Bahçeli seçim gecesi ne yapacak?

Bu soruyu ben değil, son dönemlerde Türkiye’yi ziyaret eden yabancı yatırımcılar soruyor. Çünkü Bahçeli bu tür kritik anlarda yaptığı hamlelerle Türk siyasetinin yönünü değiştiriyor. Yerel seçimlerden sonra Türkiye’nin önünde seçimsiz bir 4.5 yıl olduğu için, bu süre ekonomi açısından altın bir fırsat olarak görülüyor.

Haberin Devamı

O nedenle yabancı yatırımcılar tarafından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçim gecesi bir balkon konuşması yaparak, Türkiye’nin bundan sonraki istikametini tayin etmesi isteniyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Manisa’da yaptığı konuşmada “Nisan ayıyla birlikte Türkiye tamamen reform gündemine, büyük projelerine, büyük yatırımlara odaklanmış olarak geleceğe doğru yol alacak” sözleriyle yeni dönemin ipuçlarını verdi. 1 Nisan’dan sonra tekrar reformlara dönmüş bir Türkiye... Arzulanan bu.

31 Mart gecesi gözler Cumhurbaşkanı Erdoğan’da olacak. Ama bir yandan da MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’den gelecek mesaj beklenecek. Sanıyorum seçim gecesi tweet’leri en sıkı takip edilecek liderlerden biri Bahçeli olacak. Neden? Çünkü Bahçeli kritik anlarda aldığı kararlarla siyasetin yönünü değiştiren bir lider. Bahçeli’nin siyasetin akışını değiştiren kritik hamlelerini hatırlatacağım. Ancak son dönemlerde ülkemizi ziyaret eden yabancı sermaye Bahçeli’ye ilişkin iki önemli sorunun cevabını araştırıyor.

Haberin Devamı

MERAK EDİLEN İKİ NOKTA

1- Seçim gecesi Bahçeli’den bir son dakika çıkışı gelecek mi? Elbette ki seçim sonuçlarına göre her lider bir değerlendirme yapacak. MHP Lideri’nin “Önce ülkem sonra partim” ilkesinden hareket edeceğinden kuşkum yok.

2- Anayasa Referandumu, 24 Haziran seçimleri ve 31 Mart yerel seçimlerinde AK Parti ile cumhur ittifakını gerçekleştiren MHP Lideri, hükümette yer almak için bir kadro pazarlığı yapmadı. Aynı şekilde iktidarın politikalarına müdahale etmedi. Şimdi geliyoruz yüz puanlık uzmanlık sorusuna. Yabancı sermaye, Bahçeli’nin yeni dönemde ekonomi politikalarına bir müdahalesinin olup olmayacağını merak ediyor. MHP Lideri, AK Parti ile ittifak yaptı ama hiçbir zaman bir koalisyon ortağı gibi rol üstlenmedi. Ama önümüzde seçimsiz 4.5 yıllık bir süre bulunduğu için, yabancı sermaye bu tür soruları sorma gereği hissediyor.

MHP Lideri geçmişte siyasi gücünün ötesinde siyasetin istikametini değiştiren hamleler yapan bir lider olduğu için, seçim gecesine ilişkin tavrı önemseniyor. Bahçeli’nin kritik hamlelerini şöyle sıralamak mümkün:

Haberin Devamı

BAHÇELİ’NİN KRİTİK HAMLELERİ

1) 18 Nisan 1999 seçimlerinden sonra Fazilet Partisi ve DYP’nin dinlenmesi gerektiğini belirterek, DSP ve ANAP’la koalisyon kurdu.

2) Türkiye, 3 Kasım seçimlerine Bahçeli’nin Bursa Kocayayla’da yaptığı erken seçim çağrısı üzerine gitti.

3) 3 Kasım 2002 seçimlerinden sonra barajı aşamayan partilerin liderlerinin istifa etmesi çağrısı yaptı. Çiller ve Yılmaz istifa ettikten sonra bir daha partilerinin başına dönemediler. Bahçeli ise önce istifa etti sonra geri döndü.

4) 22 Temmuz 2007 seçimlerinde MHP, barajı aşarak 5 yıl aradan sonra tekrar Meclis’e döndü. Cumhurbaşkanlığı seçimlerine girerek, 367 krizinin aşılmasını sağladı.

Haberin Devamı

5) 7 Haziran 2015 seçimlerinden sonra muhalefetin, koalisyona girmesi ve hatta Başbakan olması tekliflerini geri çevirdi, erken seçim çağrısı yaptı. 1 Kasım’da seçimlere gidildi, AK Parti tek başına iktidar oldu.

6) 15 Temmuz’dan sonra 11 Ekim 2016 tarihinde başkanlık sistemine geçilmesi çağrısını yaptı. 16 Nisan referandumunda AK Parti ile birlikte hareket etti. Türkiye’nin parlamenter sistemden başkanlık sistemine geçmesinin mimarlarından biri oldu.

7) 3 Kasım’da olduğu gibi, Türkiye 24 Haziran seçimlerine de Bahçeli’nin erken seçim çağrısı üzerine gitti. MHP Lideri, 24 Haziran ve 31 Mart seçimlerinde AK Parti ile cumhur ittifakını kurdu. 24 Haziran’da cumhurbaşkanı adayı çıkarmayarak Erdoğan’ı destekledi.

Haberin Devamı

Aldığı kararlarla Türk siyasetinin son 20 yılına damgasını vuran Bahçeli’nin seçim gecesi ne yapacağı merak edilmez mi?

 

Yazarın Tüm Yazıları