Hollywood'un gözü ESBAŞ'ta

Hollywood'dan iki firma, ses ve görüntü montaj işlerini Ege Serbest Bölge'de yapmak istiyor.

Haberin Devamı

EGE Serbest Bölge Kurucu ve İşleticisi A.Ş. (ESBAŞ) Pazarlama ve Tanıtım Grup Başkanı Ertuğrul Işıksoy’la, Kaya Tuncer’in vefatı, bayrağı eşi Mary Mills Tuncer’in devralmasının ardından yaşananları konuşuyoruz.

Işıksoy’dan, Ekonomi Bakanlığı’nca çıkarılması planlanan Özel Ekonomik Bölgeler Yasası kapsamında serbest bölgelerde de faaliyet çeşitliliğinin artırılması çalışmalarının yapıldığını ve bu bağlamda Hollywood’dan iki firmanın, ses ve görüntü montaj işlerini İzmir Gaziemir’deki Ege Serbest Bölge’de yapmak istediklerini öğreniyorum.

Şimdilik isim vermek istemediğini söyleyen Ertuğrul Bey, “Bu hafta içinde İstanbul’da bir araya geleceğiz. Önce onları dinleyip ne istediklerini anlayacağız. Sonra Ankara’ya gidip Serbest Bölgeler Yurtdışı Yatırım ve Hizmetler Genel Müdürlüğü’ne konuya ilişkin görüş soracağız. Biliyorsunuz ki, serbest bölge avantajlarından yararlanabilmeniz için ya üretim ya da ticaret yapmanız gerekiyor. Mevzuat böyle diyor. Peki; film sektörü hizmet mi, üretim mi? İşte bunu öğrenip ona göre yol haritamızı belirleyeceğiz” diyor.

Haberin Devamı

İzmir bugün Dubai’den daha  popüler olabilirdi

ERTUĞRUL Işıksoy, “Serbest bölgeler artık kabuğuna sığmıyor, taşıyor. Hükümetin gündeminde özel ekonomi bölgeleri var. Buralarda
sanayi sektörünün yanı sıra inovatif nitelikli
olmak şartıyla eğitim, eğlence, sinema, televizyon, sağlık, lojistik, turizm gibi sektörler de desteklenecek. Özetle, her sektöre özel bir bölge. Yeni dönemde
Türkiye bunları konuşacak, yapacak. Yasal düzenlemenin bir an önce çıkmasını bekliyoruz” diye de ekliyor.
- Geç kalmadı mı?
- Bence de geç kaldı. Belki bugün İzmir, Ege Serbest Bölgesi’yle birlikte Dubai’den daha popüler olabilirdi.
Ancak bu yine olabilir. Zira, neredeyse tüm dünya Türkiye’ye çalışıyor. Her yer krizde olmasına rağmen Türkiye mücevher gibi parlıyor. Bu açıdan son teşvik paketinin zamanlama olarak doğru olduğunu düşünüyorum. Yabancılara iyi anlatılabilirse, doğrudan yabancı sermaye dediğimiz, üretim yapan, istihdam yaratan, teknoloji getiren devleri daha fazla ülkemize ve bölgemize çekebiliriz.

Haberin Devamı

Ege Serbest Bölge, Kaya-Mary Tuncer’in projesi, yaşanan sadece nöbet değişimi

IŞIKSOY’a, Kaya Tuncer’in ölümünden sonra, herkesin merak ettiği Ege Serbest Bölge’nin geleceğinin nasıl şekilleneceğine dair soruyu da soruyorum.
Ertuğrul Bey, büyük bir başarı hikayesi olan Ege Serbest Bölge’nin Kaya Tuncer ve eşi Mary Mills Tuncer’in ortak projesi olduğunu vurgulayarak başlıyor sözlerine...
Mary Hanım’ın ilk günden beri Kaya Bey kadar işin içinde olduğunu, bölgeyi, firmaları iyi tanıdığını, her türlü ayrıntıya hakim olduğunu belirten Ertuğrul Işıksoy, ekliyor:
- Öyle ki; Kaya Bey’le birlikte gidip arazi çalışması yapar, bölgeyi karış karış gezer, patlayan borudan kırılmış kaldırıma, boyası dökülmüş binaya kadar her şeyi tek tek not alıp giderilmesini sağlardı. Ayrıca, buranın tüm peyzajında ekibiyle birlikte onun imzası var. ABD’den getirip İzmir’in iklimine uygun ağaç ve bitkileri serada yetiştirip birçoğunu kendi elleriyle dikti. Uzay Kampı Türkiye’nin ve Uzay Bilimleri Eğitimiyle Küresel Dostluk Vakfı’nın kurulmasında ve yönetiminde öncü rol oynadı.
Optimum’un açılmasıyla Ege Serbest Bölge giriş-çıkış trafiğinde bağlantı yollarının yetersizliği nedeniyle sorunlar yaşandığını da kaydeden Işıksoy, “Yönetim kurulu başkanlığına seçildiği ilk toplantı için İzmir’e gelen Mary Hanım, bu konuya da el attı. Sıkışıklığın nasıl çözülebileceğine dair trafik yoğunluğunu izleme ve ölçme çalışmaları başlattı. Büyükşehir Belediyesi, Gaziemir Belediyesi ve Karayolları nezdinde çözüm önerilerine yönelik görüşmeler devam ediyor” diye konuşuyor.

Haberin Devamı

5 milyar dolarla birinciyiz, bu yıl 5.5 milyarı buluruz, seneye de 6 milyarı zorlarız

- EGE Serbest Bölge’de toplam kaç firma var?
- 76’sı yabancı olmak üzere toplam 240 firma üretim veya ticaret faaliyetinde bulunuyor.
- Toplam istihdam nedir?
- 20 bin kişiye ulaşmış durumda. İstihdamın yüzde 77’si yabancı sermayeli firmalarca yaratılmış bulunuyor. Türkiye’deki 19 serbest bölgede toplam istihdamın 54 bin olduğunu düşündüğümüzde bunun yüzde 37’sinin Ege Serbest Bölgesi’nce sağlandığını görmek ESBAŞ’ın başarısını ölçmek açısından son derece önemli.
- 2011’deki ticaret hacmi nedir?
- 5 milyar dolar. Ki, bu rakamla Türkiye’deki 19 serbest bölge arasında birinci durumda.
- 2012 hedefiniz?
- 5.5 milyar dolar... 2013’te de 6 milyar dolar sınırını zorlar.
İlk üç aylık verilere göre ticaret hacminin yüzde 8 artarak 1.2 milyar dolara ulaştığı bilgisini de veren Işıksoy, “Bölgemiz arazi kullanımı yönünden yüzde 100 doluluğa yaklaştı. 600 bin metrekare büyüklüğündeki genişleme arazisinin bölge sınırlarına dahil edilmesi için bakanlık nezdindeki görüşmelerimizi sürdürüyoruz” diyor.

Haberin Devamı


Kaya Tuncer, ESBAŞ Yürütme Kurulu’nu da kendisi gibi karar alıp yönetebilecek şekilde yetiştirdi

ERTUĞRUL Işıksoy, ESBAŞ’ın, Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mecit Kanbertay başkanlığındaki 10 kişilik yürütme kurulu tarafından yönetilmekte olduğunu dile getiriyor: - Kaya Bey, sanki bugünleri çok önceden görmüş gibi,  ESBAŞ Yürütme Kurulu’nu aynen kendisi gibi karar alıp yönetebilecek şekilde yetiştirdi. 20 yıl gibi kısa sürede çok müthiş bir eser yarattı. Mary Hanım, yaptığı basın açıklamasıyla da Kaya Bey’in prensip ve ilkeleri doğrultusunda şirketin aynı şekilde yönetileceğini belirtti. Ege Serbest Bölgesi’nin, İzmir ve Türkiye ekonomisine olan katkılarını artırmak için aynı kararlılıkla hareket edeceğini, Kaya Bey’in koyduğu misyon ve ilkelerinin izinde, aynı kadrolarla devam edeceğini deklare etti.

Haberin Devamı


Cummins, Kale-Pratt&Whitney, CMS gün sayıyor, sırada başka sürprizler de var

ERTUĞRUL Bey’le Ege Serbest Bölge’deki yeni yatırımları da konuşuyoruz. Bölgenin, Türkiye’de yatırım kararı alan yabancı sermayeli firmaların yatırımlarını hızla çekmeye devam ettiğini bildiriyor.
- Geçen yıl yatırım kararı alan ABD’li Cummins ve Kale-Pratt&Whitney’in 250 milyon doları aşan yatırımları hız bir şekilde devam ediyor.
- Ne kadarlık alanda neler üretilecek, kaç kişi istihdam edilecek?
- 6 Mayıs 2011’de temel atma törenini gerçekleştiren Cummins, 100 bin metrekare alanda inşa ettiği tesislerinde ilk etapta jeneratör ve araba motorları için filtre üretimi yapacak. 7 Mayıs 2011’de temel atma törenini gerçekleştiren Kale-Pratt&Whitney ise 100 bin metrekarelik alanda inşa edeceği tesislerinde yeni nesil F-35 savaş uçakları için 300’ü aşkın motor parçası üretimi gerçekleştirecek. Cummins ve Kale-Pratt&Whitney tesislerinde ilk etapta yaklaşık bin 600 kişilik isthdam yaratılması bekleniyor.
Ertuğrul Işıksoy, yine geçen yıl 100 bin metrekarelik arazi üzerinde yatırım kararı alan İzmirli jant devi CMS’nin fabrika inşaatının tamamlanma aşamasına geldiğini de paylaşıyor.
“Peki, önümüzdeki günlerde başka yatırımlar yok mu?” diye soruyorum. İsimlerini sır gibi saklıyor ama şu ipucunu veriyor:
- Yine havacılık ve otomotiv ağırlıklı olmak üzere 600-700 bin metrekare yer talep eden, aralarına dünyanın 1 numaralarının olduğu birkaç firma bizden haber bekliyor.

 

Dünya yavaş yavaş keşfetmeye başladı İzmir’i çok parlak günler bekliyor


IŞIKSOY, İzmir’in bu yıldan itibaren sadece Türkiye’nin değil, dünyanın en hızlı gelişen kentlerinden biri olacağı düşüncesinde. Hükümetin İzmir’e olan ilgisinde büyük artış sağlandığını, İzmirli bakanların projelerle bizzat ilgilendiğini ve sık sık şehri ziyaret edip her türlü problemle yakından ilgilendiklerini sözlerine ekleyerek şu tespitte bulunuyor:
- Eskiye göre daha fazla yabancı sermaye yatırımı çekmek suretiyle, çok uluslu şirketlerin de ilgisini çekmeye başladığımız düşüncesindeyim. Dünya da İzmir’i yavaş yavaş keşfetmeye başladı. Bunları dikkate aldığımızda 2012’den itibaren İzmir’i çok parlak günlerin beklediğini söyleyebilirim.


 

Yazarın Tüm Yazıları