Astrologlar yalancı mı?

Georges Charpak, 1992 Fizik Nobel Ödülü sahibi. Henri Broch da öyle..

Oturmuşlar, büyücülerin, ruh tacirlerinin foyalarını ortaya çıkarmak için Debunked isimli kitabı yazmışlar. Kitap kısa sürede Fransa’da en çok satan kitaplar listesine girmiş. Birçok internet kitapçısında da üst sıraları zorlamış.. Hálá da zorluyor.. Debunked şimdi Maskeler Aşağı ismiyle Kapital yayınlarından Türkiye’de piyasaya çıkmak üzere..

Charpak
ve Broch, kitabın önsözünde ‘Umudumuz, büyücülük ve bilicilik hakkındaki bazı ortak deneyimleri, dostlar arasında gülümsemelerle karşılanacak biçimde gözler önüne sermek ve çağdaş büyücülerin, saf dinleyicileri nasıl kandırdıklarını anlatabilmek!’ diyorlar.. Ve anlatıyorlar. Çok etkili bir şekilde büyücülerin, falcıların, astrologların maskelerini aşağıya indiriveriyorlar.

Bilimsel bilginin nasıl üretildiğini bilen, inançlarla gerçeği ayırt edebilen biri olarak hayatımda bir kez bile yıldız falı okumadım, fal baktırmadım, büyücülere gidip gelecek tahmini yaptırmadım. Tahmin ederim Maskeler Aşağıya’yı okuduktan sonra, düşüncenizi değiştirecek ve yıldız falı okumaktan vazgeçeceksiniz.. Umarım.. Ne geliyorsa başımıza bilimsel bilgiyle inançları birbirinden ayırmayanlar yüzünden gelmiyor mu?

Astroloji nasıl çalışır

Charpak ve Broch ilk bölümde işe astrolojinin nasıl çalıştığını anlatmakla başlıyorlar:

‘Astrolojinin işlediğinin hem de iyi işlediğinin kanıtı, yıldız haritamın başıma gelenleri doğru tahmin etmesidir. Böyle sözleri kim bilir kaç kere duyduk.. Kaç kere bu tür kişisel deneyimlerin astrolojinin geçerliliğine kanıt gösterildiğini dinledik.. Konuya açıklık getirelim: Evet, yıldız haritaları işler, aslına bakacak olursanız, iyi de işlerler. Ama yıldız falının geçerliliği, astrolojinin de ‘işlediğine’ inanır. Bu insanlar, önceden görülen olayların -üstelik kendileri de tanık olmuşlardır- ‘İşaret Bilimi’ tanımlarının geçerliliğinin kanıtı olduğundan emindir. Ayrıca, yıldız haritalarının kendilerini anlamanın temelini oluşturduğuna ve yazgılarına karşı ne yapmaları gerektiğine rehberlik edeceğine inanırlar.

Böyle insanlar için, yıldız haritaları büyük anlam ve önem taşır, ama işin gerçeği yıldız haritaları, inananlar için anlamlı olmaktan çok, inananlardan anlam kazanırlar. Kişisel deneyimlere ters düştüğünden, bu noktada anlaşmak zordur: ‘Benim başıma geldiği için doğru olmadığını söyleyemezsin.’ Kendi yıldız falını okuyan bir birey, kendi yıldız falıyla baş başa olduğu inancındadır, yani o harita kendi yazgısı için çizilmiş, doğaüstü bir güç tarafından kendisi için yaratılmıştır.’

Charpak ve Broch astrolojinin nasıl çalıştığını anlatmak için bir de deney yapmışlar:

Öğrencilerden adlarını, soyadlarını doğum yer ve tarihlerini ve son kurdukları düşlerini bir kağıda yazmalarını istemişler. El yazılarından ve doğum tarihlerinden yıldız tabanlı bir hesaplama yapacaklarını belirtmişler. Daha sonra öğrencilere, yıldız fallarına göre bireyselleştirilmiş kişilik tanımlarını dağıtmışlar. Sonradan yaptıkları ankette öğrencilerin yüzde 69’u kendi kişiliklerinin mükemmel ya da iyi olarak tanımlandığını söylemiş. Şimdi sıkı durun.. Öğrencilerin dağıtılan kişilik tanımlarının hepsi aynıymış. Ortak tanım öğrencilerden alınan bilgilere göre değil kafadan uydurulmuş..İyi huylu, biraz inatçı, tuttuğunu koparan.. Ama yeri geldiğinde cesur’ çok rastladığınız tanımlar gibi..

Yazarlar astrolojinin çalışmasını Kuyu Etkisi’ne bağlıyorlar. Kuyu etkisi.. Yani anlatım ne kadar bulanık olursa, kendini o tanımın içine yerleştirecek insanların sayısı da o kadar fazlalaşır.

‘Siz daha güçlü birisiniz..’ Ne boş bir tanımlama değil mi? Ama bu boş açıklamayı yıldız falında her okuyan kendisinin kastedildiğini düşünür. Kuyu etkisini iyi bilen astrologların da yaptığı şu.. İnsanlar hakkında ne bildiklerini değil, nelerin gerçek olması gerektiğini söylemek.. Bu konuya gelecek salı devam edeceğiz..
Yazarın Tüm Yazıları