Paylaş
2 bin misafir
Tüm dünyanın dört gözle beklediği 6 Mayıs’taki taç giyme törenine sadece haftalar kaldı. Westminster Katedrali’ndeki taç giyeceği törenle Kral Charles, sadece krallığın değil İngiltere Kilisesi’nin de başına geçecek. 57 milyon sterlin değerindeki 350 yıllık tarihi tacı takarak kilise yetkilerini de resmi olarak almış olacak.
Tören sonrası Charles ve ailesi, Buckingham Sarayı’nın meşhur balkonundan halkı selamlayacak. İngilizlerin monarşinin harcamalarından şikâyet etmesinden dolayı tören, Kral Charles’ın talebi üzerine İngiliz tarihindeki en sade taç giyme töreni olacak.
Kraliçe Elizabeth’in taç giyme törenine 8 bin misafir katılmıştı.
Kral Charles’ın törenine ise 2 bin misafir davet edilmiş. Fakat görünen o ki buna rağmen İngiliz devleti milyonlarca sterlin harcamaya başlamış bile. Kral Charles’ın göreve gelişiyle ve taç giyme töreni sonrası yapılacak yağlı boya tablolarının maliyeti dahi şimdiden 8 milyon sterlini bulmuş.
Taç giyme töreninin toplam maliyetinin ise 100 milyon sterlini aşması bekleniyor.
Daha modern bir tören
Kral Charles’ın tören için esas talebi, sadece mütevazı değil aynı zamanda modern bir taç giyme törenini bu yüzyıla taşımak.
Anladığım kadarıyla yeni kral, İngiliz monarşisinin ağır geleneklerinin azaltıldığı, bu yüzyılın kültürüyle harmanlanmış ve yeni jenerasyonun özümseyeceği bir tahta çıkış tablosu çizmek istiyor.
Bu amaçla kraliyet yemininin halkın birçok kesimini kapsayacak şekilde güncellendi. Törendeki farklı din temsilcilerinin sayısının artırılmasına ve misafirlerden törene üniforma ile değil modern kıyafetlerle katılmalarının talep edilmesine kadar çağdaşlaşma emaresi olacak birçok detay üzerinde çalışılıyor.
Harry’nin sakalı
Bu arada Harry demişken...
Prens’in son olaylı kitabı ve belgeselinden sonra popülerliğinin artmasıyla ülkemize İngiltere’den saç ekimine gelen hastaların yanında “Harry sakalı” ektirmek için gelenlerde de ciddi bir artış yaşanmış.
Bu bilgiyi İstanbul’daki Este Nove Saç Ekim Merkezi’nin kurucularından Batuhan Kızılcan
verdi.
Kızılcan, “Harry’nin gür sakalları İngiliz kültüründe en ideal sakal olarak kabul ediliyor. İngilizler Harry’ye kızgın olsalar da seyrek sakallı gençler halen onun sakalına özeniyor ve bunun için İstanbul’a geliyor” dedi.
İlginç bir trend.
Drone şov
İngiliz geleneklerinin bir yansıması olarak yeni kralın tahta çıkışı sadece o gün değil, tüm hafta sonu boyunca kutlanacak.
Törenden 1 gün sonra Windsor Kalesi’nde büyük bir konser ve drone’lardan oluşan bir ışık şovu hazırlanmakta.
Sahne alacakların ismi henüz açıklanmazken Elton John, Sting ve Adele gibi İngiltere’nin en ünlü ses sanatçılarının tarihi şatoda konser vereceği konuşuluyor.
Aynı hafta sonu İngiliz halkına yeni krallarının tahta çıkışını rahatça kutlamaları için bütün bar ve pub’lara ek olarak 2 saat açık kalma izni verilmiş.
Tüm hafta sonu halkın park ve bahçelerde sofralar kurması ve sokak partileri vermesi bekleniyor.
Prens Harry ve eşi Meghan Markle’ın törene katılması beklenmezken, Harry’nin söylediğine göre zaten kendilerine davetiye gönderilmemiş.
Bir babanın oğlunu kendi taç giyme törenine çağırmaması acı bir durum.
Ama bu kadar gürültü, patırtı ve hatta ihanet diyebileceğimiz bir durumdan sonra sanırım doğru olan karar da bu.
Paylaş