Yasemin Boran: Özel bir yetenek(2)






Yasemin BORAN
Haberin Devamı

Fakat, Bottineau bu parayı küçümsemiş ve sırrını satmak istememiştir. Daha sonraları ise, bulunduğu yerden kalkıp Paris'e gitmiştir. Ancak, o sıralarda Fransız ihtilalinin çıkmasıyla birlikte büyük bir karışıklık çıkmış ve sahip olduğu sırrı satacağı kimse bulamamıştır. İhtilalden sonra ise, sırrıyla kimse ilgilenmemiş, hatta o sıralarda tamamen unutulmuştur. İşte bu sıralarda tamamen parasız kaldığı için, büyük bir sefalet içinde ölmüştür.

Ölümünden sonra geride bıraktığı evraklar incelenmiş, yazdığı notlarının arasında sırrıyla ilgili bir kaç kağıt bulunmuştur. Bunları dikkatle inceleyen kişiler ise, büyük bir hayal kırıklığına uğramışlardır. Çünkü, yazılı notların arasında gemilerin limana geliş tarihlerini tesbit edebilmek için ufuklara dikkatle bakılmasının yeterli olduğu yazılıdır.

Bir de, atmosferdeki değişiklikleri dikkatle incelemek gereklidir.

Geride bıraktığı bu kadarlık bir bilgi ile ufuktaki bir noktaya bakarak görülmeyen geminin limana geliş tarihini tam olarak tesbit edebilmek ne derece mümkün olabilir? Bildiğimiz mevcut bilgilerle bu imkansız.

Bottineau, sefalet içinde ölmesinin intikamını geride kalanlarla alay etmek maksadıyla bu kadarlık bir bilgi bırakmış olabilir mi?

Kimbilir, belki de gerçekten bilemediğimiz bir bilgiye sahipti ve yöntemini kendisiyle birlikte mezara götürdü... Bunu asla öğrenemeyeceğiz, diyorum, Yasemince...

Yazarın Tüm Yazıları