Yasemin'ce

Yasemin BORAN
Haberin Devamı

Hayatımızı etkileyen renkler 4

Mavi

Üç ana renkten biri olan mavi, tıpkı yeşil gibi Dünya'ya hakim olan bir renk. Zaten dünkü yazıda yeşilin ana renk olmayıp bir karışım olduğundan söz etmiştim.

Bu durumda dünyanın renginin mavi olduğunu söylersem hiç de çelişki olmaz. Güneş ışınlarının sarı olduğunu kabul edersek dünyanın mavi rengiyle birleştiğinde ortaya bitki örtüsünün yeşilini kolayca buluruz.

Elbette ki, bu yaklaşım bilimsel olmayıp tamamen sanatsal. Sanat ise, insanın algılamasıyla ilgili. Nasıl algılıyorsak öyle düşünüyor, duygulanıyor kısaca yaşıyoruz. Yani, hayatımızı algılama yeteneğimiz biçimliyor. Üstelik bilimsel gerçekler her ne olursa olsun.

Renk, koku, ses ve biçimlerin bilimsel gerçekliklerinin ötesinde bizim algılarımıza yansıyan halinden etkileniyoruz. Mesela bindiğiniz trenin yanındaki tren hareket ettiğinde içinde bulunduğunuz trenin gittiğini düşünüyorsunuz. Çünkü, öyle algılıyorsunuz.

İşte renklerin hayatımızı etkilemesi de benzer şekilde gerçekleşiyor ve bu nedenle büyük önem taşıyor. Mavi rengin etkisi ise, dinlendirici, rahatlatıcı ve huzur verici olarak karşımıza çıkıyor.

Aşırı derecede gergin olduğunuz zaman mavi rengi izlemek, havanın açık olduğu saatlerde gökyüzünün mavisine kendinizi bırakmak, müthiş bir rahatlama yöntemi. Bunun dışında kendinizi çözümsüz hissettiğiniz ve karmaşık duygu ve düşünceler içinde bocaladığınız dönemlerde üzerinizde ve yaşadığınız çevrede mavi rengi bulundurmanızı tavsiye ederim.

Yazarın Tüm Yazıları