Yasemin Boran: Kendinizi değerlendirin







Yasemin BORAN
Haberin Devamı

İçine girdiğiniz karamsar düşüncelerin dışına çıkın. Hatta kendinizi dışarıdan görmeye çalışın. Bunu yapabilirsiniz. Evet, pek kolay değil. Fakat, biraz gayretle başarabilirsiniz. Dikkatinizi duygularınızdan uzaklaştırıp kendinize acımaktan vazgeçin. İkinci hatta üçüncü şahıs olarak, kendinizle hiç ilgisi bulunmayan biri gibi kendinize ve içinde bulunduğunuz duruma bakmaya çalışın.

İçinde bulunduğunuz durumdan, en son gelmiş olduğunuz noktaya doğru zaman içinde bir yolculuk yapın. Ön yargısız, kendinizi haklı ya da haksız bulmadan ilk çıkış noktasına doğru geriye gidin. Gidebileceğiniz ilk başlangıç noktasına, olayların başladığı yere kadar gitmeye çalışın.

Sonra o noktadan yavaş yavaş hareket edin ve bugüne, geldiğiniz son noktaya ulaşın. İzlediğiniz bu yolda tüm değerlendirmelerinizi bir deftere kaydedin. Hatta geriye giderken ayrı, sonra başlangıç noktasından gelirken de ayrıca kaydedebilirsiniz. Daha sonra hatta bir kaç gün sonra aldığınız bu notları dikkatle okuyun. Ve bulunduğunuz noktadan geleceğe doğru nasıl bir gidiş içinde bulunduğunuzu anlamaya çalışın.

Aklınıza gelen ihtimallerin hepsini tek tek madde halinde not edin. Bir kaç gün sonra yeniden defterinizi elinize alın ve hem zaman içinde yaptığınız düşünce yolculuğunuzu hem de son olarak aldığınız notları inceleyin. Sonra nasıl bir gelecek beklediğinizi düşünün. Yani kendinizi bulunduğunuz durumdan nasıl çıkartabileceğiniz üzerine yoğun bir düşünce çalışması yapın. Nasıl olmasını beklediğinize dair isteklerinizi belirleyin ve bunları da defterinize kaydedin.

Birkaç gün sonra defterinizi yeniden elinize alın. Baştan sona yazdıklarınızın tümünü okuyun ve en son beklentilerinizin yazılı olduğu yere geldiğiniz zaman başınızı kaldırıp derin bir soluk alın. Sonra yazdıklarınızı okuyun.

Tekrar başınızı kaldırın. Beklentilerinize yönelik yazdıklarınızın üzerinde yeniden yoğun bir biçimde düşünün. Ve aslında bunları gerçekleştirebileceğinizi hissedin.

Evet, bunları yapabilirsiniz. Şayet böyle bir potansiyeliniz olmasaydı, yazdığınız fikirler aklınıza gelmezdi. Bunlar sizin içinizde gizli. Şimdi önemli olan kendinize inanmanız ve içinizdeki bu gizli gücü harekete geçirip uygulamaya başlamanız. İnsan kendi içine yönelip iç sesini dinlemeyi başaracak olursa, neleri yapıp neleri yapamayacağını doğru olarak bilir. Kendini doğru değerlendirir.

Geleceğinizi istediğiniz gibi yönlendirmek sizin elinizde. Zaten farkında olmadan hayatınızı kendiniz belirliyor ve belirlediğiniz gibi de yaşıyorsunuz. Fakat, şuursuzca ve farkında olmadan yaptığınız için size her ne olursa, dışarıdan geldiğini sanıyorsunuz. Dışardan gelen ve sizi etkileyen şeyleri de aslında kendiniz davet ediyorsunuz.

Halbuki şuurlu bir biçimde hayatınızı yönetebilirsiniz. Bilinçli olarak istediklerinizi yaratabilir ve yaşayabilirsiniz. Hayatınıza dilediğiniz yönü verebilirsiniz.

Bütün bunları gerçekleştirmek için yukarıda verdiğim çalışmayı uygulayarak başlayabilirsiniz. Üstelik bu çalışmayı bir egzersiz haline getirip düzenli olarak uygulayacak olursanız ve günlük yaşantınızın muhasebesini bir dış gözlemci gibi yapmayı başaracak olursanız, kendinizi doğru değerlendirmiş olursunuz. Böylece bilinciniz ve anlayışınız da daha bir yükselir ve pratik hayatınız kolaylaşır diyorum, Yasemin'ce...

Yazarın Tüm Yazıları