Kültür ve Turizm Bakanı Günay, Ankara Hürriyet’e su perileri heykelini bulması nedeniyle teşekkür ederken, belediye yönetimine seslenerek, "Sanırım belediye de sizin yayınlarınızdan etkilenir ve güzel bir yerde sergilenmesi konusunda adım atar. Belediyenin yayınınızı uyarı olarak almasını temenni ediyorum" dedi.
KÜLTÜR ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile telefonda konuşuyoruz. Günay söze, "Su perileri heykelini bulup ortaya çıkardığınız için teşekkür ediyorum" diyerek başlıyor.
Heykeli 1970’lerden bu yana hatırladığını, son olarak da Tandoğan’da gördüğünü söylüyor. "Metal bronz bir çalışma" diyerek ilgisini de yansıtıyor.
Heykelin, inşaat nedeniyle kaldırılıp kaybolmasından duyduğu üzüntüyü dile getiriyor bakan. "Yerine bir takım seramik reklam unsurları konuldu" diyor. Daha önce bir röportaj vesilesiyle de genel hatlarıyla konuştuğumuz Ankara’daki heykel konusundaki en önemli noktalardan birine işaret ediyor Kültür Bakanı:
"Su perileri kaldırıldıktan sonra yerine bir takım seramik reklam unsurları konuldu."
Günay hemen ardından su perileri heykelinin Tandoğan’a "sürahi imitasyonundan daha çok yakışacağına" inancını da vurguluyor.
Günay bu konudaki düşüncelerini hiç duraksamadan anlatıyor:
"O heykelin bulunup çıkarılması ve bir meydanda teşhir edilmesi uygun olur diye düşünüyorum. Ankara’da meydanların ve heykellerin az olması katlanabilir olduğumuz bir durum değil. Bu durum ağır bir ihmal. Sanırım belediye de sizin yayınlarınızdan etkilenir ve güzel bir yerde sergilenesi konusunda adım atar. Belediyenin yayınınızı uyarı olarak almasını temenni ediyorum."
Meydan sağlayamadım
Ankara’daki heykel sıkıntısına işaret eden Günay, kendisinin de Başkent’in bir kaç yerine heykel önerisi olduğunu ifade ederek "Ama meydan sağlamış değilim" diyor. Günay, sadece Mehmet Akif Ersoy’un bir heykelini Tacettin Dergahı’nın bulunduğu ve Altındağ Belediyesi’nin düzenlediği meydana dikilebildiğini söylüyor.
Aslında Günay’ın bu isteği yeni değil. Bakan Günay ile bu yılın ilk aylarında Ankara turu sırasında yaptığımız sohbette, Başkent’teki meydan ve heykel sıkıntısı konusu gündem gelmişti. Günay, "Var olan meydancıklardaki heykelleri yeterli buluyor musunuz?" sorumuza net yanıt vermişti:
"Ankara’da heykel de yok. Ben Ankara’nın var olan meydanlarının bile bir takım heykellerle, rölyeflerle süslenmesinden yanayım. Bizim Güzel Sanatlar’ın geçmişten bu yana yapmış olduğu heykel çalışmaları var. Şu anda Güzel Sanatlar’ın bahçesinde Adnan Saygun’un, Nazım Hikmet’in, Mehmet Akif’in, Necip Fazıl’ın, Abidin Dino’nun, buna benzer sanatçıların yapılmış heykelleri var. O bahçeye serpiştirilmiş. Bunların birkaç tanesini Ankara’da değerlendirmek istiyorum. Ankara’da bunları değerlendirebileceğim meydan bulamıyorum. Meydan arıyorum." Günay hemen ardından yerel yönetimlerin bu konudaki isteksizliğine de işaret ediyordu.
Yerel yönetimlerin bu konudaki genel isteksizliği, şimdi de su perileri heykeli konusunda sürüyor.
Peki ya belediye su perileri heykelini yeniden bir meydanda değerlendirmez, çürümeye terk ettiği depodan çıkartmazsa?
Günay’a AKM alanının yönetiminden sorumlu Milli Komite’nin 2001 yılında aldığı kararı hatırlatıyoruz. Milli Komite su perileri heykelinin AKM alanında değerlendirilmesini istemişti.
Günay bu konudaki bir üzüntüsünü dile getiriyor. Milli Komite kararlarının "son derece üst düzey bir komite" olmasına rağmen, kararlarının bir çoğunun uygulanmadığını hatırlatıyor.
Ama hemen ardından su perilerinin akıbeti için önemli bir cümle ekliyor:
"CER atölyelerinde müze ve çağdaş sanatlar merkezi uygulamalarımız var. Eğer Büyükşehir bize verirse uygun bir yerde değerlendirebiliriz."
Su perisi yerine çaydanlık fincan
ESKİDEN su perileri ile Eros figürlü heykelin bir havuzun içinde süslediği Tandoğan Meydanı’nda bugün artık porselenden yapılma bir çaydanlık ve fincan bulunuyor. Kültür Bakanı Günay’ın "Su perileri kaldırıldıktan sonra yerine bir takım seramik reklam unsurları konuldu" sözleriyle işaret ettiği gibi bu desenleri bir porselen firması hazırladı.