Kadın ve erkek beyni farklı mı

Bir süredir Allan ve Barbara Pease’nin ‘Erkekler Niçin Dinlemez, Kadınlar Neden Harita Okuyamaz’ isimli kitabını okuyorum.

Çok değerli yazarlar, şu ana kadar yapılmış araştırmalara dayanarak erkek ve kadın beyninin farklı özellikler taşıdığını, farklı yetenekleri barındırdığını savunuyorlar. Bunu da erkek ve kadın beyinlerinin geçirdiği evrime bağlıyorlar. Yüzyıllar boyunca erkekler avlanma peşinde koşmuşlar, hedefe kilitlenmişler, öldürmeye odaklanmışlar. Bu nedenle de duygusal yeteneklerinin gelişmesinde ciddi sorunlar meydana gelmiş, asla güçlü ilişkiye dayalı bir beyin yapısı geliştirememişler. Kadınlar ise, daha geniş bir alana yayılıp aynı anda birkaç eylemi yapma yeteneği geliştirmişler. Daha iyi iletişim kurma becerileri kazanmışlar. Kadın hep koruyucu rolünü üstlenmiş, erkek ise hep saldırgan, elde edici ve hükmedici bir rol. Bu nedenle de iki farklı beyin yapısı oluşmuş. Erkekler daha fazla sahiplenme sonucu özünde ‘seks’ isteyen bir mertebeye, kadınlar ise daha fazla ‘ilişki’ isteyen bir mertebeye ulaşmışlar. Allan ve Barbara’nın yazdıkları kitap 300 sayfa ama ben bu kitabı size iki şemada özetlemek istiyorum. Sizden ricam bu sayfada yer verdiğim kadın ve erkek beyin şemalarını inceleyip, (cinsiyetinize göre) Allan ve Barbara’ya hak verip vermediğinizi gönül rahatlığıyla açıklamanız. Bana sorarsanız yazarlar yerden göğe kadar haklı. Erkek ve kadın beyni deyip geçmemek, farklara bir bakmak gerek. Şaka maka ama gerçekten ben etkilendim. Bakalım siz de etkilenecek misiniz? Yorumlarınızı bekliyorum. Gerçekten bekliyorum. Erkeklere haksızlık edildiğini düşünen var mı?

Girdapta kayboldum

Girdap ya da orijinal ismiyle Twisted tam anlamıyla gitmeyeceğiniz filmlerden biri. Yönetmen Philip Kaufman niye böyle bir film yapmış anlamak mümkün değil. İlk yarım saat zaten bir şey anlamak mümkün değil. İkinci yarım saat anlasanız ne olacak? Jessica Sheapard San Fransisco’da bir polis memuru. Azılı birini yakalayınca cinayet masasına terfi ediyor. Peşinden ortaya bir seri katil çıkıyor ve Jessica’nın birlikte olduğu adamları bir bir öldürüyor. Jessica da zaten sorunlu. Babası eski polis, karısını ve kendini öldürmüş. Jessica ablam bu olayı unutamıyor. Üstelik birinci derece cinayet zanlısı olarak sorgulanmaya başlıyor. Film çok ağır ilerliyor. Hadi ağır ilerlesin de bir konu olsa, o da yok. Film size bakıyor siz filme bakıyorsunuz, film size bakıyor siz filme bakıyorsunuz. Benekli dana örneği öyle zaman geçip duruyor. Andy Garcia bu filmde oynadığı için ona kesin madalya vermek lazım. Bir oyuncu kariyerine ancak bu kadar zarar verebilir. Sonuç mu? Ne önemi var. Asla ve asla gitmeyin. Gidenleri de uyarın. Getirmeyin Türkiye’ye böyle filmleri ayıp oluyor.

CUMA İTİRAFI

(İtiraf.com’dan)

Barbunya pilaki; Cinsiyet: Kadın; Yaş: 30; İl: Konya.

Mümkün olduğunca 45 yaş üstü erkeklerle sevişmeyi tercih ediyorum. Çünkü yaşlarından doğan açığı kapatmak için tüm hünerlerini gösterebilmek adına, hiç karşılık beklemeden sadece benim için çalışıyorlar.

Yorum: Mevláná’nın kemikleri sızlamıştır . Hani ‘Ne olursan ol yine gel’di? Ne o 45 yaş ayakları falan...


CUMA TAKINTISI

Teoman’ı baştan kabul edemedim. İtici geliyordu bana. Bir ara müziğini değil sözlerini dinlemeye başladım, çok sevdim. Teoman çok iyi söz yazıyor. Yeni albümü ‘En güzel hikayem’de Teoman aynı Teoman. Sözler yine müthiş. Duş isimli parçanın sözlerine bir dikkat edin. Teoman metaforlarla anlatmayı biliyor ve seviyor:

Bu aşk/ bizi nereye kadar savurursa/ o kadar acıtacak canımızı/ ama olsun/ daldır elini göğsüme/ al kalbimi/

bul damarımı, bas ilacı/ dindir acımı/ çok mutluyum/ şu anda ellerim/ vücudunda/ umurumda değil artık dünya/ son defaymış gibi kaybederken/ kendimi/ en ucuz şaraplarda/ sırılsıklam/ vücudunda/ eğildim/ öptüm dudaklarından/ saç telin vücudumdan küvete/ aktığında/ içindeyim/ içimdesin, anladım/ aşk kanımda/ kasıklarımda/ güneşteyim/ eriyor balmumum/ sapır sapır dökük/ kanallarım/ aksın bacaklarından/ oluk oluk/ milyonlarca/ doğmayacak çocuklarım.

Bu eşsiz sözlerle Teoman dinlenmeyi hak ediyor. Şiddetle öneririm.

CUMA alıntısı

Kadın ve erkek arasındaki eşitsizlik siyasi ya da ahláki bir konudur. Temel farklılık bilimsel olandır. (Allan&Barbara Pease)
Yazarın Tüm Yazıları