Yaz içeceklerinde doğalı tercih edin

YAZ mevsiminin gelmesiyle beraber soğuk ve asitli gıdaların tüketilme sıklığı artar.

Haberin Devamı

Kışın belki de çok algılamadığımız diş hassasiyeti şikâyeti, yazın soğuk içecek ve yiyeceklerin tüketilme oranının artmasıyla yaygınlaşır.
Yaz mevsiminde soğuk ve asitli içeceklerin yanı sıra dondurma tüketiminin de arttığı, ancak bu tür gıdaların üretim, saklama, sunum ve tüketilmesinin sağlıklı koşullarda olmasına dikkat edilmelidir.
Dondurmanın süt kaynaklı bir besin olduğu ve bu nedenle hijyenik (sağlıklı) şartlarda üretilmesi ve saklanmasının sağlık açısından son derece önemli olduğu unutulmamalıdır. Hijyene dikkat gösterilmeden üretilen ve satılan dondurma, ağız ve boğazlarda iltihaplanmaların yanı sıra başka sağlık sorunlarına da yol açmaktadır.
Dondurmayla su için
Dondurmanın gerekli hijyenik şartlara uyularak üretilmesi durumunda sağlık açısından bir sakıncası yoktur. Faydalı bir besindir. Yalnız dondurma süt ihtiva eden bir gıda maddesi olduğundan diş ve diş eti üzerine yapışabilir. Sütün içinde bulunan şeker de dişlerin çürümesi için uygun bir zemin hazırlar. Dişlere verebileceği bu zararı önlemek için dondurma ile beraber su içilmeli veya yenildikten sonra dişler fırçalanmalı ya da ağız su ile çalkalanmalıdır.
Parayı alandan yiyecek almayın
Yazın soğuk içeceklerin tüketiminin de artış gösterdiği bilinen bir gerçektir. Bu içeceklerin bazıları asit ihtiva ettiklerinden sağlık açısından tüketilmesi uygun değildir. Asitli içecekler, dişlerin mine tabakasının aşınmasına neden olmakta, bunun sonucunda da diş minesi ve dokusu zarar görmektedir. Bu durum diş hassasiyetinin oluşmasına veya artmasına neden olmaktadır.
Yaz aylarında artan sıvı ihtiyacını sağlıklı su, ayran gibi daha doğal içeceklerle karşılamak sağlık açısından daha doğrudur.
Gıda maddelerinin sunumunu yapan kişilerin aynı zamanda ücretini de tahsil eden kişi olmamasına dikkat edilmelidir. Çünkü bu kişiler çıplak elle hem ürünü vermekte hem de parayı tahsil etmektedir. Para bildiğimiz gibi çok el değiştirdiğinden mikropların fazlaca barındığı bir materyaldir. Sıcak yaz günlerinin keyifli geçmesi dileğiyle.

 

Yazarın Tüm Yazıları