Paylaş
Minestrone
Bir çeşit sebze çorbası ancak içerisinde makarna ve bakliyat da var. Yöreye ve mevsime göre içerisine konulan sebzeler değişkenlik gösterse de aslında
Her mevsimde içerisinde olan sabit malzemeler var: Kuru fasulye, havuç, kereviz sapı, soğan ve makarna. Bu malzemelerin dışında içerisine ıspanak, domates, sarımsak, bazen makarna yerine pirinçte ilave edilebilir ancak önemli olan bu çorbanın berrak bir çorba olarak kalmasıdır. İçine rengini ve saydamlığını bozacak herhangi bir sebze eklememeli.
Pizza
Öncelikle mayalı bir hamur hazırlamanız gerekiyor. Un, su, tuz, biraz şeker ve mayadan oluşuyor, yani dünyanın en kolay hamuru. İyice yoğurduktan sonra yumuşak ama ele yapışmayan bir kıvamda olması gerekiyor. Daha sonra yapacağınız pizzanın büyüklüğüne göre toplar yapıp aralıklı bir şekilde tepsiye dizin. Üzerine hava almayacak şekilde folyoyla kapatın. En az bir saat mayalandırın, hamurunuz iki katına çıkmalı. Hamurunuz mayalandıktan sonra merdane veya oklava yardımıyla açıp kenarlarını biraz daha şişkin bırakın. Hazırladığınız domates sosu üzerine bir kaşık yardımıyla sürüp, istediğiniz malzemeleri ve rendelediğiniz mozerella peynirini serpiştirin ve fırına atın.
Pizzanızın altı çıtır oluncaya kadar pizzayı pişirin. Üzerine çok fazla malzeme koyarsanız pizza taşımayacak ve çok yumuşayacaktır, o yüzden aman dikkat!
Bolognese sos
İyi bir lazanya yapmak için önemli olan lezzetli bir bolognese sosunuz olması çünkü sos lezzetliyse gerisi teferruat. Bu sosu iyi yapmak için kıymayı kısık ateşte yavaş yavaş pişirmek çok önemli. Daha sonra soğan, sarımsak, kereviz, havuç, mantar gibi sebzeleri de içerisine ilave edip beraber pişirip, dilerseniz güzel bir kırmızı şarap ilave edebilirsiniz. Hemen ardından soyulmuş doğranmış domateslerle beraber kısık ateşte bir süre sosu kaynatıyorsunuz. Sosunuz hazır olduktan sonra dilediğiniz makarnaya veya lazanyanın ara katlarına serpiştirin. Olmadı, hazırladığınız sos soğuduktan sonra porsiyonlayıp buzdolabı poşetlerine koyun ve dondurucuya atın. Ne zaman canınız isterse çıkarın buzluktan ve eritip mis kokular içinde sofranıza yerleştirin.
Risotto
Türkiye’de 2 çeşit risotto pirinci var. Birisi arborio pirinci diğeri carnaroli pirinci. Tercihen arborio pirinci kullanılıyor çünkü hem daha uygun fiyatlı hem de birçok markada daha kolay bulabiliyoruz. Püf noktası pirinci iyice kavurup içerisine şarap ekledikten sonra güzel bir sebze veya tavuk suyunu kenarda ısıtıp yavaş yavaş pirince eklemek. Yavaştan kasıt şu: Pirince bir kepçe su ekledikten sonra sürekli karıştırıyoruz ve pirinç o bir kepçeyi tamamen çektikten sonra ikinci kepçeyi ekliyoruz bunu da çektikten sonra bu şekilde pirinciniz istediğiniz kıvama gelinceye kadar kepçe kepçe su ekleme işlemine devam ediyoruz. Son olarak pilavınızı kenara alıp içerisine tereyağı ve parmesan ekleyip karıştırıp 5 dakika demlemeye alıyorsunuz. Arancini yapmak için önce una sonra yumurtaya sonra da galeta ununa bulayın ve kızgın derin yağda kızartıp afiyetle yiyin. Belki de risottodan daha çok seveceğiniz yeni bir tarifle tanışmış olacaksınız.
Tiramisu
İki malzemeniz iyiyse elde edeceğiniz sonuç muhteşem olur. İlki iyi bir mascarpone peyniri, diğeri mis kokan bir filtre kahve. Kedidili bisküvileri ister hazır alın ister evde kendiniz yapın fark etmez. Kedidillerini kahveye batırıp iyice kahveyi çekmesini sağladıktan sonra kabınıza dizin ve mascarpone peyniriylr yaptığınız kremayı arasına dökün ve üzerine yeniden kedidili dizin. Bu şekilde 3-4 kat olacak şekilde kabınızın derinliğine göre yerleştirin ve dolapta iyice soğutun.
* İtalyancada Tatlı Hayat
Paylaş