Yasemin'ce

Yasemin BORAN
Haberin Devamı

Beden dili

Sözcükleri kullanarak kendimizi ifade ederiz. Ne hissettiğimizi, ne düşündüğümüzü, rahatsız veya keyifli olduğumuzu, kelimeleri kullanarak anlatırız. Bazen kelimeler anlatmak istediklerimizi yeterince ifade edemiyor duygusuna kapılırız ve o zaman bedenimizi de işin içine katarız ve çoğunlukla bunu bilerek yaparız.

Anlatmaya çalıştığımız her ne ise ellerimizi, kollarımızı hatta bütün bedenimizi devreye sokarak çeşitli taklit ve benzetmeler yaparak konuşuruz. Bir de hiç konuşmadan sadece belirli işaretleri kullanarak anlattığımız hareketler vardır. Genel, geçer, herkes tarafından bilinen 'mükemmel, tamam, yaramaz, haydi gidelim vs.' gibi anlamları kesin olarak tanımlanmış işaretleri kullanırız.

Bütün bunların ötesinde, farkında olmadan yaptığımız mimik ve hareketler vardır. Ve bu durum bizim hangi hal içinde bulunduğumuzu işaret eder. Tabii kendimizi dışarıdan görmediğimiz için bundan habersiz yaşarız. Taa ki, birileri çıkıp 'hayrola, bugün çok gerginsin' dediği zaman, 'aaa, nereden bildin' (Hiç belli etmediğimizi düşündüğümüz için) diyerek şaşarız. O da bize beden dili hakkında bazı ipuçları verir. Duruşumuz, bakışımız, ayağımızı sallayışımız veya sakin olduğumuz zamanlar yapmadığımız hareketlerden söz eder. Böylece kendimizi yakalarız.

Rahat veya rahatsız olduğumuz zamanlar, öfkeli, neşeli, mutlu, huzursuz, güvensiz veya kendinden emin duruşlarımız vardır. Ve bakışımızdan duruşumuza kadar bedenimiz bizi ele verir. Hem de 'beden dili' hakkında hiçbir fikre sahip olmayanlar bile anlar. Bu konuda inceleme yapmamamış olanlar bile basit bir gözlemle hemen anlayabilirler.

FAX: 0 (212) 677 01 57

E-MAİL: yboran@hurriyet.com.tr

Yazarın Tüm Yazıları