Yasemin Boran: Hayırlı bayramlar






Yasemin BORAN
Haberin Devamı

Kurban bayramı, kendinizin ve sevdiklerinizin canı, malı ve değerli neyi varsa tüm bunlar için yapılan kurban törenlerini sembolize ediyor. Canınız ve malınız için bir can feda ediyorsunuz. Yani bir dileğinizin gerçekleşmesi için karşılığında bir şey veriyorsunuz. Kurban Bayramı'nı dikkatle incelediğiniz zaman, birşeylere sahip olabilmek için bir şeyler vermek prensibinin kutsal bayrama dönüştürüldüğünü anlıyorsunuz. Ve kadim kültürlerin hemen hepsinde kurban törenleriyle karşılaşıyorsunuz.

Bu kurban, bizim kültürümüzde koç, sığır, deve gibi hayvanları içeriyor. Ancak, başka kültürleri incelediğinizde çeşitli başka şeylerin de kurban edildiğini görüyorsunuz.

Mesela İskandinav Tanrısı Odin, kendisini kurban eder. Efsaneye göre Odin, bir gün en büyük bilgiye sahip olmak ister. Bunun için çevresine bakınır ve böylesine değerli bir şeye sahip olmak için aynı derecede değerli bir kurban olmadığına karar verir. Ve bunun üzerine kendisini kurban eder. Bir ağaca kendisini ayağından asar. Günlerce öylece kaldıktan sonra Odin istediği bilgiye sahip olur. Bilgiyle tamamen dolduktan sonra ip kopar. Bazı kültürlerde çiçekler, yemekler ve kişi için değerli kabul edilen çeşitli şeyler kurban edilebiliyor. Ve bütün bunlar dileklerin gerçekleşmesi için feda ediliyor.

Evet, gerçekte bir dilek nedir? Hiç düşündünüz mü? Ve, dileklerinizin gerçekleşmesi için neleri feda ettiğinizi biliyor musunuz? Ya da bir isteğinizin olması için karşılığında bir şey vermeniz gerektiğinin farkında mısınız? Bir şey oluşurken daima onun karşısında ki bir başka şey yok olur. Ve genellikle bizim bundan haberimiz olmaz. Bu nedenle gerçek bir dilekte bulunmak çok önemlidir. Ya da dileğinizin gerçekte ne olduğu... Hayırlı bayramlar diliyorum, Yasemin'ce.

Yazarın Tüm Yazıları