Yaşlanmadan ‘yaşlanmanın’ sırrı

Bazı insanlar, bizimle aynı yaşta olmasına rağmen daha genç görünüyor. Cilt, yaşın ilerlemesi nedeniyle yaşlansa da, takvim yaşı cilt yaşını belirleyen tek unsur değil.

Yaşlılık semptomları günlük bakım ve hayat stillerine gösterilen özenle minimize edilebiliyor. Bu yüzden güzel yaşlanmak için, yaşlanmanın neden oluştuğunu ve yaşlılıkla nasıl başa çıkılacağını anlamak önem taşıyor.

Aslında kaç yaşındasınız? Yaş tahmininin çeşitli yolları var. Aşağıda bahsi geçen her yaş, cilt durumunu etkiliyor. Dolayısıyla cilt yaşının, salt takvim yaşının bir sonucu olmadığı ortaya çıkıyor.

Biyolojik Yaş-Takvim Yaşı: İnsanlar her sene biraz daha yaşlanıyor.

Fizyolojik Yaş: Fizyolojik yaşla biyolojik yaş birbirini tutmayabiliyor. Yaşlanma derecesi kişiden kişiye, sağlık, kondisyon, fiziksel fonksiyonlar gibi unsurlar nedeniyle değişebiliyor.

Psikolojik Yaş: Psikolojik durum, kişinin zihin durumunu gösteriyor. Yeniliklere karşı, idealleri, tutkuları ve ilgilerini taze tutan insanlar, genç bir izlenim yaratıyorlar.

Cilt Yaşı: Bazı kişiler yaşlarına oranla daha genç görünüyorlar. Bu durum fizyolojik veya psikolojik durumlardan kaynaklanabiliyor. Genel olarak daha taze ve esnek ciltli kişiler yaşlanma belirtilerini pek fazla göstermiyorlar.

Cildin canlılığı, sağlığına dikkat eden, UV ışınları, iklim ve oksidasyon gibi zararlı unsurlara karşı cildini günlük cilt bakımlarıyla koruyan kişilerde gözle görülür bir biçimde artıyor.

CİLTTE CANLANMA NEDİR

Beyin hücreleri hariç, vücutta bulunan hücrelerin birçoğu sürekli yenileniyor ve eski hücreler yerine bölünerek, üreyerek ve metabolizma yardımıyla yenileri konuluyor.

Yaşlanma cildin hücre yenileme mekanizmasının düzenli çalışmaması nedeniyle oluşuyor. Cilt fonksiyonlarında düşüş, cilt durumunu etkiliyor. Cilt, vücudun iç fonksiyonlarını yansıtmasının yanı sıra, dış uyarılara da tepki veriyor.

UV ışınları ve kuru hava gibi dış uyarılara uzun süre maruz kalmak, yaşlanma semptomlarına yansıyor.

CİLT YAŞLANMASININ ÜÇ ANA NEDENİ

Araştırmalar, üç unsurun yaşlanmaya sebep olduğunu ortaya çıkardı.

Bozulan nem dengesi

Yaşlanma, UV ışınları ve kuru hava, üst katmanın nemini koruyan sebumun azalmasına neden oluyor. Böylece cildin nem sağlama kabiliyetinde zayıflama, nem dengesinde bozulma görülüyor. Sonuç olarak nem kayboluyor, cilt kuruyor ve cilt yüzeyinde ince çizgiler meydana geliyor.

Hücre fonksiyonlarında zayıflama

Deri hücreleri oksijen ve besin alıyor, karbondioksit veriyor. Ne var ki yaşlılık, hücre metabolizmasının zayıflamasına sebep oluyor, taban katmandaki hücre bölünmesini etkiliyor ve hücre dönüşümüne zarar veriyor. Epidermal hücreler yaşlandıkça, dış uyarımlara karşı dirençlerini kaybediyorlar ve kurumaya ve cilt problemlerine eğilimli oluyorlar. Dermiste fibroblastin yaşlanması, kolajen liflerin stromodaki hyaluronic asit miktarında azalmaya sebep oluyor. Böylece cilt esnekliğini kaybediyor.

Cilt yüzeyindeki zararlı maddelerin üremesi

Cilt, oksidasyona sebep olan serbest radikallerin oluşmasına yol açan UV ışınlarından sürekli etkileniyor. Sebum, lipid ve kolajen oksitlendiğinde lipid peroksit ve bağlı kolajenler meydana geliyor. Ciltte, doğal olarak bulunan E vitamini ve diğer antioksidanlar yaşlandıkça azalıyor. Sonuçta cilt dokusu zayıflıyor, donuk bir görüntüye ve elastikiyet kaybına neden oluyor.
Yazarın Tüm Yazıları