Paylaş
Bugüne kadar tv’de yer alan bazı programlar - diziler için genel eleştiri içeren yazılar kaleme aldım, gerekli zamanlarda fikirlerimi de paylaştım. Sonunda eleştirel değil de tebrik içeren bir yazıyı kaleme almak beni mutlu ediyor.
SONUNDA SORGULATAN BİR DİZİ VAR!
Kişisel gelişimci kimliğimden dolayı mıdır yoksa herkes benim baktığım gözle bakabilmeyi başarabiliyor mu bilemiyorum ama bana göre “Yeter” dizisi bizi kendimizle yüzleştirmeyi başaran tek dizi.
Yekta’sı, Aylin’i, Duru’su, Yılmaz’ı, Zafer’i, Ebru’su ve tüm diğer karakterlerin her biri birer hayat hikayesi, her birinin yaşamı içinde bir öğreti barındırıyor ve her biri empatiye itiyor.
Evet, empatiye itiyor diyorum, sizi bilmiyorum ama ben diziyi soluksuz izledikten sonra kendime “ben olsam böyle mi yapardım ya da ben olsam ne yapardım?”diye soruyorum.
Şiddetin sadece fiziksel olmadığı, “psikolojik şiddet”in de var olduğu, kadın ya da erkek olsun baskıların insan ruhunda nasıl yaralar açıp nelere yol açabileceği etkileyici şekilde anlatılmış.
Karakterlerin her birinin sahip olduğu farklı bakış açıları, yaşam felsefeleri, beklentileri getirileri ve götürüleriyle bana göre başarılı şekilde görsel anlatıma dökülmüş. İnsana dair; sevgi – sevgisizlik, hırs – teslimiyet, varlık – yokluk, iyilik – kötülük, esaret – cesaret vb. tüm olumlu ve olumsuz duygularla birlikte bunların sonuçlarını kendi hikayeleri içinde bir arada ve dengeli şekilde işleyebilmek ustalık gerektirir. Dizinin senaristleri Vilmer Özçınar ve Nalan Merter Savaş’ı tebrik etmek gerekiyor.
Yurdaer Okur ve Pelin Karahan ise bana göre oyunculuklarının zirvesinde bu dizide, Fatih Koyunoğlu, Selen Domaç, Osman Albayrak, Korel Cezayirli, Ayşin Yeşim Çapanoğlu, Tuğçe Kurşunoğlu, Cansu Kurgun, Mustafa Mert Koç, Deniz Özmen, Tolga Evren ve tüm diğer oyuncular takdir edilesi oyunculuk sergiliyorlar.
Toplum olarak en büyük eksikliğimiz empati, en büyük hatamız yargılamak. Medya’nın toplum üzerindeki etkisi de son derece büyük. Farkındalığa teşvik eden dizi ve programların artmasıyla empti eksikliğimizi, yargılama hatamızı bir nebze de olsa toplum olarak düzeltebiliriz düşüncesindeyim. Bu yüzden siz en iyisi bir göz atın, vakit öldürmek için değil kendinizi sorgulamak için.
Sevgilerimle
Ayça Akın
www.aycaakin.com
www.facebook.com/aycaakinofficial
www.twitter.com/aycakn
www.instagram.com/aycakn
Paylaş