Yasemin'ce

Yasemin BORAN
Haberin Devamı

Taşlanan Yatır

Tuhaf geleneklerin nasıl başladığı ve yıllarca nasıl canlı kaldığı bilinemiyor. Fakat bilinen bir gerçek var ki, isteklerin oluşturulması için, insanlar kendilerine uygun araçları büyük bir yaratıcılıkla oluşturabiliyorlar...

Dursunbey’de, Hındırlık mevkiinde bulunan Hındırlık Dede yatırında, garip bir gelenek sürüyor. Bu yatırın mezarı tamamen taş yığınından ibaret. Çünkü yatırı taşlamak adet haline gelmiş ve yatır taşlanmazsa dileklerin gerçekleşmeyeceğine inanılıyor.

Dedeyi ziyarete gelenler, yatırın yakınından topladıkları taşları, mezar biçimindeki taş yığınının üzerine atıp üç defa dönüyor, sonra bu yığının yanına çömelerek, toprak üzerine dileklerini simgeleyen resimler çizip dua ediyorlar. Yörenin yaşlıları, bu geleneğe dair bir öykü anlatıyorlar.

Rivayete göre, evlenme çağı geçmekte olan iki kız kardeş, kısmetlerinin açılması için Dede'ye gelip dilekte bulunuyor ve yere bir erkek resmi çiziyorlar. Kısa bir süre sonra, kızlardan büyüğü evleniyor. Evleniyor ama, küçük kardeşin delicesine sevdiği delikanlı ile. Bu duruma üzülüp hastalanan küçük kardeş, her gün Hındırlık Dede’ye gelip 'bana sen kıydın' diye onu taşlıyor. Ve bir sabah onu Dede'nin yanıbaşında ölü buluyorlar. Yöre insanları, Dede'nin bir daha böyle bir yanlışlığa sebebiyet vermemesini hatırlatmak için yatırı taşladıklarını açıklıyorlar. Bu Dede'nin kimliği, şahsiyeti, ne vakit öldüğü bilinmiyor. Buna rağmen taşlama seramonisi devam ediyor. Ve mezar, atılan taşlarla gün be gün büyüyor.

Yazarın Tüm Yazıları