Yasemin Boran: Yanartaş’ın ejderhası







Yasemin BORAN
Haberin Devamı

Geçen hafta ‘‘Çıralı’’da dostlarla birlikteydim. Çıralı'yı gördünüz mü, bilemiyorum ama dünyanın en fantastik bölgelerinden biri olduğunu söyliyebilirim.

Antik Olimpos kentinden çıkıp Yanartaş'a doğru uzanan yolda ilerlerken bir an içinde bulunduğum zamanı unuttum. Etrafta dizili evlerin pansiyonların, marketlerin birden bire gözlerimin önünden silinip bambaşka bir mekanı yaşamaya başladım.

Burası tanrıların hüküm sürdüğü Chimera. Ve ben akşamın karanlığı çökerken dağa doğru ilerliyorum. Ve o dağın tepesinde bir zamanlar Olimpos'a dehşet salmış olan ejderhayı düşünüyorum.

Ağzından alevler saçan, yanına yaklaşılmayan, uğruna pek çok insanın kurban olarak sunulduğu Chimera adlı ejderhayı... Dağın ve bu bölgenin adı da buradan geliyor zaten.

Gecenin gizemli gölgelerine dönüşen ağaçların arasından ilerleyip dağa doğru tırmanıyoruz. Çıkışımız fazla zor değil. Ama alışık olmayanlar için biraz zorlayıcı olsa da dikkatinizi bastığınız yerden etrafa çevirmeyi başarabilirseniz, gördüğünüz fantastik manzara karşısında yorgunluğunuzu unutuyorsunuz. Özellikle yanara ulaştığınızda bütün yorgunluğunuz bir anda uçup gidiyor ve kendinizden geçiyorsunuz.

Işıl ışıl parlayan öbek öbek ateşler sizi karşılıyor. Efsaneye göre bu ateşlerin kaynağı, Olimpos kentini kurtarmak için Pegasus'un sırtında buraya gelen kahramanın öldürdüğü ejderhanın bedeninden çıkan alevler. O zamandan bu zamana hiç sönmeden pırıl pırıl parlayan alevler.

Gökyüzünde yeni ayın pırıltısına eşlik eden yıldızlar birer elmas gibi parlıyor gökyüzünün koyu lacivertliğinde ve kendinizden geçiyorsunuz. Dünyanın ağırlığı sihirli bir değnek dokunmuşcasına üstünüzden kalkıyor ve çocuklar gibi sekerek alevlere doğru koşuyorsunuz.

Kayaların arasından fışkıran ateşin etrafına çöküyor ve etrafınıza bakıyorsunuz. Sanki orman denizi içinde kayalardan oluşan bir adanın üzerindeymişsiniz duygusu içinde üstünüzdeki gökyüzünün ihtişamına önünüzdeki karanlık deniz eşlik ediyor. Uzaklardan seçilen denizin üzerinde hareket eden teknelerin ışığına kayan yıldızların parlayıp sönen ışıkları karışıyor.

Ve tabii böylesine fantastik bir mekanın efsanesini anlatmaya başlıyorum. Ejderhayı öldüren kahramanın nasıl meşalesini buradaki alevlerle tutuşturup Olimposa geri döndüğünü ve bugünün olimpiyatlarını başlatan şenlikleri tarif ediyorum. Sonra burada kurulan Hepfaistos Kültü'nün izlerini gösteriyorum. Tanrı Vulkan'ın rahiplerinin bir zamanlar yaşadığı tapınağın kalıntıları öylece bütün görkemiyle duruyor.

Antalya'ya yolunuz düşürse, daima yanan yanartaşın bulunduğu Çıralı'ya uğrayın. Tabii önce Olimpos kentini dolaşın. Yanartaş'a akşamın karanlığı çökmeye başladığı zaman çıkmanızı tavsiye ediyorum, Yasemin'ce...

Yazarın Tüm Yazıları