Paylaş
Eflatun Alaçatı’nın sahibi Nalan Filiz Kocaoğlu gerçek bir yemek gurusu... İşletmesinde konuklarını ağırlamasının yanı sıra yaratıcılığını herkesle paylaşmak için restoranlara yemek danışmanlığı yaparak özgün menüler de hazırlıyor. Tabii sadece içine sinenlere... Mutfağa ilk kez 14 yaşında babasının zoruyla girmiş, bir daha da çıkamamış. Bu aşk onu araştırmalar yapmak ve sürekli yeni lezzetler keşfetmeye sevk etmiş. Kibritten bile korkan genç bir kızken aranan bir lezzet kaşifi olmaya uzanan öyküsünü Nalan Filiz Kocaoğlu’ndan dinledik.
OTOMOBİL
Üniversitede efsaneydi
* İlk arabam Şanlıurfalı olan canım babamın memleketten getirttiği ördekbaşı yeşili 63 plakalı Murat 124’tü. İTÜ’de efsane olan bir otomobildi. Çok severek 1 yıl kullandım. Şu an İstanbul içinde araba kullanmıyorum. Toplu taşımayı tercih ediyorum. İş için şirket aracı var. Benim için otomobilin amacı olması gerektiği gibi sadece ulaşım. O yüzden çok lüks olması gerekmiyor. Sağlam ve konforlu olması yeterli. Dikkatli ve iyi bir sürücüyüm.
BESLENME
Bir girdim bir daha da çıkmadım
* Kahvaltıyı atlamam, çok da severim. Peynir, tereyağı ve yumurta mutlaka olsun isterim. Benim hayatım şu an için kışları dinlenerek, yazları yoğun bir tempoda çalışarak geçiyor. Dolayısıyla yazın mecburen 2 öğün yiyebiliyorum. Kışın ise genelde öğlenleri dışarıda olduğum için salata tarzı besleniyorum. Akşamları da çok ağır yiyecekler tüketmemeye çalışıyorum. Akşam üzeri çayın yanında bir şeyler atıştırmayı seviyorum. Her türlü değişik tada açığım. Yalın lezzetlerden daha çok hoşlanıyorum. Aşırı soslu yiyecekleri ise sevmiyorum. Mutfağa aşığım. Anneanne ve teyzelerle geçen ilkokul döneminden sonra yoğun ihracat yapan annem ve babamla yaşamaya başladım. Bu arada tek çocuğum. İlk yemek yapışım 14 yaşındayken babamın işyerinden telefonla arayıp, ‘Haydi bir kuru fasulye ve pilav yap akşama’ demesiyle başladı. Ateşten çok korkan, kibriti dahi eline hiç almamış bir çocuk olarak babama yapamayacağımı söylemiştim. Ancak babam ‘yapamam’larla yola çıktıkça hayatta yapabileceklerimin çok az olacağını, yaşamı kendime daha dar ve kısıtlı hale getireceğimi, ne kadar çok yapabilirsem o kadar başarılı olabileceğimi anlattı. Denedim ve şahane bir kuru fasulye pilav çıkarttım ortaya. Ve o akşam ilk alkışımı aldım. Sonra da mutfaktan hiç çıkmadım.
MEKAN
Kendine has kimliği ve ruhu olmalı
* Kendini özgü kimliği ve ruhu olan yerleri arar bulur, giderim. Tabii ki birçok yerde güzel yemek, kaliteli servis bulmak mümkün. Ama benim için mekanı özgün kılan bir şeylerin olması daha anlamlı. Öyle yerler keşfettiğim zaman çok mutlu oluyorum. Floransa’da La Giostra, İstanbul’da Ferah Feza, Hünkar, Beyti ve Kantin, İzmir Çeşme’de de Horasan en sevdiğim yerler arasında. Bir işletmede öncelikle sıcak ve samimi ortam ararım. Sonrasında lezzet. Ardından da ruh...
SPOR
Lise yıllarında basketbol oynadım
* Fırsat buldukça yürüyüş yapıyor ve yüzüyorum. Ortaokul ve lise yıllarında basketbol oynadım. Takım kaptanıydım. Okullararası müsabakalarda birçok başarı elde ettik. Kupalar kazandık. Şimdi hepsi tatlı birer anı olarak duruyor. Bu arada Galatasaraylıyım.
TATİL
Keşif, yeni tatlar ve başka dünyalar demek
* Yılda 5-6 kez 4 ile 6 gün arası dinlenirim. Türkiye’de Ege, Karadeniz, Kars ve Mardin’e gitmekten büyük keyif alırım. Yurt dışında ise Avrupa ve özellikle kuzey ülkeleri bana büyüleyici gelir. Tatil benim için keşif, yeni tatlar, başka dünyalar anlamına geliyor. Çocukluğumdan beri aile işlerimizden dolayı çok yurtdışı seyahatimiz oluyor. Yabancı dilim olduğundan annemle beraber bunların hepsine ben de giderdim. Bu mutfak aşkı küçük yaştan beri bende olduğundan her seyahatimizde değişik yerler, değişik tatlar araştırır, bulur ve denerdim. Çok uzun süredir seyahat artık benim için şaşıracağım, hayran kalacağım, mest olacağım görüntüler, lezzetler bulmayı ifade ediyor. Bir ülkeye gittim zaman ilk iş bir araba kiralayıp dağ, ova, bayır gezmek, köy ve kasabalarına gitmek, yaşamlarını hissetmek ve tatmak oluyor. Bundan büyük keyif alıyorum, çok şey öğreniyorum ve mutfağıma taşıyorum. Yani kısacası seyahat benim için çok şey ifade ediyor.
HOBİ
Eskiye hayat vermeyi seviyorum
* En büyük hobim seyahat etmek, yeni yerler keşfetmek. Bir de eskiye hayat vermek. Örneğin; sokağa atılmış bir abajur, eskicideki iskeleti kalmış koltuk gibi... Ayrıca macera kitapları okumayı severim. Her tür müziği de keyifle dinlerim.
KARİYER
18 sene tekstilde sevmeden
istemeden bir ömür geçirdim
* Sırasıyla Yeşilköy Özel Halil Vedat Fıratlı İlkokulu, Saint Pulcherie Ortaokulu, Saint Michel Lisesi, İstanbul Teknik Üniversitesi İşletme Mühendisliği okudum. Aile mesleğimiz tekstildi ve maalesef evlendikten sonra biz de eşimle tekstil işine girmek zorunda kaldık. ‘Maalesef’ diyorum, çünkü ne eşim, ne de ben tekstil işini hiç ama hiç istemiyorduk. Eşimden ayrılana kadar 18 yıl tekstil işinde sevmeden, istemeden bir ömür geçirdim. Boşandıktan sonra, çalışmadan geçen bir dönemin sonunda, misafirliğe gittiğim arkadaşımın sitesine ait çarşıda bir dükkân tuttum. 30 metrekare kapalı alanı ve 20 metrekare bahçesi vardı. Burada minicik bir İtalyan restoran olan La Cucina’yı açtım. Sonunda olmak istediğim yerde olmanın verdiği coşkuyla ve senelerin birikimlerinin elime yansımasıyla başarılı bir yola girmiş oldum. O yol şu an beni Alaçatı Eflatun’a getirdi. Çok mutluyum. Her güne, ‘Çok şükür’ diyerek uyanıyorum. İşte tam da ‘aşkla çalışmak’ denilen duyguyu yaşıyorum. Çocukken matematik öğretmeni olmak isterdim. Lise 2’de öğretmenlerimin önerisiyle alt sınıflara matematik ve fizik dersi vermeye başladım. Ve tam 10 yıl devam ettim. İlk paramı da böylece kazandım.
MODA
Tarzım basic, sade ve siyah
* Her kadın gibi ben de modayı takip ederim. Basic ve sade giyinmeyi severim. Rengim siyah. Kıyafetlerimi hazır alırım.
TEKNOLOJİ
Genelde Instagram’dayım
* Teknolojiyle aram iyi sayılır. Sosyal medyada Facebook’ta varım, Twitter’da yokum. Facebook’tan çok Instagram’da işimle ilgili paylaşımlarda bulunuyorum.
SEVİMLİ DOSTLAR
Muffin benim her şeyim
* Hayvanların benim için yeri bambaşka. İran kedim var. Adını ‘Muffin’ koydum. 5 yaşında.
ASTROLOJİ
Tam bir yengeç kadınıyım
* Yengeç burcuyum. Astrolojiyle ilgili değilim. Gazete ya da dergilerdeki fal köşelerini de okumam. Yengeç kadınları için, ‘yumuşak, duygusal, anaç, korumacı, sabırlı, sevimli, güvenilir, ailesine düşkün vs’ tanımlamaları yapılır. Bunlar bana da uyuyor.
KİMDİR?
Adı ve soyadı: Nalan Filiz Kocaoğlu
Doğum yeri ve yılı: İstanbul, 1963
Eğitimi: İTÜ İşletme Mühendisliği
İşi: Eflatun Alaçatı’nın Sahibi, şef, yemek danışmanı
Burcu: Yengeç
Medeni durumu: Bekar
Paylaş