Paylaş
Çünkü artık ulusal bir boyut kazanan 21. Çeşme Festivali festival dolayısıyla birçok yerli ve yabancı sanatçı ilçeye akın edecek. İlk günden itibaren destekleyen ve bugünlere gelinmesindeki en önemli kişilerden olan Festival Komitesi Başkanı ve gazeteci Erol Yaraş ile sohbet ettik. Erol Bey, Çeşme Festivali konusunda çok heyecanlı ve coşkulu. Kimbilir, belki de bir organizasyonun gittikçe daha başarılı olmasının en büyük sırrı işte bu istektir.
» Çeşme Festivali’nin kaçıncısı yapılacak bu yıl?
» 21. Çeşme Festivali olacak. Adapazarı depremi ve sonrasında altı yıl ara verilmişti. Çeşme Belediye Başkanı Faik Tütüncüoğlu ile görüşüp festivalin Türkiye’de konseptinde tek, dünyada belli bir yere gelmiş olduğunu, yaşatmamız gerektiğini söyledim ve devam ettik.
» Siz kaç senedir festivalle ilgileniyorsunuz?
» 21 yıldır. İlk başta muhabir olarak sonra ÇEVAK ile, daha önce çalıştığım tüm medya kuruluşlarıyla destekçisi olarak ve artık yapımcısı olarak Çeşme Festivali’nin her yılında varım.
» Çeşme Festivali Eurovision’dan da etkileniyor değil mi?
» Bakın bir ara, ‘Eurovision öldü, bitti’ dendi ama ben bu sene Oslo’ya Eurovision finaline gittiğimde hiç de böyle olmadığını gördüm. Sadece gazeteci olarak 2 bin 100 akreditasyon vardı. 18 bin kişilik salonda finaller yapıldı. Herkes en şık kıyafetlerini giymişti. Almanya ve birçok ülkelerde sokaklarda dev ekranlar kurulup izlendi.
» Bu sene Eurovision’dan festivale gelen olacak mı?
» Azerbaycan sanatçısı geliyor. Güzel olan biz aramadan da mesela Romanya, Ukrayna, İzlanda’dan bizi arayarak Çeşme Festivali’ne gelmek istediklerini söylemişler. Bu Çeşme Festivali’nin sanatçıların performans sergilemek istedikleri önemli bir müzik olayı olacak.
Beklediklerimiz desteklemese de bir çok önemli sponsorumuz var
» Çeşme Festivali’nin diğer festivallerden farkı ne?
» 35 yıldır mesleğimde tatminsiz biriyim. Hep daha iyisini yapmak isterim. Festival konusunda da dur, durak bilmiyorum. Zaten Türkiye’de film festivalleri, kültür festivalleri var ama Çeşme Festivali’nin konsepti tek. Gazetecilik zamanlarımda başka ülkelerde farklı şekillerini gördüm ama hiçbiri Çeşme kadar güzel değildi.
» Sizce Çeşmeliler de festivali gerektiği kadar sahipleniyor mu?
» Başta Çeşme’deki otelcilere, ÇEŞTOB’a çok teşekkür ediyorum. Sponsorlarımız da var. Aslında çok destek beklediğimiz bazı yerlerden destek bulamıyoruz. Ama başta Sayın Aziz Kocaoğlu olmak üzere Tüprag, Egekoop, Safkar, Abaş, VOB, Folkart gibi birçok kuruluş bize yardımcı oldu. Bu firmaların Çeşme ile ilgileri yok ama İzmir bir yere gelecekse Çeşme ile olacağını biliyorlar. Çeşme Belediye Başkanı Faik Tütüncüoğlu zaten hep yanımızda. Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan arayarak, ‘Bize düşen var mı’ diyor. Festivale büyük destek olan Sun Express’i de artık Ege’nin havayolu olarak görüyorum.
Show Tv’den yayınlanacak, yüzlerce kişi Çeşme’ye gelecek
» Festivalin ulusal bir organizasyon olması yönünde neler yapıyorsunuz?
» Bu festivalde biz Çeşme’ye 17-18 ülkeden 325 kişi taşıyacağız. Hepsi 4-5 gün kalacak. Ulusal basın gelecek, hatta Show TV festivali canlı yayınlayacak. Bu, festivalin artık ulusal olduğunun göstergesidir.
» Bu sene festivale hangi sanatçılar katılıyor?
» 30 Haziran akşamı açılış korteji olacak. Volkan Konak perşembe gecesi Çeşme Meydanı’nda konser verecek. Cuma gecesi 14 ülkeyle yarı final yapıyoruz. Cumartesi gecesi finale kalan ülkeler yarışacak ama o gece Sertab Erener, Azerbaycan Eurovision sanatçısı, Soner Kabadayı, Mustafa Ceceli, Murat Boz ve ünlü yıldız Bonnie Tyler sahneye çıkacak, Çağla Şikel, Emre Altuğ sunacak. Tam bir müzik şöleni olacak. Kendilerine gelecek arayan genç müzisyenler bu sanatçılarla aynı sahneyi paylaşacak, Show TV’de yayınlanacak, Çeşme ve İzmir konuşulacak. Daha ne isteriz...
Fanatiklik yaparak dışarıdan gelecek yatırımcıyı kaçırıyoruz
» Böyle bir organizasyonu gerçekleştirirken nasıl zorluklarla karşılaşıyorsunuz?
» Biz gerçekleri konuşmazsak ve bu gerçekler bazı kişileri rahatsız etmezse İzmir’i istediğimiz noktaya taşıyamayız. Medyaya çok önemli görev düşüyor. Çünkü medya yeni kanaat önderlerini bulup çıkarmalı, İzmir’le buluşturmalı. Eskiden beri dinlediğimiz bazı kanaat önderleri kenara çekilmeli. Bizler de “Kim bunlar sonradan İzmir’e gelmiş, yatırım yapmış, İzmirli mi olmuş” diyerek fanatik İzmirlilik yapmamalıyız. Bu insanları içimize almalıyız.
» Sizce biz İzmirliler kendi kendimize yetemiyor muyuz?
» Bakın, gerçek şu ki; İzmirliler yatırımcı değil. Son 15-20 yıldır İzmirliler hangi büyük yatırıma imza attı? Kendimizi kandırmayalım, 30-40 kişi biraraya gelip, ‘Güçbirliği yaptık’ diyerek kurulan işler yatırım değil riskin tabana yayılmasıdır. Yani, ‘Batarsa benim 1 milyonum batsın, ben risk almayayım.’ Sonra ne oluyor İzmirliler dışarıdan gelip yatırım yapanın peşine takılıyor. Bu kentin önünü açacak insanlara destek olmalıyız, bürokratik zorluklar çıkarmamalıyız. Zaten zorluk çıkardığımız işadamları İzmir’e yatırım yapacak işadamlarına “Aman İzmir’e gitme” diyor.
O da olsun bu da olsun dersek İzmir çorba olur
» İzmir’in farklı bir yere gelmesi nasıl mümkün olur sizce?
» Marka kent olursanız insanlar size gelir, farklı yatırımcıyı çekebilirsiniz. Ama durduk yerde marka kent olunmaz. Bizi rakiplerimizin üzerine taşıyacak, farkımızı gösterecek etkinliklerle adımızı duyurabiliriz. Ondan sonra da sahip olduğumuz doğal, tarihi güzellikleri gösterebiliriz. İnsanları buraya çekebileceğiniz bir gerekçeye ihtiyacınız var. İşte Çeşme Festivali bunlardan biri.
» Bir de İzmir’in “ne” kenti olacağına bir türlü karar verilemedi, sizce bir konsept belirlenmeli mi?
» Belli bir hedef konmalı, o hedefe kilitlenmeli. ‘O da olsun, bu da olsun’ derseniz hiçbir şey olmaz, çorba olur. İzmir’e benzeyen başka Akdeniz şehirleri de var, bir şey yaratılmalı ki İzmir’in farkı anlaşılsın, insanlarda gelip görme isteği uyandırılsın.
Çeşme’yi Akdeniz’de 3. nokta yapmak üzere yola çıkmıştık, iddiamız sürüyor
» 27 yıl önce festivalin bugün geldiği noktayı öngörebiliyor muydunuz?
» 1983’te Çeşme Deniz Şenlikleri olarak yola çıkılmıştı. Sonra Eurovision’a benzer bir konsept yaratıldı. Marica Corsini, Ergun Göksan, Ziya Algar gibi isimler kendi arabalarını verirdi, üniversiteli gençler gönüllü çalışırdı. Hıncal Uluç başlangıçtan beri destekçimizdir. Hatta festival bitimlerinde gidip kumru yeriz. Hatta konsepti değiştirmemizi söyledikten sonra yarı finali, finali farklı günler yapmaya başladık.
» Peki ileride festivalin nereye ulaşmasını istersiniz?
» Biz ilk yıllarda, ‘Cannes ve şarkı yarışmasıyla ünlü San Remo’dan sonra Akdeniz’de 3. nokta olalım’ hedefini koymuştuk. Verilen ara bizi bu hedeften bir miktar alıkoysa da amacım Çeşme’yi Akdeniz’de önemli bir yer haline getirmek. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Bey üzerine düşeni yapıyor. Ben sayın valimizin de bu işe girmesini, sahiplenmesini ve başkanlığını yapmasını istiyorum. Benim işin içerisinde olup olmamam değil, hedefin gerçekleşmesi önemli. İzmir bu festivali ‘Çeşme’nin olayı’ diyerek itmemeli çünkü bu Çeşme’nin değil tüm İzmir’in festivalidir.
21. Çeşme Festivali Programı
? 29 Haziran
15.00: Yüzme ve bayrak yarışı
? 30 Haziran
18.00: Açılış korteji
19.00: Bando gösterisi
20.30: Açılış kokteyli
? 1 Temmuz
10.00: Yat gezisi
21.00: Uluslararası Şarkı Yarışması genel provası
21.30: Meydan konseri
? 2 Temmuz
16.00: Türk ve Yunan yüzücülerin barış gösterileri
21.00: Uluslararası Şarkı Yarışması yarıfinali
? 3 Temmuz
21.00: Uluslararası Şarkı Yarışması finali
Paylaş