Osmanlı eserlerine büyük ilgi

Dünyanın en prestijli müzayede evlerinden 1766’da kurulan Christie’s’in Londra’daki merkezinde düzenlenen İslam eserleri müzayedesine katıldım. İşte, Osmanlı dönemine ait bir pusulanın 802 bin pound’luk rekor bir fiyatla alıcı bulduğu müzayededen satır başları...

Haberin Devamı

GÖRKEMLİ MÜZAYEDE
Son yılların en büyük İslam eserleri müzayedesine beni davet eden, Christie’s müzayede evinin 1987’den beri yöneticileri arasında yer alan Jill Cerasi ile etkinlik öncesi sohbet ettik.
Osmanlı eserlerine büyük ilgi
Cerasi, “Özellikle Osmanlı İmparatorluğu’na ait sanat eserler tek kelimeyle görkem ve emek barındırıyor. Hayran olmamak imkansız. Koleksiyonerlerin ve sanatseverlerin Osmanlı kültürüne ilgisi her geçen gün yükseliyor” dedi.
İznik çinisi vazo ve tabakların yanında bakır imbiklerin, fermanların ve metal objelerin açık artırmaya çıktığı müzayedenin en ilgi çekici parçası ise Venedikli bir aileye ait olan, 6 farklı padişahın resmedildiği yağlı boya tablo koleksiyonuydu.
Tarihi müzayedenin rekorunu ise 1738’den kalma, İstanbul’a tasarlanmış, minyatür niteliği taşıyan ahşap bir pusula kırdı.
Üzerinde dünyanın önde gelen şehirlerinin isimlerinin yazılı olduğu, kıbleyi gösteren el işçiliği eser 15 bin pound’dan satışa çıkarak 802 bin pound’a (yaklaşık 11 milyon TL ) alıcı buldu.
İsmi ve ülkesi açıklanmayan alıcının bu eşsiz eseri koleksiyonuna kattığı açık artırmada kıran kırana bir yarış yaşandı. Koleksiyonerler müzayedeye Türkiye, Çin, Katar ve ABD gibi birçok farklı ülkeden online olarak da iştirak ettiler.

Haberin Devamı

Rekor katılım
27-31 Ekim tarihli TA London Turkish Art Week sergisinin açılışı yüksek bir katılımla geçen hafta yapıldı. Londra’nın prestijli galerilerinden Saatchi’deki etkinliğin VIP resepsiyonuna 950 kişi katıldı. Türkiye’nin İngiltere Büyükelçisi Ümit Yalçın’ın açılış konuşmasını yaptığı geceye İngiliz sanat dünyası ve basınından da büyük ilgi vardı.
Çağdaş sanat dünyasını temsil eden 20 farklı ismin yer aldığı etkinlikte, devlet sanatçısı Devrim Erbil’in Londra’yı ilk kez resmettiği tablosu ve NFT çalışması müzayedede satışa çıktı. Etkinlikte sohbet ettiğimiz serginin kuratörü Renk Erbil “Birçok milletten sanatseverin Türk sanat eserleri için bir araya gelmiş olması gurur verici. Seneye aynı etkinliği tekrarlayacağız” dedi.
Osmanlı eserlerine büyük ilgi

Turkish Art Week’in açılış resepsiyonunun ikramları ise Bahçeşehir Üniversitesi Gastronomi Bölümü sponsorluğunda hazırlandı.
Türkiye’ye özgü yerel lezzetlerin sunulduğu etkinlik sonrası telefonda sohbet ettiğimiz BAU Mütevelli Heyet Başkanı Enver Yücel, “Sanat ve gastronomi, medeniyetleri birbirleriyle buluşturan, uzlaştıran ve çalıştıran değerler. Bahçeşehir Üniversitesi olarak hem gastronomi hem de konservatuvar bölümlerimizle bu değerlerimizin öğrenilmesini ve nesilden nesle aktarılmasını sağlıyoruz. Londra’da böylesine anlamlı ve prestijli bir sergide Türk gastronomisini temsilen yer almak bizler için mutluluk verici. Türk sanatı ve mutfağını dünyaya tanıtacak etkinliklerimiz farklı ülkelerde devam edecek” diye konuştu.

Haberin Devamı

Çöp sanatı
Londra’da ziyaret ettiğim bir diğer sanat etkinliği Rus sanatçı Natalia Kapchuk’un dünyanın farklı ülkelerinden topladığı çöplerle tasarladığı eserlerin sergisi oldu.
Osmanlı eserlerine büyük ilgi
“The Lost Planet” (Kayıp Gezegen) isimli sergide çevre kirliliğine vurgu yapan Kapchuk’un eserlerindeki çöplerin çoğunda Türkçe markaları görmek ise şaşırttı.
Meğer tatillerinin çoğunu Türkiye’de geçiren sanatçı, kumsalda topladığı çöpleri eserlerine entegre etmiş. Türkiye’nin sanatçılara ilham veren bir ülke olduğunu söyleyen Kapchuk, “Türkiye gibi dünyanın güzel ve kıymetli köşelerinin maruz kaldığı kirliliğe dikkat çekmek istedim. Doğal yaşamın korunması hepimizin görevi” dedi.

 

Yazarın Tüm Yazıları