Paylaş
Müteahhit firma açısından; mülk sahibine yapılan ödemeler inşaat maliyetinin içinde bir kalem. Bedii Bey’in alacağı paralarsa kira geliri değil, yardım. Binanın kullanımı karşılığı bir ödeme değil. Yani kiralama karşılığı olarak gelir elde edilmediğinden beyanname verme-vergi ödeme yükümlüğü de söz konusu değil.
Peki, hangi mülk sahipleri beyanname verecek? Beyan dönemi de yaklaşıyor bir yandan... Mart ayının 1’i ile 25’i arasında beyana tabi kira geliri elde edenler Maliye’ye beyanname verecekler.
2016’da yıl boyunca 3.800 lirayı aşan konut kira geliri elde etmiş olanlar beyanname verecek. (GVK. Md.21) Bu tutarın altında kira geliri elde edenler; beyanname de vermeyecek, vergi de ödemeyecek. Tablodan da anlaşılacaktır. Yıllık 3.800 liranın (Aylığı 316,66 liraya denk gelmekte) üzerinde gelir elde edilmesiyle vergi ödeme yükümlülüğü de başlıyor.
Aşağıdaki tabloda değişen aylık konut kira tutarlarına göre değişen vergi hesaplamaları görülebilir. (Örnekler belgesiz yüzde 25 götürü gider üzerinden hesaplanmıştır. Gerçek gider yöntemini seçecekler, gerçek belgeli giderlerini hesaplamaya dâhil edeceklerdir.)
İşyeri kiralarında beyanname verme sınırı ise yıllık net 24 bin (brüt-stopaj dahil: 30 bin) lira. (GVK Md. 86/1-c) Eğer işyeri; basit usuldeki bir mükellefe kiraya verilmişse beyanname verme sınırı 2016 gelirleri için 1.580 lira. (GVK Md. 86/1-d)
Kira gelirlerinin vergilendirilmesinde çokça kritik nokta var... Hangi eğitim ve sağlık harcamaları vergi hesabında indirilebiliyor? Kendi konutunu, çocuğuna, yakınına verip kira almayanlar vergi ödeyecek mi? Kimler vergi iadesi alacak? Götürü gider, gerçek gider tercihi nasıl yapılacak? Hem işyeri hem konut kirası geliri olduğunda vergi hesabı nasıl yapılacak?
Bu ayın sonunda yazı dizimiz olacak. Kira gelirinin vergilendirilmesinde merak edilen tüm kritik konuları yazı dizimizde ele alacağız.
Paylaş