurulu Üyesi olarak İzmirli olmamın etkisi var ama İzmir Türkiye Gıda Sanayi’nin önemli bir merkez olduğundan bu etkinlik için doğru bir yerdi. İstanbul’da olsa kaybolabilirdi.
- Türkiye’nin birçok yerinden katılımcılar var değil mi?
- Farklı illerimizden, 26 ayrı üniversite, birçok araştırma enstitüsü ve sektörde faaliyet gösteren firmalardan katılımcılar İzmir’e geldi. Bu bizim için olduğu kadar İzmir için de sevindirici bir gelişme.
- Gıda Ar-Ge Proje Pazarı’nda ne amaçlanıyor?
- Amacımız Ar-Ge’yi söylemden eyleme geçirtmek için hem proje sahiplerini, hem de sanayicileri motive etmek. Üniversitelerle özel sektör arasında yakınlığı ve iletişim kolaylığını bizim getirmemiz gerektiğine inanıyoruz. Etkinliğimizde konuşma yapan Ali Ülker de 38 yıldır Ar-Ge çalışmaları yapan bir grubun nereden nerelere gelebileceğini anlattı. Bünyelerinde sadece araştırma yapan 200 kişinin olması hepimiz için önemli bir örnek.
- Son dönemde Ege’de yatırımların arttığı söyleniyor. Siz ne düşünüyorsunuz?
- Ege canlandı ve canlanmaya devam ediyor. Üzerindeki ölü toprağı kalktı gibi duruyor. Hem devletin İzmir’e bakışı hem altyapı yatırımlarında ciddi bir artış var. EXPO 2020 ile ilgili çalışmanın da İzmir’e sanayi yatırımları getireceğini bekliyoruz. Mesela ünlü İtalyan gıda firması Ferrero, Manisa’da büyük yatırıma başladı. Böyle firmalar geldiğinde onların birlikte çalıştığı diğer firmalar da aynı yere yatırım yapar. O nedenle bunun etkilerini 1-2 yıl içerisinde göreceğiz.

Yazarın Tüm Yazıları