Paylaş
SPORUN ve başarının sadece futbol kabul edildiği ülkemizde Uşaklı basketbolcular adeta bir mucizeye imza attı. mackolik.com Uşak Üniversitesi, zorlu maratonun ardından Beko Basketbol Ligi’ne yükseldi. Yazı İşlerimizden Mete Tamer Omur’la, liglerin başlamasına yaklaşık 1.5 ay kala, bu mucizeyi yerinde görmek, başarının mimarlarını tanımak, beklentileri ve olası sıkıntıları ilk ağızdan dinlemek, kentin nabzını tutmak için Uşak’a çıkarma yaptık. Kulüp başkanından teknik ekibe, oyunculardan taraftarlara, kentin yetkili ve etkililerinden sıradan vatandaşa kadar onlarca insanla görüştük. Ayrıntıları bugün ve yarın Mete’nin kaleminden okuyacaksınız. İşte benim satırbaşlarım:
* Uşak’ta belki de yapacak başka bir sosyal aktivite olmadığı için spor çok seviliyor.
* Bir zamanlar kitleleri sürükleyen, küme düşüldüğünün bilinmesine rağmen son maçta 7 bin taraftarı stada toplayan futbolun yerini artık basket almış.
* Kentin enerjisi, 12 yıldır birlikte görev yapan teknik ekibin bilgi birikimi, kısıtlı bütçeye rağmen adeta nokta atışıyla bir araya getirilen oyuncuların kazanma arzusu, 2003’te Emniyetspor adıyla kurulan, sonrasında inişli çıkışlı grafik izleyen bu takımı Beko Basketbol Ligi’ne taşımayı başarmış.
* Yeni yönetimin ilk işlerinden biri. takımın adını ‘Uşak Sportif’ olarak değiştirmek olmuş. Eski borçlarından dolayı, kapatılan Uşakspor’un adının verilmemiş olmasının sancıları hala hissediliyor. ‘Uşakspor 64’, ‘64 Uşakspor’, ‘Yeni Uşakspor’, ‘Yeni 64’ ve ‘64 Gençlik’ önerilerinin kabul görmemesi de ateşli taraftar topluluğu ‘aşigolar’ı kendi içlerinde bölmüş. Hazırlık maçları, Türkiye kupası ve ligler başladığında salonda yönetime destek olanlar kadar tepki gösterenler de olacağı açık.
* Görevi Mustafa Kuvvet’ten devralan genç başkan Serdar Sağıroğlu ise bu isimlerin hem marka değeri olmadığı, hem de söylenmesi zor olduğu için Uşak Sportif’te karar kıldıklarını dile getiriyor. Sağıroğlu, “Artık eski yanlış alışkanlıklar olmasın. Kurumsallaşalım. Şirketleşelim. Halka açılalım. Kendi kulüp binamız, otobüsümüz olsun” diyor.
* Görülüyor ki, Ege’nin diğer illerinde olduğu gibi, Uşak’ta da oturmuş bir kulüp kültürü yok. Oysa spor, geniş kitleleri harekete geçirdiği için hem ekonomiyi, hem de kentlerdeki sosyal hayatı hareketlendiriyor.
* Anlaşılıyor ki, genç başkan ve 19 kişilik ekibi bu gerçekten yola çıkarak kulübü bir şirket gibi yönetmeyi planlıyor. Ama gelenekselle yeniliğin çatışması burada da hissediliyor. Alınacak olası olumsuz sonuçlarda bu seslerin daha gür çıkacağını anlamak için kahin olmaya gerek yok! Ancak Başkan Sağıroğlu, bunlara hazırlıklı olduklarının işaretini veriyor, “Kulak asarsak bu gemiyi yürütemeyiz. Rüzgarı arkamıza alamasak bile kürekle yürüteceğiz. Buna mecburuz” diyor.
* Kentin bir kısmı takımlarının neyi başardığının farkında. Bazılarıysa olan bitenden hala habersiz. Oysa, önümüzdeki günlerde Uşak’a, Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş, Anadolu Efes gibi köklü takımlar gelecek. Kaba bir hesaba göre 15 iç saha maçında kent ekonomisine 1-1.5 milyon TL ekstra gelir akacak. Otelcisinden lokantacısına, simitçisinden ayakkabı boyacısına, taksicisinden bakkalına herkes kazanacak.
* Lig 16 takımdan oluşuyor. 15’inin ana sponsoru var. Olmayan tek takım Uşak Sportif. Sağıroğlu, isim vermiyor ama üç firmayla görüşmelerinin sürdüğünü söylüyor. Sadece, söz konusu üç şirketin de Uşak dışından olduğunu paylaşıyor. Talep edilen rakam ise 2 milyon TL.
* Türkiye’nin köklü firmaları arasında yer alan Uşaklı şirketler bu başarıya duyarsız kalmamalı. Sonuçta bundan kazanacak olanın Uşak olacağı unutulmamalı.
* Taraftar da gerçekçi, “Ligde tutunsun yeter” görüşünde.
* Son söz: İzmir ve Manisa’dan (Vestel) sonra basketbol birinci liginde Ege’yi temsil edecek üçüncü kent unvanlı Uşak, imkanları ölçüsünde yeniden destan yazmaya kararlı. Yeter ki, kentin dinamikleri desteğini sürdürsün, verilen sözler tutulsun. Şehir kenetlensin. İşte o zaman Uşak kabuğunu kıracak ve lig atlayacak!
* Unutmadan, herkesin ağız birliği yapmışçasına gündeme getirdiği salon sorunu,yarınki yazının konusu...
Paylaş