Yasemin Boran: Özel bir yetenek






Yasemin BORAN
Haberin Devamı

Çeşitli alanlarda kuvvetli öngörüsü olanları duymuşsunuzdur. Ancak, burada sözünü ettiğim kişi çok özel bir yeteneğe sahip. Sadece tek bir konuda tesadüf olamayacak kadar kesin bir isabetle limana gelecek olan gemileri kesin olarak bilen ve asla yanılmayan bir adam.

1870 yılında Bottineau isminde bir adam sivil olarak Fransız Deniz Kuvvetlerinde görev alır. Bu adamın Deniz Kuvvetlerine katılmasının nedeni, günlerce öncesinden limana gelecek olan gemileri tam zamanında haber vermesindeki başarısıdır. Fransız Deniz Kuvvetlerindeki kayıtlara göre Bottineau, dört yıl içinde tam 575 geminin hangi gün limana gireceğini tam olarak günü gününe bildirmiştir.

Nauscopie adını verdiği bu yeteneğe doğuştan sahip olmadığını söyleyen Bottineau, uzun yıllar boyunca disiplinli çalışmalar sonucu elde ettiğini ifade etmektedir.

Bu çalışmalarına 1764 yılında başlayıp bıkmadan usanmadan her gün düzenli bir biçimde uygulamış, disiplinli bir biçimde sahile gidip ufukları gözlemiş, ve bütün bu çalışmalarının sonucunda nihayet hiç yanılmadan gemilerin limana gireceği günü büyük bir isabetle söylemiştir.

Zamanın Denizcilik Baham Maraşal de Castires, şöyle bir teklifte bulunur; ‘‘Bizim adımıza çalışırsan, 10.000 frank alacak, ayrıca her yıl 1200 frank vereceğiz. Tabii bütün bunları, sırrını satman karşılığında alacaksın.’’

(Sürecek)

Yazarın Tüm Yazıları