Paylaş
Her ne kadar bunun farkında olsanız da, onları görmezden gelip gerçek mutluluğa ulaşmak herkesin kolayca başarabildiği bir şey değil.
İşte mutluluğumuza engel olan bazı alışkanlıklar:
Gereksiz kıyaslama ve kıskançlık
Bazı insanlar başkalarına ve onların ne düşündüklerine gereğinden fazla önem verirler veya diğer insanların başarılarına fazlaca takılı kalıp aşırı kıskançlığa kapılabilirler. Aynı işi yaptıkları zaman diğer insanlar kadar başarılı ve iyi olamayacaklarından korktukları için her zaman kendilerini mutsuz hissederler.
Karşımızdaki insanın başarılarını kıskanmak yerine, o başarı hikayelerinden ilham almayı deneyebilirsiniz.
Bu kişiye oldukça zarar veren bir durumdur. İnsanların başarılarını kıskanmak yerine hikaye ve tecrübelerinden ilham alıp kendi yararınıza kullanmak daha akıllıca bir tercih olacaktır.
Stanford Üniversitesi’nden psikoloji uzmanı Carol Dweck bu durumu ‘Sabit ve Gelişen’ zihniyet olarak adlandırıyor.
Sabit zihniyet; hayatının sürekli olarak aynı ve değişmeden kalacağına inanan ve değişmesi için çaba sarf etmeyen insanlar için kullanılıyor.
Gelişen zihniyetse; sürekli olarak risk alan ve karşısına çıkan fırsatları değerlendirebilen insanlar için kullanılıyor. Sabit zihniyetten gelişen zihin yapısına geçmek için konfor bölgesinden çıkıp elinizdeki fırsatları değerlendirmek için çabalamanız yeterli.
Yapmamayı tercih etmek
Her ne kadar yapılacaklar listesi hazırlamak gününüzü planlamanıza yardım etse de, bazen yapacak ne kadar çok işinizin olduğunu görmek kendinizi gergin ve bunalmış hissettirebilir.
Ne yazık ki, her şeyi bir anda yapmaya çalışmak veya bazı maddeleri yapmadan güne devam etmek sizi mutlu etmeyecek. Kocaman bir liste yapmak yerine, her gün yatağa girmeden halletmeniz gereken 2 maddeyi not ederek zihninizi yorulmaktan kurtarabilirsiniz.
Başkaları hakkında endişelenmek
İnsanlar hakkında gereğinden fazla endişelenmek, sürekli kötü bir şey olacağı hissiyatına kapılmak, kendi içinizdeki şüphelerin ortaya çıkması demektir. Bu alışkanlığı bırakmak zor olsa da, düşünme biçiminizi değiştirerek kendinizi daha rahat hissettirebilirsiniz.
İnsanlar hakkında gereğinden fazla endişelenmenin önüne geçmek için düşünme biçiminizi değiştirmelisiniz.
Örneğin; telefonunuza dönmeyen bir arkadaşınız için; ‘Eyvah! Başına bir şey gelmiş olmasın?’ diye düşünmek yerine, ‘Müsait değildir herhalde, uygun vakit bulunca geri döner’ diye düşünerek gereksiz kuruntuların sizi yıpratmasının önüne geçebilirsiniz.
Eğer aradığınız kişi uzun bir süre size geri dönüş yapmadıysa, endişelenmek yerine soru sorabilirsiniz. Meraklanmayın, eminiz ki arkadaşınızın mutlaka geçerli bir bahanesi vardır.
Her şey bir anda değişiyor
Önemli değişikliklerin hepsini aynı anda yapmayın. Adım adım planlayarak değişime doğru gitmek, gerçekten olmak istediğiniz yere ulaşmanızı daha kolay hale getirecektir.
Mükemmel zamanlamayı beklemek
Mükemmel zaman diye bir şey yoktur, onu siz yaratmalısınız. Size ‘şimdi’ sinyalini verecek bir şey olmadığı gibi, eğer herhangi bir şey için doğru zamanı bekliyorsanız, o beklediğiniz doğru zaman neden şimdi olmasın? Başlayın, size yardım edecek insanlar bulun ve başarınızı kutlayın.
Pazartesiyi unutun
Başlamak için hafta başını beklemeyin. Sizin için her gün özel ve her gün harekete geçmek için en doğru gün.
Sevgilerimle
Ayça Akın
www.aycaakin.com
www.motivasyonatolyesi.com
www.facebook.com/aycaakinofficial
www.twitter.com/aycakn
www.intagram.com/aycakn
Paylaş